A DIY és a szépségápolás – Házi, agyagos száraz sampon | Teszt és Hajhelyzet IV.

Nem citromleves pakolást, nem is szódabikarbónás arclemosót ajánlok. Ha valahol lehet létjogosultsága a házi készítményeknek a szépségápolásban, az szerintem a hajápolás. A haj hosszára fölvitt növényi olajok vagy otthon készített olajkeverékek puhító, esetenként ragyogásfokozó hatását nehéz lenne tagadni. De pl. a ricinusolajos hajnövesztés megtárgyalása nem e poszt feladata, ahogy a többi olajos pakolásé sem. Mindössze egy házilag készített száraz samponról lesz szó, amelyet Kingától, a The Mokka Pot írójától kaptam ajándékba. Házi, agyagos száraz sampon

Általában a bolti száraz samponok sem tűnnek túl bonyolultnak: a könnyű adagolás és eloszlatás miatt hajtógázas flakonba kerül valamilyen nedvszívó összetevő – ez gyakran rizskeményítő -, (denaturált) alkohol, illetve illatanyag. Jól látszik, hogy házi körülmények között a nedvszívó összetevő lemásolásának van értelme, és itt lehet kísérletezni a különböző keményítőkkel, illetve agyaggal, szilícium-dioxiddal (kovafölddel). Az illatosítás sem lehetetlen pár csepp illóolajjal, bár nem is szükséges. Kinga receptje (az angol alatt magyar szöveg is van ám) is pontosan így született. Ha követed a Habos Kakaó Facebook-oldalát, itt már elolvashattad, milyen meglepetést szerzett nekem Kinga, hogy küldött kipróbálásra a saját keverékéből, amely agyagon és kukoricakeményítőn kívül teafaolajat is tartalmaz.

És működik?

Igen. Egyetlen hátránya van ennek a házi, agyagos verziónak, emiatt voltam kicsit szkeptikus, hogy nekem sikerül-e beépíteni a hajápolási rutinomba: az, hogy nem instant. Kinga és mások ajánlása szerint is az efféle száraz samponokat este érdemes használni, pl. egy nagy púderecsettel (én az eBay-es Real Techniques blush brush dupe-omat használom) eloszlatni a hajtöveken, reggel pedig kifésülni. Vagyis a dolog igényel némi tervezést, reggel öt perc alatt egyszerűen nincs elég ideje ahhoz, hogy igazán kifejtse a hatását az effajta száraz sampon. Persze, így is fölszív valamennyi zsírt, de nem fog egész nap kitartani, nem frissíti fel annyira a frizurát.

agyagos száraz sampon blog
Az ajándék száraz sampon a KM beauty boxból származó Tibolina kézkrém üres tégelyébe töltöttem át. Bizony, valamikor ősz elején elkezdtem gyűjteni az üres csomagolásokat. Még nem tudom, lesz-e belőle klasszikus Elfogytak poszt (Clara012 egyébként már írt ilyet a blogra), de ha csak ennyi haszna volt a szemétgyűjtésnek, hogy épp volt kéznél egy üres tégely, amikor kellett, már megérte.

Tehát: Általában a másodnapos hajamra már szoktam tenni este ebből a DIY száraz samponból. Reggel a fésülködés után dúsabbnak tűnő (kevésbé lelapuló), tiszta, majdhogynem frissen mosott hatású a hajam. És az a legjobb, hogy egyáltalán nem viszket tőle a fejbőröm, nem is lesz ragacsos a hajam, így én simán használom egymás után két este is. Ezáltal még a negyednapos frizurám is vállalhatóan néz ki.

Összességében: Ha nem zavar a picit több pepecselés, neked is örömmel ajánlom, hogy próbáld ki a házi száraz sampont, ez az agyagos verzió nekem bevált. A teafaolaj illatát csak a használatkor érzem (én szeretem is ezt az illatot), nem tudom, mennyiben tulajdonítható magának az illóolajnak és mennyiben az agyagnak, hogy mostanában kevesebb a gondom a fejbőröm gyors zsírosodásával, de így együtt elég jó párost alkotnak.

Egyéb tervek:

  1. Mivel a teafaolajos sampon hatásos lehet a fejbőr gyors zsírosodása ellen is, a következő tervem kipróbálni a teafaolajat samponba keverve. (Azt, hogy jó alternatíva lehet az arcápolásban a benzoil-peroxidra, már érintettem a kezdő tudatos bőrápolóknak szóló 24 tipp egyikében.) Lehet, azt gondolod, felelőtlenül és könnyelműen kísérletezgetek a fejbőrömmel, ahelyett, hogy örülnék neki, hogy mindössze egy kis zsírosodással kell számolnom. Ha ezt gondolod, lényegében igazad van, de azt is tudhatod, hogy az arcbőröm terén sokkal kevésbé vagyok kísérletező, vagy inkább kockázatvállaló. Azt hiszem, ennyi DIY bele fog férni a tudatosságba, és még mindig nem citromléről meg szódabikarbónáról beszélünk.
  2. A kovaföldes-kukoricakeményítős Innisfree púdert is ki szeretném próbálni éjszakai száraz samponként. Eddig sajnáltam volna erre elpazarolni a pici tégelyt, de annyira lassan fogy, hogy pár kísérlet szerintem belefér.

Mivel ez a bejegyzés nem jött volna létre Kinga nélkül, amellett, hogy itt is megköszönöm neki a kedvességét, szeretném ajánlani az általa indított BlogGyűjtő oldalt, amely az új blogokkal nem frissülő Magyar Blogokra kínál alternatívát.
Bloggyűjtő

  • A bloggerek itt jelentkezhetnek, hogy fölkerüljön az oldaluk a gyűjteménybe.
  • Az olvasók itt találják a már fölvett blogok katalógusát, itt pedig a naponta frissített bejegyzéslistát.
A Hajhelyzet korábbi epizódjai:

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon | BlogGyűjtőn

A DIY és a szépségápolás – Házi, agyagos száraz sampon | Teszt és Hajhelyzet IV.” bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. Oh hát ez most nagyon felcsigázott 😀 A régi kencekeverős énem egészen fellelkesült… Szerintem ki fogom próbálni a receptet, és végülis ha működik, nem is olyan nagy macera hogy este ajánlott felvinni.
    Az előbb találkoztam házi c vitaminos szérum recepjével is, abban azért nem lennék teljesen biztos…

    Kedvelik 1 személy

    1. Szuper, majd írd meg, neked hogy tetszik a “porolás” 😀
      Aszkorbinsavas (fapados) házi szérumot én is láttam már LabMuffinnál, egyszer majd lehet, hogy kipróbálom. A recept nyilván korrekt, ott van benne a szükséges pH és a koncentráció számításához is ad segítséget, de szerintem nem véletlen, hogy annyiféle extrasággal próbálják turbózni a formulát, hogy kényelmes legyen használni. (Másfelől, ha megvan minden eszköz és nem gond a kéthetenkénti vagy gyakoribb kikeverés, jó kísérlet lehet. De valamiért azt gondolom, egy ennyire fapados szérum elég nagy kompromisszumkészséget igényel.)

      Kedvelés

      1. Én a KM blogon olvastam most házi CEF szérumról, a hozzászóló linkelte a receptet egy blogról. Nagyjából elolvastam a bejegyzest, úgy tűnik a blogger sok mindent csinál házilag és utánaolvas az összetevőknek, és egykét plusz extrát is tett a szérumba. De a kommentelő vagy nem követte a receptet vagy nem tudom, mert az övé azért nem tökéletes. Én is kacérkodtam már a gondolattal, de vmi oka biztos van a lustaságon kívül is, hogy nem csinál otthon mindenki tömegével szérumokat, szóval eddig mégse vágtam bele ☺

        Kedvelik 1 személy

        1. A “rettentő hámlasztás”, illetve a nagyon kényelmetlen, oroszrulettező (lemarja-e a fejem vagy sem) használat az, amit szeretnék elkerülni, ezért is nem foglalkozom pl. a The Ordinary aszkorbinsavas dolgaival sem, mert tudom magamról, hogy hamarabb romlana meg a cucc, minthogy így elhasználjam 😀

          Kedvelés

  2. Vártam már ezt a posztot, és most sem csalódtam! Ez a házi száraz sampon dolog működő képes lehet, pedig nem vagyok egy házi kence kevergetős típus. túl sokat nem árthat és ha beválik, akkor nagyon költséghatékony megoldás. Ami a teafa olajat illeti, próbálkoztam már vele samponba, de nem voltam elég kitartó. Hátha te több sikerrel jársz! 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. Elhiheted, én sem vagyok az a kutyulgatós, de Kingának hála elsőre megúsztam, mindenesetre tényleg van olyan jó ez a keverék, hogy meg fogom csinálni magamnak is. Te hogy adagoltad a teafaolajat? Mindig csak az aktuális adag samponodhoz? Vagy az egészet bekeverted?

      Kedvelés

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .