Meglepetés! – Purito Galacto Niacin 97 Power Essence | Tesztelésre érkezett

Hogy a koreai stílusú/ihletésű, rétegezős bőrápolás lényege, esszenciája maga az esszencia, szerintem már senkit sem lep meg. Ezeket a könnyű állagú, de általában hasznos összetevőkben gazdag folyadékokat lényegében bárki könnyen be tudja illeszteni a bőrápolási rutinjába, és talán az ázsiai bőrápolással való ismerkedést is ezekkel érdemes kezdeni. Meglepetés!

Sokan, sokszor leírták már, de most is itt a helye ennek a gondolatnak: egyetlen kozmetikum sem fog önmagában gyökeres változást hozni, de a jól összerakott ázsiai esszenciák könnyen függővé teszik az embert: tonizálnak, mert bőrazonos pH-ra állítják be őket, a nagyon zsíros bőrnek, főleg nagyon melegben megváltást jelent a könnyű állag és a hidratálás összekapcsolódása, egyes darabok pedig akár alacsony költségvetésű szérumként is felfoghatóak. Ezt a mesterhármast akarta meglépni a koreai Purito is a legújabb, galactomyces fermentátumot és niacinamidot tartalmazó esszenciájával.

purito csomag
Újdonságok a Puritótól

Purito Galacto Niacin 97 Power Essence

Ahogy a címben is jeleztem, ezt a kozmetikumot nem magam vásároltam, hanem az Eopenmarket, a Purito hivatalos forgalmazója küldte tesztelésre. Korábban nem vásároltam erről az oldalról, talán nem haszontalan, ha most összefoglalok pár tudnivalót:

 • A postázás nem ingyenes, a csomag súlya alapján számolják ki, cserébe követési számot is kapunk.
 • Az én csomagomat a “rendelés leadása”, vagyis az együttműködés véglegesítése után három nappal adták föl, a feladás után egy héttel pedig meg is kaptam a küldeményt, december 8-án.

Az esszenciát december 11-én próbáltam ki először, vagyis egy bő hónapnyi tapasztalatról tudok beszámolni. A Purito, illetve az Eopenmarket képviselője a termékért cserébe egy blogposztot kért, a webshop megemlítésével. Határidőt nem szabtak.

Tapasztalataim

Ha akartam volna, sem tudom tovább húzni ezt a tesztet, ugyanis az esszencia mostanra elfogyott. A 60 ml-es flakon tartalmát megfeleztem Clara012-vel (így ő is be tud majd számolni arról, száraz és érzékeny bőrön hogy működik ez az esszencia), aztán belevetettem magam a tesztelésbe. Lényegében félretettem a Pyunkang Yul esszenciát, és reggel-este a Puritót használtam.

purito galacto niacin 97 power essence (1)

Az INCI és a rutinba illesztés:

Ahogy a termék neve ígéri, ez az esszencia 92%-ban galactomyces fermentátumból, 5%-ban pedig niacinamidból áll. A rutin szempontjából az utóbbi információ a fontos: aszkorbinsavat magas százalékban tartalmazó kozmetikummal együtt nem tanácsos használni, az egyikre reggel, a másikra este kerüljön sor. Mivel én most semmilyen formában nem használok C-vitamint, ezzel nem volt gondom. Reggel arctisztítás, a Purito lapocskák és a Balea Men szemkörnyékápoló után, a hidratáló és a fényvédő előtt vittem föl. Az esti rutinban szintén ez volt az első lépés a tisztítás, tonizálás és a szemkörnyékápoló után, kivéve, ha hámlasztottam vagy retinoloztam: a retinolos estéken nem használtam, egyébként pedig a hámlasztó után vittem föl.

Nézzük az INCI-t!

 • A galactomyces-t szerintem nem kell bemutatni, a szakégyártás e melléktermékének hidratáló, folthalványító és anti-aging hatást is tulajdonítanak.
 • Utóbbi kettőt tudja a niacinamid is. A 2%-os koncentráció már jónak számít, itt 5%-ról van szó, ami épp fele a The Ordinary már-már ikonikus szérumáénak. Mivel a 10% már különösen soknak számít, ez az 5% szerintem pont arra jó, hogy egyértelműen látszódjon, ha valaki bőre nem bírja ezt az összetevőt, és az is, ha pozitív változást hoz.
 • Bár az 1,2-hexanediolt tartósítószerként jelöli a Krémmánia az anti-mikrobiális hatása miatt, (végre) utánaolvasva azt találtam, hogy egyrészt ez egy nedvességmegkötő, tehát hidratáló összetevő, másrészt a név egy komplex összetevőt takar, melynek alkotórészei között megtalálható az alpha-lipoic acid/alfa-liponsav (ALA) is. Hogy ez miért érdekes, arra vissza fogok térni a tapasztalatoknál.
 • A fehér fagyöngy levelének kivonatával kapcsolatban nem találtam olyan információt, amely kifejezetten a bőrre gyakorolt hatására vonatkozott volna. Egy helyen megemlítik, hogy antioxidáns, erőssége a növény begyűjtésének idejétől és attól is függ, milyen fán élősködött a fagyöngy. (Legjobb eredmény: nyári szüret, zöldcitromfáról.)
 • A probiotikumokból nyert fermentátumokra (bifida ferment lysate, lactobacillus ferment) vonatkozó krémmániás adatok bár nagyon ígéretesek az anti-aging vonatkozásában, ahogy ezt jelzik is a leírásban, nem független kutatásból származnak. Kicsit utánaolvasva azt találtam, hogy végeztek ugyan egyéb kutatásokat is a probiotikumok és a bőrápolás témájában, de a kísérleti alanyok szájon át szedett probiotikumkúra után számoltak be javulásról az aknéjukat vagy a rozacájukat illetően.
 • Az édesgyökér-kivonat viszont bizonyítottan hasznos lehet érzékeny, rozaceára hajlamos bőrre, és ha számításba vesszük, hogy a niacinamid is képes kipirosodást okozni, okos gondolatnak tűnik még egy bőrnyugtató összetevőt pakolni az allantoin és az adenozin mellé.
Pozitívumok:
 • Bár a csomagolás külsőre teljesen úgy néz ki, mint a régi C-vitaminos szérumé, ezzel nem voltak utaztatási problémáim, a pumpa és a flakon szájának menete közé ugyanis egy tömítés is illeszkedik. (Szerintem ez hiányzott a régi C-szérumnál.) Úgyhogy egyszer sem folyt ki a neszesszerben, pedig utazott párszor.
 • Térjünk vissza egy gondolat erejéig az ALA-hoz! Ha ismerős neked ez az összetevő a The Ordinary miatt, biztos azt is tudod, hogy kicsit olajosnak érződik a bőrön. Nos, bár a Purito Galacto Niacin esszencia csupán az 1,2-hexanediol összetevőjeként tartalmaz ALA-t, és bár a flakonból kinyomva “könnyűnek” látszódik, majd szépen terül a bőrömön, bársonyos-olajosnak érződik öt-tíz perccel a fölkenés után is. (De nem csillog tőle zsírosan a bőröm.) A további rétegek fölvitelével ez az érzés megszűnik. (Azt hiszem, elég szubjektív, hogy ez az olajosság kinek-kinek mennyire jó és mennyire rossz, nyáron valószínűleg egyáltalán nem lennék oda érte, de most még jól is esik. A Pyunkang Yul esszencia tesztjében lesz még szó ilyen szubjektív élményekről.) Érdekesség: a Purito a niacinamidra fogja az esszencia olajos érzetét, de nekem sem a The Ordinary 10%-os széruma, sem a COSRX galactomyces esszencia, amely szintén tartalmaz valamennyi niacinamidot, nem érződött olajosnak.
purito galacto niacin
Vízszerűnek tűnik, de a látszat csal
 • Teljesen korrekt, (de nem kiemelkedően hiperszuper) hidratáló lépés, nem nehezíti meg a többi réteg beszívódását (egyéb szérum, hidratáló, fényvédő), nem perget le magáról semmit, nem kukacosodik.
Negatívumok:
 • A termék marketingjében szerepel, hogy az esszencia nem tartalmaz tartósítószereket, ezért hűtőben kell tartani és gyorsan elhasználni. (A fiolán az szerepel, hogy felbontás után egy évig őrzi meg a minőségét.) Nekem ezzel nem volt gondom, hiszen a 30 ml-t egy hónap alatt elkenegettem, tehát a 60 ml sem évekig állt volna a hűtőben, de nem tudom, szőrszálhasogatás-e az az igényem, hogy a fényre érzékeny ALA-t is tartalmazó 1,2-hexanediol miatt töltsék inkább sötét flakonba az esszenciát. (Bár a The Ordinary csak esti használatra ajánlja az 5%-os ALA-szérumát, a Purito nem említ ilyen korlátozást, nyilván nem összehasonlítható a két termék ALA-tartalma.)
 • Az első pár használat során (kb. az első héten) mind kipirosodást, mint csipegető érzést tapasztaltam, ahogy a The Ordinary 10% niacinamidos szérumánál is. Később ez már nem volt jellemző. Azt hiszem, a jövőben nem fogom erőltetni a niacinamid használatát.
Összességében:

A Purito Galacto Niacin 97 Power Essence szerintem egy teljesen korrekt termék. Potenciális irritáló összetevőktől mentes, a magas galactomyces-tartalom miatt fölveszi a versenyt a COSRX esszenciával, azoknak pedig, akiknek a The Ordinary széruma valamiért nem vált be, de szeretnének ismert, relatíve magas niacinamidtartalmú kozmetikummal kísérletezni, megérhet egy próbát. Az alatt az egy hónap alatt, amíg használtam, kiegyensúlyozott volt a bőröm faggyútermelése, igaz, ez szerintem a Geek & Gorgeous Cheer Up hámlasztóm érdeme elsősorban. A meglévő pattanásfoltjaimat, úgy látom, nem halványította ez az esszencia, viszont új foltjaim nem keletkeztek a használat ideje alatt, egyrészt mert talán egy-két pattanásom jött ki a szokásos időben a szokásos helyen, másrészt mert ezek folt nélkül gyógyultak.

Beszerzés: Eopenmarket | eBay 

Nem tagadom, okozott néhány meglepetést ez az esszencia: nem gondoltam volna, hogy néha ez is csipkedni fog, vagy hogy olajos érzetű lesz. De a meglepetések sorának még nincs vége: ahogy a képeken is látszik, a csomagban érkezett még egy doboznyi, centellával átitatott lapocska is. Hamarosan ezekről is beszámolok.

Függelék

Vétek lenne kihagyni az eddig használt galactomyces-es és niacinamidos kozmetikumaim összehasonlítását.

purito cosrx to-page-001

purito cosrx to-page-002
Letölthető PDF-ben innen

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon | BlogGyűjtőn

Meglepetés! – Purito Galacto Niacin 97 Power Essence | Tesztelésre érkezett” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Szuper írás, mint mindig! Imádom ezeket a fecnikre bontott elemző cikkeidet! Hihetetlenül alapos vagy!
  Nekem nincs esszencia a rutinban, de idén télen valahogy nem hiányzik annyira. Nem tudom mi történt pontosan, talán a “melegebb” évszak miatt, de nincs nagyon kiszáradva a bőröm. Előző években szenvedtem eléggé.

  És egy észrevétel a részemről (bár ez inkább a hajas posztokhoz tartozik): Ha műszálas sapit hordok, hiába laza a fejemen, sokkal hamarabb zsírosodik a hajam és ha gyapjúsapit használok normalizálódik a helyzet. Persze a gyapjú szúrja a homlokomat, de kibírom. Szóval a hajmosós rutinnal nincs baj, inkább a sapka a bűnös 😀

  Kedvelik 1 személy

  1. Köszönöm szépen 🙂 Nem tudom, olvasói szemmel van-e értelme ennyire elveszni a részletekben, nem mindig tudom belőni, hogy ami nekem tanulási folyamatként érdekes, és jólesik leírni, az a másik oldalról mennyire izgalmas.

   Az időjáráson túl, gondolom, vannak most más, izgalmasabb szérumok és krémek a rutinodban, amelyek miatt nem érzed szükségét az esszenciának, vagy rosszul sejtem? 🙂

   És örülök, hogy megoldódott a sapka-sampon rejtély, jól kibogoztad, nekem nem jutott volna eszembe az anyagra gyanakodni.

   Kedvelés

   1. Mindig érdekelt mi mitől működik, szóval szerintem izgalmas az elemzés 🙂
    Hát, nem sok érdekesség van a napi rutinomban, főleg a retinol megy és néha egy kis AHA. A The Ordinary ganactive retinoidja viszont tele van glicerinnel és ezt eléggé szereti a bőröm, ha jó az arány. Baromi jól köti a vizet a bőrömben akármilyen “oldschool” összetevő. A lemosóm is elég krémes, nappalra meg hialuronsavas szérumokat kenek és egy vaskosabb krémet csak orcákra.
    Azért egy jó esszencia mindig elfér a napi bőrápolásban 😉

    Kedvelik 1 személy

 2. Ezt a posztot is örömmel olvastam! Úgy látom ez egy gazdagabb galactomyces esszencia, télire jónak ígérkezik. Írtad, hogy kissé olajos az érzete, talán a hidegebb időben ez nem is jön rosszul. Imádom az alapos táblázataidat! Már úton vannak a minták belőle, egyre kíváncsibban várom! 🙂

  Kedvelik 1 személy

 3. Nahát, bevallom sose néztem meg jobban, mi is az 1,2 Hexanediol, csak elkönyveltem hogy tartósít.
  Tetszik a táblàzatos összehasonlítás is, szerintem ha valaki épp hasonló termékek közt próbál dönteni, így átláthatóbb az egész. Nekem még mindig a Cosrx galactomyces van a kívánságlistámon, főleg a galactomyces érdekel mint összetevő, azt nem is bánom igazán, hogy a niacinamid abban kevesebb (nem zsíros a bőröm, viszont érzékeny, lehet hogy nem lennénk jóban nagyobb arány esetén)

  Kedvelik 1 személy

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.