Az agyag és a zsíros haj – Kísérlet | Hajhelyzet III.

Bár úgy tűnik, a szulfátos samponhoz való visszatérés és az újabb évszakváltás miatt a hajam ismét kihúz négy-öt napot mosás nélkül az őszi három helyett, a zsíros haj tüneti kezeléséről szóló bejegyzések sorában ezúttal a Heimish All Clean White Clay Foam alternatív felhasználásáról szóló kísérlet következik.

Az agyag és a zsíros haj

Egy Facebook-hozzászólás miatt jutott eszembe a L’Oréal Elseve agyagos termékcsaládja (Extraordinary Clay), persze eszem ágában sem volt megvenni, de az ötlet már befészkelte magát az agyamba: hiszen van nekem itthon agyagos arclemosóm, lassan is fogy, mert csak hetente egyszer használom, felületaktív anyag is van benne, az illata is jó, krémes is, habzik is, mondtam már, hogy agyagos? Szóval nem kellett sok győzködés, hogy mosás előtti pakolásként is kipróbáljam a Heimish lemosót.

A kísérlet dokumentációja

A következő hajmosásnál tehát először bevizeztem a hajam, majd fölhabosítottam egy tetemes adagot a tenyeremben a Heimish lemosóból, és fölvittem hajamra, a tövekre koncentrálva. Vastag, sűrű, egyáltalán nem csúszós, ragacsosabb fajta hab képződött. (Ez nem újdonság, a termékleírás is ezt ígéri, csak arcon valahogy ennyire nem érződik.) Rövid ideig (egy-két percig) a hajamon hagytam, majd kiöblítettem, aztán kétszer megmostam a hajam.

Tapasztalataim

Pozitívumok:
 • Már az első adag sampon is úgy fölhabzott, mint máskor a második szokott, vagyis az arclemosó érezhetően tisztábbá tette a hajam.
 • Nem lett csikorgós a hajam, igaz, ebben a használt samponnak is nagy szerepe lehet, és a fejbőröm sem száradt ki.
Negatívumok:
 • Hajszárítás után csak annyi tűnt föl, hogy mintha tapadósabb lenne a hajam. Aztán a másnap reggeli fésülködésnél egy “összerasztásodott” tincset fedeztem föl. Betudtam annak, hogy ügyetlen vagyok és nem öblítettem ki rendesen az agyagos lemosót. A tincset nagy nehezen kibontottam. A következő alkalommal pedig sokkal jobban odafigyeltem az első öblítésre is, illetve nem hagytam fönn a hajamon a “pakolást”, csak fölvittem, eloszlattam és mostam is le. Szárítás után ismét összerasztásodott ugyanaz a tincs. A további kísérletek során (még három alkalom) jóval kevesebb lemosót habosítottam föl, a hajam így is tisztább lett és rasztatincs sem keletkezett. De:
 • Semmilyen hosszabb távú pozitív hatást nem vettem észre, vagyis nem sikerült egy nappal sem kitolni a hajmosást pusztán az agyagos “pakolás”/”előmosás” segítségével.
Összességében:

Nem jött be a módszer. Arclemosóként ez semmit sem von le az értékéből, és természetesen azt sem jelenti, hogy a többi, kifejezetten hajra készített agyagos termék rossz lenne vagy semmit sem érne, hiszen ezeket nem próbáltam. Nem bánom, hogy kísérleteztem, én örültem volna a legjobban, ha “feltalálom a spanyolviaszt”.

Ez a bejegyzés fölvezet egy másik agyagos kísérletet is, erről most nem árulok el többet. A meglepetések időszakát éljük.

Korábbi bejegyzések a témában:

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Az agyag és a zsíros haj – Kísérlet | Hajhelyzet III.” bejegyzéshez 18 hozzászólás

   1. 3 naponta váltom és mosom a sapikat, de a hajamat is 3-4 naponta kell, ellentétben az év többi részében szükséges 5-6-7 naponta mosással. Lehet, h a fejbőröm kicsit megbolondult valamitől. A rutinom nem változott.
    Ez az agyagos pakolás vagy mosás jó ötlet! Nézek valamit én is 😉

    Kedvelés

    1. Korábban nekem is belepiszkált a sapkahordás a mosási ritmusba, szóval még nem tudom, mi lesz a vége. Tamara épp most írta Facebookon, hogy sajnos neki sem volt pozitív élmény sem a DIY, sem a Himalaya Herbals arcpakolás hajon. (Viszont nem tudtam, hogy ez is egy youtube-os trend, bár sejthettem volna 😀 Spanyolviasz nem létezik 😀 ) Mindenesetre kíváncsi vagyok, neked fog-e segíteni ez az ötlet 🙂

     Kedvelés

 1. Az a tincs biztos másfajta hajból van 😀 Én is nézegettem az Elseve agyagos termékcsaládját, de nem próbáltam még ki. Én egyszer vagy kétszer hennás pakolást csináltam hajra, nem az eredeti színezős hennát hanem a semleges henna nevűt (pontosan nem tudom hogy hívják magyarul, itt vettem:
  https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/coloration-soin-capillaire-henne-neutre-aroma-zone )
  Valamit használt, zsírosodás tekintetében is, de kicsit macerás, összekutyulni, felvinni, hosszabb ideig fent hagyni, utána a trutymót lemosni…így mégse használtam rendszeresen.

  Kedvelik 1 személy

   1. Vettem amúgy ugyanott zöld agyagot is, hogy majd azt is kipróbàlom hajra, de addig nem jutottam el. Ez a házikencés korszakban volt még. Vmi fórumban írta egy lány, hogy ő kéthetente csinálja ezt a natúr hennás cuccot, másik heteken meg másfajta pakolást, egy óra hosszan hagyja fenn, utána még mittomén miféle öblítést és egyebeket 🤤 és nagyon szép a haja tőle. Ezt el is hiszem, de egyelőre ilyen többórás rituàlék nem férnek bele heti rendszerességgel, bár lehet h a gyerekek jól szórakoznànak a látványtól 😀Meg lehet, h amúgy is lusta vagyok ehhez+utána a fürdőt kitakarítani….

    Kedvelik 1 személy

    1. Most rátapintottál a lényegre: ezek a szépségápolási rituálék (mindegy, hogy házi vagy bolti pakolásról, fátyolmaszkról, órákon át törölközőbe csavart hajról van szó) a duplán szórakoztatóak, ha közönség is van hozzájuk 😀

     Kedvelés

 2. Na igen, volt itthon agyagom, de már nem igazán kevergettem ki magamnak az arcpakolásokat és kidobtam. Pedig, ha hamarabb eszembe jut, hogy esetleg hajra is lehetne használni… 🙂 Na mindegy. Érdekes volt a kísérlet nagyon.

  Kedvelik 1 személy

  1. Köszi 🙂 Azt mondanám, nem maradtál le semmiről 😀 Tegnap este, a bejegyzésemen felbuzdulva ismét használtam a Heimish-t mosás előtt, keveset, jól kiöblítve, kétszer kimosva. Hajszárítás után: ó, helló, kedvenc rasztatincsem, örülök, hogy látlak, kezdtél hiányozni -_- 😀

   Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.