Öt nem

Egy újabb random lista, ezúttal a sminkelés témaköréből. Mit nem vennék meg? Gyakorlati tapasztalatok, szimpátia, biztonság és bizalom, kitűnés a tömegből, ügyetlenség – ezek mind előkerülnek az érvelés során. Szubjektív vélemény, személyeskedés és termékleszólás nélkül.

Öt nem

Mindegy, mióta olvasod a blogot, biztosan feltűnt már, mennyire tudok lelkesedni a szépségápolással kapcsolatos dolgokért (is). Ugyanakkor azt is próbálom megmutatni, hogyan igyekszem korlátokat szabni a lelkesedésemnek. A bőrápolás terén számomra sokszor egyszerűbb e téren is tudatosnak maradni (bár előfordul, hogy elcsábulok, nem tagadom), de a sminktermékek esetében könnyebb elvesznem.

1. Beautyblender – Gyakorlat?

A Real Techniques expert face ecsetről szóló bejegyzésben már utaltam rá, hogy visszatekintve pénzkidobásnak látom a beautyblender-utánzatokkal való kísérletezést. Ugyanis ez az alapozóecset az én igényeimhez tökéletes. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan alapozók, illetve korrektorok, továbbá körülmények és bőrtípusok, amelyekhez a sminkszivacsok non plus ultrája szükséges a lehető legszebb eredmény érdekében, de rájöttem, hogy nekem nincs szükségem ilyen sminkszivacsra. Sem az eredetire, sem utánzatokra. Ami van, azt túl macerás tisztán tartani, ezért nem is használom gyakran, nem is ment tönkre, csak áll a polcon. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az eredeti annyira jó lehet, hogy tartósan félretegyem miatta az ecsetet. (Persze a Nicki from The Block írójának fekete beautyblenderes tapasztalataira nagyon kíváncsi vagyok.)

ecset vs szivacs

2. Kardashian-/Jenner-kozmetikumok – Antipátia?

Ha kisarkítva akarok fogalmazni, azt mondom, az egész család üzletként tekint a magánéletére. Mivel nekem ez a magatartás végtelenül antipatikus, nem szeretném a bevételüket gyarapítani, úgyhogy felőlem akármilyen kontúrszettet vagy rúzskollekciót piacra dobhatnak, azt hiszem, bőven van miből válogatnom akkor is, ha bojkottálom a termékeiket.

Tudom, hogy a Lovely K-Lips darabjai csak egy trendet lovagoltak meg sikeresen, és ennek a cégnek semmi köze az eredeti lip kitekhez, illetve az ellenőrzött gyártási körülmények és az ismert INCI miatt még mindig jobban járnak a Lovely dupe-jaival azok, akik nem engedhetik meg maguknak az eredeti Kylie Lip Kitet, mint bármilyen kínai hamisítvánnyal, de ma már matt folyékony rúzsból is akkora a választék, hogy úgy érzem, nem maradok ki semmi jóból akkor sem, ha a tagadhatatlan Jenner-inspiráció miatt a Lovely-dupe-okat is kihagyom. 

öt nem illusztráció

3. Filces, ismeretlen INCI-jű szemhéjtus az eBay-ről – Bizalom?

A szemhéjtusokkal való barátkozást én is filces darabokkal kezdtem, de az Essence/Catrice-vonalon nem találtam olyat, amelynek ne ment volna gyorsan tönkre a hegye, illetve elég pigmentált lett volna. Drágább darabokkal már nem is kísérleteztem, inkább tégelyes, illetve “mártogatós” verziókat vettem. De annyira egyszerűnek és praktikusnak tűnik a filc, nem? Egy krémmániás keresgélés során találtam rá erre a sokak által dicsért Yanqinára. Mivel az összetevőlista nem ismert, és a márkáról sem sikerült semmit kideríteni, nem szavazok neki bizalmat, azért mégiscsak a szememről van szó.

4. Akár az űrből is látható highlighter – Feltűnés?

Bár a fenti képen szereplő idézet a highlighter mennyiségére vonatkozik (“Ha nem látod a highlighteremet az űrből, akkor nincs rajtam elég”), többször hallottam youtuberektől, hogy azt szeretik, ha a highlighter annyira pigmentált, hogy különösebb ügyeskedés nélkül is látszik az űrből/holdról. A magam részéről pontosan ez az, amit el szeretnék kerülni. Vannak olyan időszakok (ősz, tél, kora tavasz), amikor úgy érzem, beleillik a sminkembe a highlighter, de ilyenkor is csak csínján bánok vele, hiszen a tág pórusaimnak semmi szüksége külön hangsúlyozásra. Szerencsére elsőre egy olyan darabot sikerült választanom, amelyet nem győzök eleget dicsérni, mert csak finom, visszafogott fényt ad az arcomnak, amelyet képeken nem is igazán tudok visszaadni. (Próbálkozás azért volt rá.)

jamie-street-319048
Forrás: Jamie StreetUnsplash

5. Műszempilla – Ügyetlenség?

Néha magam sem tudom, mit szeretnék kihozni jelentéktelen kis pilláimból: mindössze valami természeteset (öt centiről nézve a tükörben szép, de “élőben”, messziről jelentéktelen) vagy a maximumot (öt centiről nézve nem a legszebb, mert túl sok a festék a pillákon, akár még póklábasak is, de legalább látszanak). A false lashes felirat sokszor elcsábított már, ennek a blogon is nyoma van két teszt formájában (itt és itt). Néha eljátszom a gondolattal, nem lenne-e érdemes megpróbálkozni legalább egy-egy különleges alkalom kedvéért a ragasztott műszempillával, de mindig visszatáncolok. Nem is annyira az ügyetlenségem tart vissza (bár pl. a bal szemem pilláit máig bal kézzel festem ki, hiába tudom, hogy így nem lesz egyforma a két ív, sokkal jobban kézre áll, mintha jobb kézzel szúrnám ki a bal szemem), hanem az eltávolítás: a hideg is kiráz a műszempilla leszedésének látványától. Ahogy húzódik az a vékony bőr… Hagyjuk.

Még egyszer hangsúlyozom, ez csak az én véleményem, ha te bármelyik említett típust vagy konkrét terméket örömmel használod, természetesen tiszteletben tartom a véleményed.

Mit gondolnak mások? Egy-egy frissebb (júliusi, illetve augusztusi), részben sminkes anti-haul Smejkától és Kamitól.

Ha tetszett, amit olvastál, többféle felületen követheted a Habos Kakaót: Bloglovin Facebook | Instagram.

 

 

Öt nem” bejegyzéshez 18 hozzászólás

  1. Hm. A blender utánzat nekem sem vált be igazán, egy darabot próbáltam eddig, ebelinest, de pontosan higéniai szempontokból mondtam le róla és váltottam ecsetre. A kínai stb. hamisítványokat nem igazán szeretném próbálgatni, a Kardashian ès Jenner család sminkjei nem igazán vonzanak. Pont amiatt a pénzért mindent életfilozófiájuk miatt. Műszempillám még sosem volt, nem is igazán kacérkodom a gondolattal bár kétségtelen, hogy egy-egy extravagáns sminkhez alkalmakkor jól tud mutatni. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Engem is esz az ideg ahogy húzódik a bőr amikor mások szedik le a műszempillát. 😀 Én babakendőt teszek a szememre, pár másodpercig áztatom, utána lejön fájdalom és húzódás mentesen. Ha nem, akkor áztatom tovább.
    Blenderből én régóta az Auráét használom, már a sokadikat vásárolom újra. Gyönyörű eredmény, könnyen tisztítható. Minden ok vele. Nekem inkább az ecsetek nem jöttek be, de bőre válogatja kinek milyen finishre és eszközre van szüksége.

    Szokás szerint szuper jól össze rakott poszt lett. 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. Meg a sminkelési szokások is számítanak. Pl. láttam, hogy te a korrektort is púderbe mártott szivaccsal fixálod, szóval nem mondhatnám, hogy nem használod ki, és ez nekem nagyon szimpatikus. 🙂 Én azért döntöttem el, hogy nem foglalkozom a szivacskérdéssel tovább, mert “márkásabb” alternatívaként a Real Techniques, a KAP és a Douglas blendere jöhetne még szóba, de nekem annyira bejön az expert face ecset, hogy a szivacsra szánt pénzből inkább váltótársat vennék az ecsetnek, esetleg egy buffing brush-t.
      A lista legképlékenyebb eleme pont a műszempilla, jól ráéreztél. 🙂 Volt egy gyönyörű kék szemfestékes sminkvideód, azt hiszem, abban is ragasztottál műszempillát, odáig voltam érte, nagyon elegáns az összhatás. 🙂

      Kedvelés

  3. Hehe, én is ballal festem a balt. Azt hittem csak én csinálom ilyen faramucin. Jobb kézzel nem is tudom kifesteni a bal szemem pilláit. Viszont a tust mindkét szemem a jobb kezemmel alkotom.

    Az Ebelines blender nekem is megvan, de csak porosodik. Nem a legjobb utánzat. Én is ecsetezem, ha alap felvitelről van szó. Vagy kézzel.
    A Kardashian familia termékei kimaradnak.
    A highlighterek idén kúsztak be hozzám és nálam sem megy a tükörfény. Nem baj, ha látszik, de ne essen hasra rajta a napsugár.
    Műszempillát sosem próbáltam. A szálanként ragasztottat láttam közelről és az gyönyörű, ha nincs túltolva. Viszont drága, macerás, óvatos kezelést igényel és tönkreteheti a saját pillákat. Szóval ezt is kihagyom.

    Most, hogy ritkul a szemöldököm már a szép tetoválást (micro blading) is vállalnám, ha odáig fajulna a dolog.
    Az arcplasztika még nem játszik, de nem tudom mit hoz a jövő 😉 Viszont a testem más részén már szeretném az igazítást, mert ott eltorzult és ahogy öregszem rohamosan romlik a helyzet. Nem tragikus, de engem a kisfiam születése óta (6 éve) zavar.
    Ez a 3 utóbbi dolog, amire fiatalon azt mondtam “én soha” 😀

    Kedvelik 1 személy

    1. Az a jó ezekben a listákban, hogy nem kell véresen komolyan venni őket, inkább csak az aktuális gondolkodásmódunkról (meg a trendekről) árulnak el valamit. 🙂 A szép szemöldöktetoválás nekem is olyasmi, amire később talán nem mondanék nemet. (Bár Wishes videójától most nagyon megjött a kedvem a “sima” szemöldök-stylinghoz is. 😀 )
      Pont a “nem tragikus” állapot az, amikor a legnehezebb döntésre jutni, nem? Mert egyfelől úgy érzed, kár belevágni (akár szó szerint) a kockázat és a gyógyulási idő miatt, másfelől még olyan kevés kellene ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben…
      A tusvonal farkincáját én is mindig jobb kézzel húzom a bal szememnél is, de előfordul, hogy a szempillatőhöz bal kézzel rajzolok. 😀

      Kedvelés

  4. Ezzel a listával egyet tudok érteni. A sminkszivacsok sose vonzottak, mégis lett egy RT szivacsom és mondjuk a mostani korrektorom szebb ezzel, de én akkor is ecsetes típus vagyok. És tényleg sokkal macerásabb a tisztítás is. Highlighterben pont azt szeretem ha diszkrét, természetes hatású az eredmény. Tust nem használok, de ismeretlen összetételűt nem vennék, más termékből sem. A Jenner család nem igazán érdekel, a termékeik sem. Nem mondom h kimondottan ellenszenvesek, de ha választani kell mégis inkább az unszimpátia felé billen a mérleg. Egyébként kb ugyanígy nem vonz egy csomó más sztártermék,pl a Jeffree Star holmik vagy egy Tom Ford rúzs sem. Műszempillám se lesz, őszintén szólva én is borsózom a gondolattól, h milyen lehet leszedni 😀 Szintén nem csináltatnék hajhosszabbítást se, én nem tudom elhinni hogy az egyrészt jó a hajamnak másreszt meg hogyan lehet rendesen mosni meg fésülni pl…lehet hogy ez butaság, nem értek hozzá de nekem ez olyan értelmetlen macerának tűnik.
    Persze vannak olyan termékek is, amik csábítanak, de ha belegondolok kicsit, rájövök hogy semmi szükségem rájuk.

    Kedvelik 1 személy

    1. Ha már Real Techniques, én is inkább ecsetet veszek még tőlük. 🙂 Jeffree Star kollekciói engem sem érdekelnek, de azért egy Tom Ford rúzst legalább megnéznék. 🙂
      Ezekről a varrott (?) hajhosszabbításokról én sem tudok semmit, mindig hosszú hajam volt, inkább azt próbálnám ki szívesen, rövidebb frizurák hogy állnának. Csak a móka kedvéért. 🙂 Mondjuk becsatolós tincsekből láttam már szépet (és drágát) Youtube-videókon, az más kérdés, hogy élőben hogy mutat. Mosni, fésülni nem tűnt túl bonyolultnak. De az jól látszik, hogy ez sem a hétköznapi igényeket szolgálja ki, hanem azt az igényt, hogy valakinek egy videón is úgy nézzen ki a haja (hajtömege), mintha photoshoppolták volna.

      Kedvelés

      1. Nekem is ezer éve hosszú hajam van (ovis koromban volt rövid), bár egyszer levágattam rövidre egyetemista koromban és utáltam 😀 alig vártam hogy megnőjön, eszembe juthatott volna, hogy akár toldást is csináltathatnék 😀

        Kedvelik 1 személy

  5. Hasonlóan voltam a sminkszivacs utánzattal, hamar a kukában végezte. Tényleg nem értem a hype-ot körülötte. Műszempillára szerencsére nincs szükségem, másrészt tuti zavarna, hogy ott van valami mű izé a szememen. A szálankénti v. tincses, kozmetikus által dúsított pilláról mit gondolsz? Talán az természetesebben hat és nem kell leszedni naponta. Alapozó ecsetet sem használok, nem szeretem és kész. Az ebayes hamisítvány/utánzat tusokat jobb messzire elkerülni, hallottam olyat, hogy vakságot is okozhat a benne lévő anyag. A highlighter téma egyszerre vonz és korlátoz, nagyon keveset enged meg a bőrtípusom, de olyan szépek tudnak lenni a tokban, hogy néha elcsábulok. 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. A 3D-s, 4D-s pillákból láttam már nagyon szépeket, csak abban nem vagyok biztos, hogy használhatnám-e továbbra is a szememre is az olajos lemosókat. Mintha azt olvastam volna, hogy nem. Mondjuk, ha nem festeném a szempilláimat, akkor a szemsmink leszedéséhez a micellás víz is elég lenne… Az tart még vissza, hogy úgy tudom, a saját pillák viszont kihullhatnak a “terhelés” miatt.

      Kedvelik 1 személy

  6. Nagyon örülök neki, hogy összeállítottad ezt a listát, azért is szeretem olvasni a blogod, mert józanul gondolkodsz és őszinte vagy.
    Az utolsóról, a műszempilláról az jutott eszembe, hogy ez olyasmi borzalom lehet, mint nekem az, amit akkor érzek, amikor látom hogy valaki kihúzza a felső vízvonalat. 😀 Persze aki szereti csinálja, de engem fegyverrel sem lehetne kényszeríteni.
    Én sosem használtam ecsetet alapozásra, nem vagyok ügyes vele és mivel krémes alapozót használok ezért ujjal viszem fel és a beauty blenderrel oszlatom el. Viszont sosem volt bennem olyan vágy, hogy az eredetit próbáljam ki, nem tudom mitől jobb, mint az utánzatok, de az árát figyelembe véve, nem is igazán érdekel.

    Kedvelik 1 személy

    1. Köszönöm! 🙂 Az érzés kölcsönös, pl. a legutóbbi sminkszelektálós bejegyzésed is nagyon tetszett, főleg a befejező gondolatok. 🙂
      És ha már a vízvonalnál meg a videóknál tartunk: amikor valaki göndöríti valaki másnak a szempilláit… Borzalmas látvány. 😀
      Ezzel ellentétben a krémes alapozód csomagolása olyan, mint valami szecessziós szelence. 🙂 Akár lakásdísz is lehetne.

      Kedvelés

  7. Nekem Ebelines blenderem van, elvagyok vele, bár, amilyen gyakran használok alapozót/BB krémet… 🙂 A Real Techniques-es szivacsot nézegetem egy ideje, de azért, hogy porosodjon, nem akarom megvenni.
    A Kardashian-Jenner sminkvilág olyan távol áll tőlem, hogy még egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy beszerezzek tőlük bármit is. Még dupe-ot sem, nincs Lovely K-Lips-em se. Bőven van választék folyékony matt rúzsokból máshol is, ebben teljesen igazad van.
    Én már nem is próbálkozom filces tussal, a legutóbbi Essence, amit vettem a kidobós dobozkában várakozik arra, hogy megírjam róla a posztot, aztán már el is felejtem. Jó gélest tust keresek éppen, ami lehetőleg nem egy vagyon és cruelty-free.
    Szeretem a highlightereket, bár nincs készletem. Inkább a természetes fényt/hangsúlyt részesítem előnyben, de bizonyos sminkek megkövetelik az erősebbet. De ez azért nem olyan gyakori. A NikkieTutorials-féle szemkiverős tükörfény pedig vicc.
    Műszempillám csak tincses van, azzal elboldogulok, sorost még nem próbáltam, bár szerintem a szemüveg miatt nem is nagyon fogok. A kis húzó érzés nem zavaró, nem is fájdalmas, bár jobban belegondolva, ha rendszeres, akkor biztos van valami “mellékhatása”.

    Kedvelik 1 személy

    1. Az Essence egyszer engem is bepalizott, összecsomagolták a rózsaszín Lash Princess-t és valamelyik filces tust, én meg megvettem, mert azt gondoltam, ez aztán a jó vásár. A spirál nem volt használhatatlan, de nem tetszett, a tus viszont kb. két használat után mehetett a kukába. Ha lesz rá lehetőséged, esetleg megnézhetnéd a Kiko géles tust, nem mintha én próbáltam volna, de szimpatikus a rövid összetevőlista, és az eddigi egyetlen vélemény alapján is ígéretes: http://kremmania.hu/kremek/kiko-lasting-gel-eyeliner. 🙂
      Jó ezt olvasni, hogy a gyakorlatban közel sem annyira fájdalmas a műszempilla eltávolítása, mint amilyennek tűnik. 🙂

      Kedvelés

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .