Nem luxustáska

“Ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb” (Mt 6,3) – Az adakozásra vonatkozik ez a vers a Bibliában. Vagyis ne kürtöljük világgá, ha jót teszünk, sőt dicséretet se várjunk érte.  Mégis megírom ezt a bejegyzést, mert úgy láttam az elmúlt hetekben, hogy talán nem jutott el minden segítő szándékú emberhez egy fontos kampány, a Nem luxustáska (#nemluxustaska) híre. Nem csoda, hatalmas körülöttünk a médiazaj, ráadásul szerintem a tartalomgyártók (itt és most legyenek mondjuk a bloggerek) sokkal több időt töltenek a közösségi médiával és médiában, mint a (kizárólag) tartalomfogyasztók.

nemluxustáska

Előbb elmesélem az én történetem…

 • Teljesen természetes, hogy akarunk segíteni. Nálam a szirénázó mentőautóval kezdődött: elmagyarázták, betegért megy, mondjunk el egy imát betegért, orvosért, sofőrért. Manapság akkor is elmondok egy imát, ha csak meglátom a mentőt, mindegy, használ-e megkülönböztető jelzést vagy sem. És akkor is elmondok egy imát, ha szirénát hallok, mindegy, hogy rendőr vagy tűzoltó siet valahová, mert végső soron úgyis mindig emberéletről van szó.
 • Teljesen természetes, hogy akarunk segíteni. Nem (csak) imádsággal. Nem múlik el úgy reggel, hogy ne jönne szembe hajléktalan, hatalmas pakkokkal. Könnybe lábad a szemem. És mit teszek ezen kívül? Semmit.
 • Teljesen természetes, hogy akarunk segíteni. De ha megszólítanak, “elnézést”, zavartan motyogom, nem tudok segíteni, mert szégyellem magam, hogy nem tudok nagylelkű lenni, szégyellem, hogy elkezdem elemezni, ugyan mire menne azzal a semmiséggel, amit adni tudok, szégyellném odaadni az aprót, ami esetleg van nálam, hiszen szinte mindent kártyával fizetek.
 • Teljesen természetes, hogy akarunk segíteni. Kötelező olvasmány: Pőcze Flóra, A Moszkva tér gyermekei. (Attól, hogy a teret már nem így hívják, semmi sem változott.)
 • Teljesen természetes, hogy akarunk segíteni. Egyénileg, kézzel foghatóan, cseppként a tengerben, szervezetten, okosan, hatékonyan.

…aztán jönnek a praktikus információk a #nemluxustaska kampányról

 • Minden fontos információ megtalálható a kampány weboldalán.
 • A célcsoport: nehéz sorsú és/vagy hajléktalan nők (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Szociális Központja)
 • A gyűjtés 2019. január 31-ig tart. Még van pár nap.
 • Mire van szükség? Egy táskára, piperecikkekre és egy üzenetre. Számomra a táska volt a gyenge pont, mert a szervezők által javasolt, a szekrény mélyről elővadászott, használt, de jó állapotú táska nálam nem volt meg. (Mekkora luxus [rendszeresen] selejtezni.) Nem baj, vettem egy újat, ezen ne múljon. (Mekkora luxus azon elmélkedni, hogy ki készítette a ruhánkat, mekkora luxus azon elmélkedni, vajon fenntartható módon készült-e az a táska.)

nemluxustaska2

fittyland
Ha debreceni vagy, ezt az ajtót keresd: Szent Anna u. 34., a Kandia utcai parkoló felől.
nemluxustaska1
#nemluxustaska – A személyes kedvenceimet (fogkefe, dezodor, zsebkendő) is beletettem.

És a lecsengés

Természetes, hogy akarunk segíteni. Jót tenni jó. Közhely.

Eszembe jut, hogy a táska és a belepakolt piperék ára összesen sem éri el egy komolyabb, mondjuk anti-aging szérum árát. Kinek mi a luxus.

Szándékosan a saját táskám nélkül indulok útnak. Az adományponton plafonig ér a halom, kedvesen megköszönik, amit hoztam.

Semmi sem húzza a vállam hazafelé.

nemluxustaska3

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Nem luxustáska” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Örülök, hogy te is csatlakoztál! Amikor láttam a kampányt, reméltem, hogy a beauty blogger szféra is felkarolja. Lassan-lassan be is gyűrűzött a dolog, főleg az Instán. Egy ideje tudatosan adakozom, ezért állítottam össze táskát, azon elv mentén, hogy amikor adsz, azt erősíted, hogy élsz akkora bőségben, hogy megtehesd.

  Kedvelik 1 személy

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.