Megmérettetés | Geek & Gorgeous vs. The Ordinary

Megmérettettél és könnyűnek találtattál – a kép alapján már nyilvánvaló, a két azelainsavas arcápoló közül melyik nyerte a versenyt, azaz melyik húzza le jobban a képzeletbeli mérleg serpenyőjét.megmérettetés

2019 elejére lassan összeáll, mi is volt számomra nagy dobás volt az elmúlt egy évben bőrápolás terén.

  • Összességében sosem voltam még ennyire elégedett a bőröm állapotával*, és ez leginkább talán annak köszönhető, hogy csodát semmitől sem vártam, ugyanakkor egyre jobb rálátásom lett arra, hogy egy-egy termék mit nyújthat számomra.
  • Persze ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, de erre az évzáró bejegyzésemben is utaltam, nem akarom tovább ragozni a korlátokat. Hiszek a magam és a blog fejlődésében, teszek is érte.
  • Továbbra is szeretném elkerülni a bort iszom és vizet prédikálok jellegű csapdákat, ha esetleg valaki felfedezett ilyet, most elnézést kérek érte, és lépjünk tovább.
  • Azelainsav. 2017 végén még úgy írtam erről az összetevőről, hogy csak elméletben ismertem (15-ös pont). Azóta társult a gyakorlat is, előbb a The Ordinary, majd a Geek & Gorgeous által.

2019-01-13 04.41.36 1.jpg

Összehasonlítás: Geek & Gorgeous 101 aPAD és The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%

Mit sikerült elérnem? (*Vagyis mit harangoztam be olyan lelkesen pár sorral följebb?)

  • Teljesen normális a bőröm olajtermelése, hónapok óta.
  • Nem emlékszem, mikor volt utoljára pattanásom, foltom.
  • Fontos fokmérőnek tekintem, hogy büszke vagyok a sminkeletlen bőrömre. Ez nagyképűnek és felszínesnek tűnhet (vö. Coco Chanel idevágó idézete, a listán a 14., vagy magyarul, itt a 11.), de amikor nincs időm reggel még a szemöldökömet sem kitölteni, nemhogy bármi komolyabbra, akkor sem esem kétségbe, hiszen egészségesen ragyog az arcom, és néha ennyi elég is az örömhöz.
  • Kémiai hámlasztás, retinol, C-vitamin: ezeket a nagyágyúkat valamilyen formában már ismertem korábban, most is a bőrápolási rutinom részét képezik. Eredetileg leginkább a kíváncsiság és a nagyon egyszerű beszerezhetőség vitt az azelainsav irányába, de most már úgy látom, ezzel a hatóanyaggal sikerült föltenni az i-re a pontot.

Azért merem ezt kijelenteni, mert mind az aPAD, mind a TO azelainsavjának a hatása nagyon hasonló rajtam:

  • Nem képződnek pattanásaim, a korábbi néhány foltocska akkor is halványult, amikor épp nem C-vitaminoztam.
  • Finom textúrájú a bőröm felszíne, még az orrom tövében is kisebbek lettek a pórusok. (Vicces egyébként, hogy régen ezt vártam volna a niacinamidtól…)

Mért szerettem meg az aPAD-et mégis sokkal jobban, mint a The Ordinary azelainsavját?

  • Egész egyszerűen a textúrája miatt.
  • Mivel a TO egy szilikonos krém, szétkenve olyan az arcon, mint egy zsíros bőrre való primer: sima és selymes érzetű és külsejű, csontmatt bőrfelszínt képez. De ez a réteg egyszerűen fullasztó számomra. Mindegy, hogy a reggeli vagy az esti rutinba kerül. Rengeteg hidratálás kell alá-fölé, különben túlszárít. A hatóanyaggal megismerkedni jó volt, de többször nem kérek belőle.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

  • Az aPAD ezzel szemben hihetetlenül könnyed, pillanatok alatt ragacsosság nélkül beszívódó fluid. Egyszerűbb elhelyezni a rutinban, nem igényel akkora “körítést” és átgondolást, mint a TO. Akár a reggel, akár este használom, mindig számíthatok arra, hogy nemcsak kezelésként, hanem egy plusz hidratáló rétegként is megállja a helyét.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Nem kérdés tehát, hogy az azelainsavat (illetve a G&G esetében annak egy modern származékát) olyan hatóanyagként kezelem, amelynek továbbra is van helye a rutinomban.

De az sem kérdés, hogy számomra a Geek & Gorgeous 101 verziója a megfelelőbb: okos, nem egysíkú formula, valóban bárki piperepolcán megtalálhatja a helyét.

És nyilvánvalóan az sem kérdés, hogy a The Ordinary volt az úttörő abban, hogy az azelainsavat mint összetevőt magas koncentrációban, rendkívül alacsony áron tette bárki számára hozzáférhetővé, nálunk legalábbis. Hogy ez a formula kinek felel meg, az a nagy kérdés. (Én maximum nagyon zsíros bőrre tudom elképzelni, tűzoltásként.)

Egyéb tudnivalók:

  • A Geek & Gorgeous 101 szérumokról Clara012 is írt összefoglaló bejegyzést.
  • Az aPAD-et a Skinsmarttól kaptam ajándékba, a The Ordinary AzA-t én vettem.
  • Beszerzési helyek:

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Megmérettetés | Geek & Gorgeous vs. The Ordinary” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Hu, tok jo, hogy neked ennyire bejott az azelainsav. 🙂 Nalam az ilyen szuper cucc a C-vitamin, en azzal latom a legtobb valtozast. Sajnos nekem az aPad igazabol nem csinalt “semmit”, viszont pattanasokra csak a skinorem. 🤗

    Kedvelik 1 személy

    1. Gondolkoztam, beleírjam-e a cikkbe, hogy örülök, hogy nem volt eddig szükségem soha Skinorenre, de az kicsit olyan vámos és farizeusos lett volna (ha már ilyen bibliai volt a kezdet…), szóval valóban nincs arra rálátásom, hogy Skinoren helyett/mellett labdába tud-e rúgni a szérum. Mindenesetre sajnálom, hogy neked nem segített :/

      Kedvelés

  2. Jaj, mennyi jóféle összetevő van, amit még ki sem próbáltam! Az azelainsav is közöttük van. De egy darabig még nem vehetek új konkrét hatóanyagos holmit, mert úgy jártam, hogy a nagy spájzolásban és mindent felbontás közepette 1 retinolos TO cucc és egy EUK134 is rám-romlott 😦 Az ALA meg közel a megbuggyanáshoz és még sok van benne :,( Most tanulva ebből azt használom el, ami van itthon és ésszerű mennyiséget tartok és bontok majd. És akkor jöhet ez a hatóanyag (is).
    Ahogy után gondoltam, az sem mindegy mikor vesz többet az ember lánya, mert télen a hidratálók nagyon mennek, a hámlasztók, bőrmegújítók pedig kevésbé (ezek mentek tönkre).Tavasszal és ősszel kell jobban tolni az utóbbiakat. Nyáron meg alig fogy (az én zsíros képemen) valami. Na, ezt jól megbeszéltem magammal 😀

    Kedvelik 1 személy

    1. Egyáltalán nem csodálom a spájzolást, nehéz volt megállni a TO-nél való folyamatos garázdálkodást nekem is.
      És mindig örülök, ha jössz beszélgetni 🙂
      A megbuggyanás egyébként konkrét megromlást jelent (szag-, illat-, állagváltozást), vagy azt, hogy nagyon közel a lejárat?

      Kedvelés

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .