Zárjuk az évet Koreával!

Még mielőtt véget érne 2018, szeretnék egy bazári hangulatú bejegyzésben négy, ebben az évben megjelent koreai termékről szót ejteni. A bazári hangulatot arra értem, hogy van, ahol csak első benyomást, van, ahol kiforrott véleményt, és van, ahol a korábban már ismertetett véleményem frissítését osztom meg. Kis ez, kis az, tukmálni senkire semmit sem fogok. Megalkudunk?

Zárjuk az évet Koreával! (1)

Régen megfogalmazódott már bennem, le is írtam sokszor: szerintem tonert és esszenciát kifejezetten érdemes a koreai kínálatból keresni. (Nyilván mi most a műkedvelők szintjén beszélgetünk, legalábbis az én ismereteimnek és ennek a blognak is bőven vannak korlátai.) Hogy a pH enyhén savas, nem kérdés, alkoholmenteset kifejezetten könnyű, illatmenteset sem annyira nehéz találni. Az érzékeny bőr mindig más kérdés, a gyimgyomok (szép nevükön növényi kivonatok) jelenléte ebben az esetben általában nem szerencsés, Clara012 a megmondhatója. (Sajnos vagy szerencsére általa a blog ilyen típusú ajánlásokkal is fel van töltve.)

2018-12-29 08.55.47 2

Amit ebben a bejegyzésben mutatok, mind tesztelésre/ajándékba érkezett. Kezdjük a Bentonnal, itt nagyon rövid határidőt szabtak a bejegyzésnek, nyilvánvalóan az a márka célja, hogy minél több emberhez eljusson az új termék híre, de három hétnyi használat után irreális lenne nagy ömlengésekbe fognom.

Kérsz egy csészével? – Benton Deep Green Tea Toner

Ez a tonik egy kultúrtörténeti érdekesség: Boseongban, Korea leghíresebb zöldtea-termő vidékén 1600 éve szüretelik ezt a növényt, innen származik a tonerhez használt tea is. (Olyan szép, hogy a tea Keleten az élet minden területén jelen van, akkor kezdtem ebből valamit megérteni, amikor láttam a Sherlock sorozatból A vak bankár című epizódot és a múzeumi kerámiaszakértőt, aki az életét kockáztatva is visszamegy elvégezni a teaszertartást, hogy az időtlen csészék használat híján tönkre ne menjenek. Akkor kezdtem ebből valamit megérteni, amikor elolvastam Amadea ajánlására A teamesternő könyvét.)

2018-12-29 08.57.42 2

 • Az INCI szokás szerint nagyon bentonos: semmi alkohol, semmi parfüm, illatot (nagyon-nagyon halványan teásat) a négyféle zöldteakivonat (összesen 53%) ad, centella, ezüst szirtőr és gránátalma sorakozik még az egzotikus oldalon. Egy hidratáló tonikból nem hiányozhat a hialuronsav, a Benton formuláiból meg a természetes BHA (fűzfakéregből) és a hidratáló, nyugtató betain.
 • A keleti hagyománytiszteleten kívül azért más oka is van annak, hogy a Benton zöld teás tonerrel rukkolt elő: antioxidánstartalma miatt – ahogy a C-vitamint, ezt is – a reggeli rutinban, a fényvédelmet támogató, és persze általánosan hidratáló lépésként lehet használni. Nekem erre mostanában a hétköznapokon kevésbé van időm, inkább az esti rutinhoz szedem elő, kihasználandó a hűsítő, nyugtató hatást. (Mea culpa, nagyon meleg vízzel zuhanyzom, rendszeresen ki is pirosodik a bőröm.)
 • A rétegezés lépései közül ezt egyértelműen közvetlenül tisztítás utánra tervezték, akár a víz, gyorsan beszívódik, felüdít.
 • A fentieket egyébként szinte bármelyik Benton tonerről el lehetne mondani, az aloés és a kakaós is hasonló elvek szerint készült. Láthatóan ennek a márkának nem az a profilja, hogy időről időre nagyon megosztó termékeket készítsen, hanem, hogy egyenletes minőségű, megbízható kozmetikumok sorakozzanak a palettáján, ahonnan csukott szemmel is lehet választani.
 • A Benton zöld teás tonere összességében eddig nálam jól teljesített: a vízhiányt önmagában természetesen nem orvosolja, de a rétegezős rutinban értelmes és hasznos lépés. Szemmel láthatóan nyugodtabbá teszi a bőröm, az anti-aging pedig inkább reménykedés tárgya.

Feketén-fehéren – Giibon Care Skin Essence

Hónapok óta használom ezt az esszenciát, a Jolse egyik promócióján nyertem. Minimalista külsejű márka, folyamatosan bővülő, “basic” felhozatallal (lemosó, hidratálókrém, esszencia, fényvédő, tisztító lapocskák és két fekete, férfiaknak szánt termék: mindentudó esszencia és habzó arclemosó).

2018-12-29 08.56.36 3

 • Az INCI-re nem a növényi túltengés a jellemző: mindenkinek feltűnik a niacinamid, a ceramidra és ureára is vadászhat főleg télen a szemünk, a bőrnyugtató édesgyökér régi ismerős, az INCI legvégén a C-vitamin szerelmeseinek olyan ismerős ferulasav is feltűnik. Szembántó lehet a rozmaring, illata nem érződik.
 • Teljesen áttetsző, nagy cseppekben adagolható, sűrűn folyó az esszencia, ez valószínűleg a carbomer jelenlétének köszönhető.
 • Nagyon szeretem amiatt, hogy jól eltalálták az állagát: nem marad ragacsos, nem pereg le a rétegezéstől.
 • A niacinamid koncentrációja nem ismert, valószínűleg nem túl magas, ennek ellenére a szokásos csipkedő érzést ezzel is megtapasztalom néha. (De ki nem pirosodom tőle, mint a The Ordinary szérumától.) Nem keverem C-vitaminnal, az egyiket este, a másikat reggel kenem.
 • A sűrűsége miatt elsőre olyan gazdagon hidratálónak érződik ez az esszencia, de hosszú távon úgy látom, normál és zsíros bőrre való ez is, nem extrán szárazra. A pórusfinomító, foltmentesítő arzenállal (Geek & Gorgeous aPAD, Geek & Gorgeous C-Glow, Geek & Gorgeous Cheer Up, Garden of Wisdom retinol) együttműködve talán a Giibon esszenciának köszönhetően is hónapok óta pattanásmentes, egyenletes felszínű a bőröm, szóval további nagy szavak helyett inkább csak annyit mondok: egyensúly. Bőrügyileg legalábbis.

Beszerzés: Jolse | eBay

Visszatapsolva – Klairs Soft Airy UV Esssence SPF 50 PA ++++

Ősszel már lelkendeztem egy posztban erről a kémiai fényvédőről. Őszintén szólva a nyári Carenel-Bioderma kombináció után nagyon jólesett valami igazán könnyű, egyáltalán nem fehérre meszelő spf-et használni. Olyannyira, hogy nem is tértem vissza azóta sem a fizikaihoz, bár Clara012 jóvoltából van pár nagyon ígéretes mintám.

2018-12-29 08.56.37 2

Az őszi bejegyzést a fentieken túl most két dologgal szeretném kiegészíteni:

 • Néha ez is csíp. Igen, ott a niacinamid az INCI-ben, persze lehet a narancsillóolaj is, én mégis az előbbire tippelek az eddigi tapasztalataim alapján.
 • Érdemes ránézni a szűrőkre: az Uvinul-A-ra és az ethylhexyl-triazone-ra. Szerintem ez nagyon izgalmas, hogy mindössze két összetevővel megoldották az egész spektrum lefedését. A továbbiak már csak rajtunk múlnak: az egyenletesen az egész arcon elterített, bőségesen adagolt fényvédő tud igazán megvédeni. Amikor reggel, maximum szürkés derengésben fölkenem a fényvédőm, mindig az jut eszembe, hogy szerencsésebb esetben kisüt délután a nap, és épp telibe kapja az arcom. Hát ezért fényvédőzöm télen is. Pár napsütötte percért. Különösen a havas napokon.

Beszerzés: Wishtrend

Tradíciók? – I’m From Mugwort Mask

Arra gondoltam, amikor először fölkentem ezt a maszkot, vajon Kelet kullog-e Nyugat után. Hiszen az ilyen felkenős és lemosós, darabos maszkoknak szerintem sokkal inkább felénk, semmint Koreában van hagyománya (vö. fátyolmaszkok és sleeping packek).

2018-12-29 08.56.35 2

2018-12-29 08.56.36 4

Csakhogy a névadó összetevőt, az ürmöt az ázsiai konyhában fogyasztják, illetve gyógynövényként használják. Modern kutatások is foglalkoznak a növénnyel, az atópiás dermatitisz tüneteit enyhítő hatását vizsgálják. De nem szükséges máris egy laborig szaladni, elég a fürdőszobáig.

 • Néha jó poén bekenekedni egy ilyen színes-szagos (szó szerint, elég penetráns, kesernyés az illata, engem a gyermekláncfűre emlékeztet) kencével, de nyilván nem ez lesz a megoldás minden problémánkra. Nekem hajmosás után szokott lenni egy üresjárat, amikor a hajam még törölközőben van, és az esti rutint majd csak szárítás után kezdem el. Na, ebben az üresjáratban szoktam fölkenni egy negyedórára ezt a maszkot, aztán arctisztító kendővel óvatosan leszedem a nagyját, végül lemosom. Aztán jöhet a szokásos szertartás, kezdve tonikkal, végezve hidratálókrémmel.
 • A növényi darabkák a felkenésnél-lemosásnál picit zavaróak, van egy kis fizikaipeeling-jellege a dolognak. A maszk konzisztenciája a darabkákat leszámítva nagyon emlékeztet a mézes COSRX éjszakai maszkra, csak az tíz perc alatt teljesen beszívódik, az I’m From meg nem.
 • Nagyon koreai az INCI, egyáltalán nem mondanám bőrápolási alapdarabnak, szerintem a teljes kiszerelés nem éri meg az árát. Ha nagyon kíváncsi vagy, inkább ilyen pici, tubusos kiszerelést keress.

Beszerzés: Wishtrend

Köszönöm, hogy ebben az évben is itt voltál. Az év második felében én kicsit elengedtem a blogot. Mondanám, hogy most van a visszatérés ideje, de belül annyi minden változott, hogy már semmi sem lesz ugyanolyan. Persze semmi sem ugyanolyan. Soha. (Most jön a legnehezebb rész.)

Azt az egyet nem szeretném, hogy ez a hobbi bármilyen módon feszültséget generáljon bennem (hogy nem elég jó, nem elég ilyen, nem elég olyan), vagy akár benned (hogy mondjuk egy bizonyos fényvédő nélkül nem élet az élet).

Azt hiszem, ez a blog jelenleg egy iránytű. Nekem. Mindig eszembe jut, amikor mindössze a reklámok alapján vásároltam. Nem mondom, hogy a bőrápolási tudatosság számomra egyet jelent a marketing iránti vaksággal, mert nem lenne igaz. Ez inkább egy szelektálási mód. Ha van iránytűm, az azt jelenti, hogy kijelöltem egy irányt, és haladok valamerre.

Van, aki azt mondaná, két, vagy akár három részre kellett volna szedni ezt a bejegyzést, túl sok a felesleges információ, túl sok a mondat, túl kevés a haszon. Talán majd egyszer sikerül sokkal szigorúbbnak, kevésbé öncélúbbnak lenni a szövegeimmel.

Amikor a képeket készítettem, nem véletlenül választottam dekorációként a koncentrikus köröket ábrázoló kerámiát. Gimnazistaként kellett egyedül, tanári felügyelet és iránymutatás nélkül járnunk kiállításra, jelképeket keresni, majd a jelképeket egy lexikon segítségével megfejteni, és az olvasottakat kontextualizálni. Összehozni a képet a szöveggel. Mindig kerestem a csigavonalat, a köröket. A folytonosságot. Az életet.

Találkozunk 2019-ben.


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon | Facebookon | Instagramon

Zárjuk az évet Koreával!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Remélem eljutsz vagy már eljutottál ahhoz a felismeréshez, hogy nem lehet és nem is kell mindenkinek megfelelni és kedvére tenni, ezért csak magadnak akarj megfelelni, hogy boldog és szabad lehess!

  Ez a bejegyzés úgy volt jó, ahogy van, mert ez Te vagy, a Te elképzelésed alapján készült, amúgy személyesen meg pont örültem neki, mert szeretem a hosszúakat. Emellett még van egy pici nyugati tonerem, de megígértem magamnak, hogy koreait választok végre, ezért pont betalált a cikk.
  Ugye jó érzés, hogy ellen tudsz állni a vacak termékek vacak reklámjainak? 😛

  BÚÉK és várom az írásokat jövőre is!

  Kedvelik 1 személy

  1. Ja, szerintem a rozmaring kivonat van, hogy nem csak bőrre gyakorolt hatású hatóanyagként, hanem természetes tartósítószerként kerül a termékekbe. Találkoztam már vele ételben (szárított, zacskózott levesben, pl. Egen, ilyent is eszünk néha).

   Kedvelik 1 személy

   1. Annyi mindent kellene írnom 🙂 Mondjuk nem biztos, hogy sikerülni fog, mert azt, hogy milyen jó érzéseket keltett bennem a hozzászólásod, érzem, csak megfogalmazni nehezebb.
    Boldog új évet kívánok én is neked. Igen, tudom az elméletet, de a gyakorlatba nem mindig sikerül átültetni. Mindenesetre köszönöm.
    Azért, ha nagyon szereted azt a nyugati tonert (melyiket? 🙂 ) és elégedett vagy vele, én nem beszélnélek rá a váltásra.
    Hej, rozmaring, rozmaring,
    eszembe jutott megint,
    hogy a tartósítószerekkel mennyire kevéssé vagyok képben. Pedig a józan ésszel is elég messzire lehetne jutni. 😀

    Kedvelik 1 személy

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.