Tőlem neked II. | A Habos Kakaó második születésnapja

Amennyire sokfelé ágazott tavaly a blogszületésnapi készülődés, annyira egyszerű az idei.

Tőlem neked II.

A száraz tények

  • Immár második éve létezik a blog.
  • Ebből az alkalomból adni szeretnék neked valamit.
  • Ebben a hónapban vért adtam, ez volt életemben a tizennegyedik alkalom. Az instagramos szavazás és a facebookos kommentek alapján úgy tűnt, nem olyan sokan élnek a véradás lehetőségével a blog olvasói közül. Persze a “nem”-ek mellé több esetben magyarázat is érkezett: zsigeri félelem, filigrán testalkat, betegség, terhesség/szoptatás az akadályozó tényező. Ez a bejegyzés nem hivatott semmissé tenni az akadályokat, ez a bejegyzés nem öntömjénezés, ez a bejegyzést inkább érzékenyítésnek szánom. Adj vért, ha megteheted.

Screenshot_20181115-172244.png

Miért?

  • Azért, mert szintetikus vért egyelőre nem tudnak használni a gyógyításban.
  • Azért, mert az a nagyjából 4,5 dl, amit tőled levesznek, a testednek gyakorlatilag meg sem kottyan. A véradás előtti vizsgálatok és kikérdezés épp arra való, hogy észrevegyék, ha a te szervezetedet ez mégis megterhelné.
  • Azért, mert segíthetsz vele.* Úgy, hogy neked semmibe sem kerül.

*Ha családtagodnak, közeli ismerősödnek volt már szüksége sürgősen vérre, és emiatt pl. a Facebookon is köröztettek irányított véradásra buzdító felhívást, sejtheted, mekkorát segíthetsz vele.

Olvasnivaló:

rawpixel-577480-unsplash.jpg
Photo by rawpixel on Unsplash

Az én mesém

Amikor kicsi voltam, apa néha kötéssel a könyökhajlatában jött haza. Kiderült, nem beteg, csak vért adott. Annyit kisgyerekként is megértettem, hogy bár jár némi kellemetlenséggel, ez jó dolog.

Amikor nagyobb lettem, apa elmesélte, hogy amióta elmúlt tizennyolc, évente többször ad vért, erős volt számára az apai minta. A nagyapámé.

Amikor betöltöttem a tizennyolcat – érettségi szünet volt -, másnap elmentem életem első véradására. Erős volt az apai minta. Meg a nagyapai.

2018-11-14 05.21.57 1

Azt hiszem, a legélesebben az maradt meg bennem ebből az első véradásból (azon túl, hogy szinte cseppenként sikerült leadni a vérem), hogy a vérellátóban dolgozók örültek. De tényleg. És ez sosem változik. Igen, vannak mosolygósabb és morcosabb, közvetlenebb és zárkózottabb egészségügyi dolgozók, de mindig azt látom, hogy örömmel fogadják a véradót. (Persze ez végül is logikus, hiszen ebben az esetben egészséges emberekről van szó, az egészségügy többi részében pedig elég furcsán venné ki magát, ha örülnének a vesekőnek vagy a vakbélműtétnek.)

És nagyon büszke vagyok a barátomra, aki általában nem is szervezett véradásokra jár, mint én, hanem negyedévente* fogja magát, és elmegy a helyi vérellátóba, hogy megcsapolják. (Természetesen közel sem csap akkora felhajtást a dolog körül, mint én.)

*Közben érkezett egy kis kiegészítés: bár folyamatosan vérhiány van, ennyire nem kell nindzsának lenni. Évi egy-két alkalom az, ami teljesen biztonságosnak mondható.

De gyarló vagyok, és arra is szívesen emlékszem vissza, amikor az egyetemen megdicsértek a tizedik alkalommal, milyen szép, kerek szám.

Vagy eszembe jut, amikor azon poénkodtunk, furcsa lenne, ha A Rh- anyától és A Rh+ apától mások, mint A Rh+ gyerekek is születtek volna. (Jó, persze, elméletileg nullásra is lehet némi esély.)

A legutóbbi alkalommal mindenki nagyon beszédes és magyarázós volt, a véradók aznapi számától kezdve, a VVT-számon át a vízfogyasztás fontosságáig. Aztán jött a vénakeresés, tanakodás, ez túl mélyen fut, ez szélen van, talán a beszélgetéstől oldódtam fel, beleszólok, pedig sosem szoktam: “mindig ezt szúrják”, a sok kis fehér heg olyan lehet, mint a leszállópálya fényei a pilótának, a szúrásnál mindig visszatartom a lélegzetem, most is, kilégzés.


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon | Facebookon | Instagramon

Tőlem neked II. | A Habos Kakaó második születésnapja” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ez olyan csodálatos ünneplés szerintem! Érdekes, hogy én is apukám jó példája miatt lettem véradó. Mindig olyan finom csokikat hozott haza és olyan hősiesnek tűnt, hogy alig vártam, hogy betöltsem a 18-at. 🙂 Boldog blogszülinapot!

    Kedvelik 1 személy

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.