Szombatról vasárnapra

Két szombat, két vasárnap, két család. Szombattól vasárnapig, virágvasárnaptól húsvétig. Szombatról vasárnapraMivel most hetente kétszer, szerdán és vasárnap jelennek meg az új bejegyzések a blogon, a húsvétvasárnap sem kivétel, viszont mára inkább egy személyesebb témájú bejegyzést terveztem kozmetikumok helyett.

Körbeérünk

Amikor megláttam ezt a kerek tálat, tele kövirózsákkal (túlélik a havat, fagyot, hőséget, tűző napot, “örökké élnek”), akkor döntöttem el, hogy el fogom mesélni. A szombatot, a virágvasárnap előttit, amikor levittük a rétre szaladgálni Lizát, a kutyát, és biblikus hangulatomban (az én vallásom szerint ez Lázár szombatja, annak a férfinak az ünnepe, akinek három napja sírban fekvő testét Jézus feltámasztotta – egymásba érnek az előképek és a metaforák, a szent és a profán) tüskés növényeket meg nádat fotóztam (“Mit mentetek ki látni a pusztába? Széltől hajladozó nádat?” Mk 11, 7), aztán megláttam a barkát. Ameddig elláttam, ez volt az egyetlen fűzfabokor a patak jobb oldalán, ahol sétáltunk. Pálmaágakat hiába kerestem volna, megelégedtem a barkával is, illetve a látványával, hiszen tudtam, másnap a templomban mindenki kap belőle. Mi is. Szokásos “kirándulóhelyünk” a rét, mindig ugyanaz, mindig más. Mindig ugyanazon az útvonalon járjuk be, Liza is mindig ugyanott ereszkedik le a partra, hogy igyon pár kortyot, de a vakondtúrások és pocokfészkek, amelyek annyira érdeklik, mindig más minta szerint helyezkednek el.

szeltol lengetett nad

villanyfa
Villany-fa. Ez is csak most tűnt fel. A halott, száraz fa és az élet ígérete egymás mellett.

Meg sem lep, hogy a másik sétánk a régi temető felé vezet, az erdőbe. De persze mégis. Az én családom halottai nem ott nyugszanak, ahol a szüleim laknak, a temetőlátogatás nem a hétköznapi életem része, hanem különleges alkalom. Nem is tudom eldönteni, melyik élmény ejt jobban zavarba: az én helyzetem életidegensége, vagy az, hogy a barátom minden nevet ismer a köveken, sokan közülük rokonai, és a legnagyobb természetességgel mozog a helyszínen, mert gyerekkorában sokat játszott itt.

cseszegomba
Mindig keressük a gombákat, különlegeset, szokatlant, hétköznapit, ehetőt, mérgezőt, mindegy. Ez csészegomba.
csigahaz
Ház lakó nélkül. A csigavonal is az életet jelképezi. Folytonosság.

Kis túlzással minden fűszálhoz kötődik egy történet. (Hol vannak már azok a hajdani fűszálak…) A csalitosban mindig elszakadt a játszós ruha, a homokfalban róka lakik ma is, képzeletben ott játszanak körülöttünk a régen meglesett kicsinyek, csobog mellettünk a patak, nem megyünk tovább, sár van, földillat, csend, harkály kopog, visszafordulunk. A legváratlanabb helyeken fedezek föl elkopott sírköveket, nem látszik a név, moha fedi.

patakEgy héttel később a nagyszombat már a másik családnál, az enyémnél ér minket. Ez az első húsvét, amit együtt töltünk, nem külön-külön. A számomra természetes hagyományok, amelyekben élek, mióta az eszemet tudom, magyarázandó liturgiává, ételekké, szokásokká bomlanak. Kíváncsi vagyok, a barátom mit fog szólni a pászkához, a mi édes-sós húsvéti kalácsunkhoz, amit anya süt, a sárgatúróhoz, amit mindig apa készít. Lassan véget ér a böjt, mire te ezt a bejegyzést olvasod, már lesznek válaszaim. Keringünk két család között, éljük az életet, ünnepeljük az életet, elmerül a lelkünk az ünnepben.

kovirozsa
Akár az élet: folytonos

A Habos Kakaó minden olvasójának áldott húsvétot kívánok!


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon | BlogGyűjtőn

Szombatról vasárnapra” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Köszönöm a bepillantást a lelkedbe, az ünnepi időszakotokba.

  Érdekes élmény volt somogyikènt olvasni… Egy barátnőm Debrecen környékén lakik, náluk is mindig van pászka és sárga túró. Nálunk nem szokás, egyik sem. Sőt, amíg meg nem ismerkedtünk a hajdúsági barátnőmmel, számomra a pászka csak azt a szárított, boltban kapható, lyukacsos kenyérfèlèt jelentette. Mindig jól esik más vidékére barangolni, – képzeletben, mesélès szárnyán – és ottani szokásokkal ismerkedni. Nagyon jól esett! 🎀

  Kedvelés

  1. Réka voltam, ez a filmfordítós nevem, véletlenül ezzel voltam belépve. Bocsi, hogy már a második név köthető hozzám a Szeszelyesaprilis mellett.🌷

   Kedvelik 1 személy

   1. Köszönöm ❤ A barátom is ugyanígy volt a pászkával, először azt hitte, a maceszlapról beszélek, amikor azt ecsetelem, hogy anya hajnalban kel a dagasztás, kelesztés, formázás, díszítés, sütés miatt, nem is értette, mit kell ezzel ennyit faksznizni 😀

    Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.