Modern idők? | Sajtószemle VII.

Közhely, hogy a kozmetikai cégek azért teszik csinos tégelyekbe a krémeket, mert a nők ragaszkodnak hozzá: általában elegánsabb, szebben mutat a polcon és az utolsó cseppig ki lehet szedni belőle mindent. Az is közhely, hogy a tudatos bőrápolók közösségében nagyon sokan, ha csak tehetik, akkor is a tubust választják a tégely helyett, ha nem antioxidánsokkal dúsan megpakolt kozmetikumról van szó. Ez utóbbi esetben a higiénikus adagolás a fő szempont. Modern idők (1)

Hogy aztán a tubus így végezze. Szétvágva, dicstelenül, mert a krém sűrűségétől és a tubus összenyomhatóságától függően az utolsó, kisebb-nagyobb adagokat tapasztalatom szerint még tubuspréssel sem lehet kiimádkozni. (Igaz, nekem csak ilyen kis műanyag, eBayesek vannak, komolyabba nem ruháztam be.)

Mi a fontosabb: a ketchup vagy a kozmetikum?

Mélyreható kutatásom eredményeként fölfedeztem, hogy az Index tudományos rovatában már 2009-ben beharangozták a teljesen kiüríthető ketchupos flakont: a müncheni egyetem egyik kutatója kísérletezett különböző, mindössze pár nanométernyi vastagságú bevonatokkal, és végül 4%-ra csökkentette a korábbi 30%-os ketchupveszteséget. A cikk a bevonat két tulajdonságát emeli ki: 1. víztaszító; 2. kiegyenlíti a flakon felszínét, így a simább felületen nem tud megtapadni a ketchup. Nem vagyok elkötelezett ketchup-rajongó, de beauty-rajongó igen. Nem volt nehéz meglátni a potenciált a kutatásban, és föltenni a kérdést: mikor adaptálják ezt a kozmetikumokra?

De 2016-ig kellett várni arra, hogy a szépség-rajongók is megkapják a magukét: az Index ekkor adott hírt egy amerikai kutatásról, hasonló témában: hogyan nyerhető ki a sampon a flakonból az utolsó cseppig? Bár a magyar cikk szerzőjének zárójeles, enyhén gunyoros megjegyzése a sampon vízzel való kicsapatásáról nem arról árulkodik, hogy megértette volna a kutatás jelentőségét, a hivatkozott angol nyelvű cikkben szépen levezetik, mennyi pazarlástól óvhat meg ez a fölfedezés. Mármint, hogy a nano-szilícium-dioxidból és fluoroszilánból készített bevonathoz nem tapad hozzá az alacsony felületi feszültségű sampon sem.

Akár ételről, akár kozmetikumról van szó, az “éles” bevetésnél, laborkörülményeken kívül nem elhanyagolható a kérdés, van-e egészségkárosító hatása akár a nanorészecskéknek, akár a fluornak. (Pl. a nanorészecskés fizikai fényvédők kérdését itt érintettem.) Az Index 2017 elején ismét elsütötte a ketchupos címet, de a hivatkozott cikk szerint a MIT-nél (Massachusetts Institute of Technology) előállított, háromkomponensű bevonat a paradicsomos szószon kívül a fogkrém, egyéb kozmetikumok és akár a ragasztók kinyerését is megkönnyíti, és nincs egészségkárosító hatása. Ételek esetében a bevonat is ehető anyagokból készül.

tubusprés
“Így éltünk az őskorban”

Mivel a bevonat elemeit konkrétan nem nevezik meg, arra tippelnék, hogy ez tényleg nagyobb durranás lesz, mint akár a német, akár a másik amerikai kutatás, és ezért muszáj titkolózni. Mindenesetre kíváncsian várom, melyik márka és mikor fogja elkezdeni azzal reklámozni a termékeit, hogy a különleges felületkezelésnek köszönhetően egy csepp sem megy kárba a drága kozmetikumból.

Az alfa és az omega: a DECIEM

Igaz, csak kevéssé illenek ide a görög betűk, hiszen a DECIEM neve a latin decima szóból származik, de a bejegyzés megírásához részben ez a cég adta az ötletet. Hiszen a The Ordinary NMF+HA krémének nehezen kezelhető tubusa ékeskedik a fönti fotókon, és amíg széles körben el nem terjed ez a különleges felületkezelés, szerencsétlenkedhetünk a tubuspréssel, csorbíthatjuk az ollóinkat és rakosgathatjuk ide-oda a hűtőben a binder csipesszel lezárt maradékokat. Írtam volna ezt, ha Brandon Truaxe, a DECIEM alapítója be nem jelenti egy héttel ezelőtt az Instagramon egy posztsorozatban, hogy a jövőben nem fognak műanyagot használni a DECIEM-nél.

https://www.instagram.com/p/BexTtfHAAJT/?taken-by=deciem

Nagyon kíváncsi vagyok, milyen következményei lesznek ennek a gyakorlatban. Valószínűleg szegényes a fantáziám, de a fémből készített pumpákon és az üveg-/porcelánfiolákon kívül másra nem igazán tudok tippelni. Egyébként nem mindenki gondolja környezetkímélőbbnek az üveget, mert pl. a csomagolás megnövekedett súlya több üzemanyagot igényel szállításkor. (Persze az egészet megette a fene, egész pontosan ott, amikor a világ másik végéből rendeljük a kozmetikumainkat, szóval lehet mérlegelni, melyik a kisebb rossz.) A Beauty Brains vegyészei mindenesetre elég komoly listát írtak (évekkel ezelőtt) az üvegből készült csomagolás előnyeiről, igaz, nem környezetvédelmi szempontból.

 1. Egyfelől: az üveg szinte teljesen megvédi a benne lévő kozmetikumot az oxigéntől. (Másfelől: egy nyitott szájú, belenyúlkálós üvegtégelynél sokkal jobb megoldás a műanyagtubus.)
 2. Az üvegből készült csomagolás ellenáll a benne lévő kozmetikumnak. (A parfümök feloldhatják a műanyagot, más formulák meggyengítik azt, így megsérülhet, megrepedhet a tubus fala.)
 3. A műanyagcsomagolás egyes összetevői kölcsönhatásba lépve a benne lévő kozmetikum egyes összetevőivel, és negatívan befolyásolhatják a termék stabilitását. (Ez utóbbi nekem elég homályos, úgy értem, konkrét komponensek megnevezésével talán elegánsabb lenne a cikk.)

Aztán, hogy az üvegből mennyivel lesz könnyebb kikotorni az utolsó krémcseppeket, én nem tudom, mindenesetre filléres célszerszámokat ehhez is egész biztosan fognak készíteni.

A Sajtószemle egy nem kifejezetten koherens sorozat, a szépségápoláshoz általában csak részben kötődő témákkal, amelyeket az olvasmányélményeim ihletnek.


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon | BlogGyűjtőn

 

 

 

 

Modern idők? | Sajtószemle VII.” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Szuper gondolkodós cikket írtál megint!
  Állandóan eszembe jutnak ilyesmik nekem is a mindennapokban. Miközben próbáljuk a háztartásunk biológiai lábnyomát csökkenteni a kozmetikumok csomagolására sok cég nem úgy gondol, mint szemétre, hanem csili-vili eladásra csábító dologra. Bevallom engem is vonz a szép csomagolás és volt olyan is, hogy amiatt vettem meg valamit! Persze utóbbi nem kerül a szemétbe, megtartom dísznek, újra használom. Ha jól emlékszem Neked is van ilyen dobozod 😉
  Minden kiürült flakonnál és pipettás üvegecskénél villódzik az agyamban, hogy szemét, szemét, szemét. Ha jobb esetben szelektíven kidobott is, akkor is gond van vele, csak én szabadultam meg tőle. Más kérdés, hogy idővel visszatérhet más formában: feldolgozatlanul maradt, valamelyik folyóban úszik, bomlik és mérgező anyag szabadul fel, bomlik és bekerül az ivóvízbe, egy állat megeszi, vagy megsérti, rátekeredik, és még sorolhatnám a borzalmakat.Azt érzem újra és újra meghasonlok magammal 😦
  Vajon a YT szépségguruknak eszébe jut ez, amikor az új kencéket veszik a mindennapi/heti vásárlásaik, rendeléseik során?

  Bocs, ez kissé össze-vissza gondolatok sora, de írtam, ahogy jött, mert tudom, itt megértenek 🙂

  Kedvelik 1 személy

  1. Bizony, van ilyen dobozom, szappan volt benne eredetileg, most a kontúrpúderemet rejti, és a Cinq Filles is ilyen 🙂 Most a kiürült pipettás üvegeket (Mad Hippie, TO) nem dobtam ki kapásból, mert tök jól jöttek esszenciacsereberéhez. De ha teszem azt, a DM-ben/Rossmannban/Müllerben hordókban állnának a TO szérumok, és a régi üvegbe lehetne csapolni, szerintem vállalnám a macerát 🙂
   A YT guruknál elsőként az a gondolat adja magát, hogy egész egyszerűen nem a hétköznapi ember valóságát mutatják meg… Volt egy gondolatfolyamom a napokban: az egyik oldalon Clara012 továbbadta a The purple haze blog Szilviájának a be nem vált BB-jét (Aritaum), így végső soron nem a világ másik feléről érkezett egy új termék, hanem a már meglévő kapott második esélyt. A másik oldalon ott van Kathleen Lights alapozókeverős videója: elhangzik benne az a mondat, hogy nem teszi félre a maradékot, mert tudja, hogy úgysem használná el, ahogy az alapozói nagy része is ráromlik, mielőtt elhasználná őket. Nem Kathleent akarom savazni, hiszen az is járhat így, akinek “csak” három alapozója van, de nem használja minden nap, és nem is a kunyerálós kommentekben látom a megoldást, őszintén szólva erre lehet, hogy nincs is megoldás a nem vásárlások kívül.
   (Azt pedig mondanom sem kell, örülök, ha úgy érzed, meg tudunk itt beszélni picit “komolyabb” témákat is 🙂 )

   Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.