Tetőtől talpig | Wellnessrutin és hygge

Ahogy mondani szokás, “a két ünnep között” talán nem botorság megosztani azt a kényelmi rutint, amelyre nem kerítek minden nap sort, de kényelmessége és egyszerűsége miatt könnyedén beilleszthető egyrészt a mindennapokba (hogy megszakítsa az egyhangúságot), másrészt az olyan fogalmak, mint a me-time, az otthoni wellness és a hygge “divatja” idején szinte vétek lenne nem ebben a kontextusban mesélnem az arc- és testápolóimról. Vigyázat, nyomokban könyvkritikafélét is tartalmazó bejegyzés következik. Tetőtől talpig.jpg

Néhány (számomra) újdonság is helyet kap ebben a bejegyzésben, de nem célom, hogy akár első benyomást, akár valami tesztfélét írjak, egyszerűen csak megmutatom az aktuális wellnessrutinom elemeit és szót ejtek a Klairs lotion alternatív felhasználásáról, ahogy ígértem.

Szépülés tetőtől talpig

Általában a hétvégi hajmosós estéken szokott eszembe jutni, hogy itt az ideje egy fátyolmaszknak, a sarokhámlasztásnak és a kiadós testápolózásnak is.

Double cleansing: Ilyenkor még abban az esetben is az olajos lemosót választom elsőnek, ha nem sminkeltem aznap, mert a Klairs olaj édes, fűszeres, citrusos illata és a finom masszírozó mozdulatok már önmagukban is ellazítanak. A szokásos második lemosó, a Babylove fürdető most az “utazós kiszerelésben” került a képre, pusztán az esztétikum kedvéért. Amíg a hajam törölközőbe csavarva szárad, jöhetnek a wellnessrutin lépései. Először is készítek egy bögre teát, és általában gyertyát, mécsest is gyújtok.

me time
Jól megfér egymással a koreai és a drogériás, a felnőtt és a baba, a tesztelésre küldött és a saját pénzen vásárolt.

Testápolás: Őszi vásárlás mellé adták ajándékba az Yves Rocher Quelques Notes D’Amour parfüm testápolót, és mivel decemberre minden korábbi darabot elfogyasztottam, ez került sorra. Az illat hol tetszik, hol nem, az biztos, hogy túl sok és erős, de tény, hogy a márka nem árul zsákbamacskát, hiszen a megnevezés is utal a parfümösségre. Maga a krém könnyű, szinte vizes érzetű a bőrön, nem vagyok elájulva a hidratáló hatásától, de legalább nem kell sokat várni a felszívódásra, húzhatom a pizsamámat és jöhet a többi lépés. A sarkamat, talpamat bekenem a Nakeup Face 10% AHA-tartalmú krémes hámlasztóval, így másnapra garantált a bababőr.

Kezelés: Az Eopenmarkettől kapott, 5% niacinamidtartalmú Purito esszenciát tesztelem december eleje-közepe óta, úgyhogy szinte kötelességem minden lehetséges alkalmat megragadni a használatára. Ha nem így lenne, valószínűleg a Pyunkang Yul esszenciával “7 skineztem” volna. (Ebből valójában nagyjából három réteget képes beszívni a bőröm.)

Kényeztetés: 

 • Bár az aktuális szemkrém-kívánságlistámon komolyabb darabok szerepelnek, a Balea Men szemkörnyékápolóról írt dicshimnusznak nem tudtam ellenállni. A tippnek megfelelően gondosan kenegetem vele a szemöldököm, szempilláim is, rögtön arctisztítás után.
 • A Klairs lotion alternatív felhasználására akkor jött az ötlet, amikor kipróbáltam a Ziaja hipoallergén arcmaszkját. Arra gondoltam ugyanis, hogy a Klairs krémet is tudnám hasonlóan, krémes maszkként alkalmazni. Az eljárás lényege, hogy fölkenek egy nagyon bőséges adagot az arcomra és nyakamra, és míg a hajam továbbra is törölközőben pihen, a bőröm extra adag hidratálást kap. Harminc perc alatt – általában olvasok, zenét hallgatok (bármennyire kommersz is, kedvelem az alexrainbirdMusic YouTube-csatorna indie válogatásait) az arcom nagyjából mindent beszív. A maradék kis réteget még meg szoktam próbálni bemasszírozni, ha viszont látom, hogy már “telített”, kicsattanóan hidratált a bőröm, óvatosan leitatom a fölösleget egy mikroszálas kendővel, aztán megszárítom a hajam. Ha elkészültem, bekrémezem a kezem – még tart a L’Occitane – és bekenem a szám – még mindig kedvencem a kamillás Alterra, nem csábulok el másra.
kényelem
Roppant életszerű a kép, a mögöttes történet annyi, hogy fázós a lábam, ezért télen nagyon szeretek ilyen vastag gyapjúzoknikat hordani otthon. A teljes komforthoz jól jön egy finom tea (szeretem a rossmannos King’s Crown ízeit), illetve a hidratált kezek és ajkak érzése.

Ha lenne kádam…

Nem siránkozom, abból főzök, amim van, de nem tudom elhallgatni, hogy talán akadna itthon egy-egy különleges habfürdő, fürdősó és -olaj, ha nem zuhanykabinom lenne, hanem kádam. Szerencsére a hétvégi elutazásokkor adódik alkalmam a lubickolásra. Clara012-től kaptam a Tetesept izomlazító fürdősót (a Clinique deluxe rúzsmintával és a finom mentateával együtt), amely viccesen pirosra színezi a vizet, és erősen kámforos-eukaliptuszos illata van, így igazi téli “csemege”.

tetesept fürdősó
Téli meglepetések Clara012-től

És ha már eukaliptusz, jó szívvel ajánlom az Isana eukaliptuszos habfürdőt is: a svédcseppre vagy köptetőre emlékeztető csomagolástól az enyhe habképzésen át a finom, fűszeres, de nem túlságosan átható illatig minden tetszik benne, nem szárítja ki a bőröm hosszasabb ázás után sem.

View this post on Instagram

Az este fénypontja szépségápolás szempontjából ezen a hétvégén az #isana @rossmann_hu eukaliptuszos habfürdő: a svédcseppre vagy köptetőre emlékeztető csomagolástól az enyhe habképzésen át a finom, fűszeres, de nem túlságosan átható illatig minden tetszik benne. (Az utazós arclemosóim ülnek még a kád szélén: #naturland mosdókenőcs és @herbarting kamillás babafürdető.) #haboskakaoblog #skincareaddict #skincarejunkie #skincarecommunity #instaskincarecommunity #skincareblogger #tudatosborapolas #mik #ikozosseg #instahun #magyarinsta #magyarig #ikozosseghungary #magyarblogger #hungarianblogger #szepsegblogger #bblogger #skincareroutine #fallskincare #pmskincareroutine #pamperingroutine #pampering #pamperingtime #bathtime

A post shared by Habos Kakaó Blog (@haboskakaoblog) on

(Abszolút zárójeles: Ahogy látom, a Baleának is van/lesz kísértetiesen hasonló habfürdője.)

Úgy tűnhet, lehúztam még egy bőrt a szokásos, már-már unásig mutogatott kozmetikumaimról, de inkább csak azt szeretném kiemelni, hogy nem feltétlenül muszáj mindig különlegességekben gondolkozni, ha az én-időről és az otthoni wellness-ről van szó. Kezdő minimalistaként valami olyasmi lebeg a szemem előtt, hogy ne attól érezzem különlegesebbnek a wellnessrutint, mert vásároltam hozzá például egy fátyolmaszkot, hanem attól, hogy megteremtem a pihentető körülményeket. Ezért örülök, hogy sikerült olyan felhasználási módot találni a hatalmas kiszerelésű Klairs lotionnek, amely kicsit túlmutat a hétköznapokon. (Ettől függetlenül lesznek fátyolmaszkos bejegyzések a blogon 2018-ban is.)

A hygge esszenciája

Gyertyafény, forró ital, puha takaró, csönd, bensőséges körülmények, szeretet, befelé figyelés, elégedettség, hétköznapi örömök – valahogy így lehetne körülírni a dán hygge szó jelentését. A skandináv életmód, kultúra és persze jólét meg jól-lét iránt érdeklődve vettem a kezembe Meik Wiking 2016-ban megjelent sikerkönyvét, a Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz címűt. A könyvtárgy maga kedves a szemnek, jólesik kézbe fogni a kemény táblás borítót, az egyszerű, stilizált illusztrációk népmesei, meséskönyves hangulatot teremtenek, de mit tagadjam, engem a fülszöveg gyertyafényes kakaója fogott meg. Végül nem a nyomtatott verziót olvastam, hanem az e-bookot, és nem magyarul, hanem angolul (The Little Book of Hygge – Danish Secrets to Happy Living). Az egyszerű, helyenként száraz stílus megkönnyítette az idegen nyelven olvasást, de azt vártam, hogy vagy az elmesélt történetek, vagy a kötet szerkezete vagy bármi más ellensúlyozni fogja ezt a “rusztikusságot”.

hygge
A hygge esszenciája? A szilveszteri bejegyzésben el fogom mesélni, hogy készült ez a kép

De csalódottan fejeztem be a könyvet. Máig sem értem, mit keresnek statisztikák és grafikonok egy mesekönyv külsejű kötetben. Úgy tűnik, mintha a szerző a dán Happiness Research Institute igazgatójaként azt gondolta volna, elég kibővíteni pár anekdotával az éves jelentését, kinyomtatni és mappába fűzés helyett csinos köntösbe bújtatni. Ráadásul nem tudtam nem észrevenni, hogy az elmesélt történetek egy része ugyanarra a kaptafára készült: összejött egy nagyobb társaság, főzni akartak, az étel ehetetlen lett, de legalább minőségi időt töltöttek együtt. Tudom, a mindennapos étterembe járás mellett és helyett nagy szó a közös főzés, de én inkább szomorú lettem ezektől a történetektől. (Ráadásul ezek fényében a közölt receptekben sincs túl nagy bizodalmam.) A kötet szerkezete nem teljesen logikus, vannak ismétlődő részek, a keresztutalások mellé pedig nem kerültek oldalszámok, tehát, bár a fejezetek sorrendje nem követelné meg a lineáris olvasást, a szöveg csak ezt teszi lehetővé.

Valószínűleg túl sokat vártam ettől a könyvtől, mentségére szóljon, hogy talán épp az egyszerűsége, sallangmentessége az, ami sikerkönyvvé tette, az én mentségemre pedig szóljon az, hogy nem igazán ismerem az életmód-tanácsadó könyvek műfaját. Mindenesetre szerintem a hygge mélyebb ismerete nélkül, mindössze a minimalizmusról és annak skandináv megvalósításáról egyéb források alapján tájékozódva is ösztönösen rá lehet érezni a külsőségekre, főleg télen: a gyertyákra, forró italokra, puha kelmékre. A hétköznapi örömök tudatos megélése az, amit könyvből persze nem lehet megtanulni, mint egy leckét, de érdemes róla olvasni és elsajátítani ezt a fajta pozitivitást. Mivel az én csalódottságom leginkább a könyv stílusából eredeztethető, nem szeretnélek lebeszélni az elolvasásáról, de ha egyébként is tájékozott vagy a témában, nem hiszem, hogy sok újat tudna mondani neked Meik Wiking Hygge-ja.


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Tetőtől talpig | Wellnessrutin és hygge” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Nagyon klassz otthoni welness -rutinod van. Én is hasonlóan állok hozzá. Van ugyan nekem is habfürdőm és fürdősóm. Azok is sorra szoktak időnént kerülni. Annyira jól esik a kuckózás és a lelassulás ilyenkor. ☺ Kedvem támadt egy kicsit teázgatni. ☺

  Kedvelik 1 személy

  1. 🙂 Nem tudom, nálatok milyen az idő, nálunk most szokatlanul tavaszias, de egy finom tea mindig jöhet. Mit szólsz a Hygge-könyvhöz így? Emlékszem, Instán beszéltük, hogy érdekel. Hogy tervezed, el fogod olvasni? Vagy már nem érdekel annyira?

   Kedvelés

   1. Szerintem nyári olvasmány lesz belőle. Még mindig érdekesnek tartom, pedig a legtöbb életmódtanácsadó könyvet nem szívesen olvasom, de ez kicsit szerintem csodabogár az ilyen jellegű könyvek között. (Remélem, nem fogok benne csalódni)

    Kedvelik 1 személy

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.