Szükségem van erre? Szembesülés | Kívánságlista

A címben elrejtett szójátékból könnyű kikövetkeztetni, hogy szemkrémet keresek. Pár éve, amikor az én látóterembe is bekerült a Paula’s Choice, akkor hallottam először arról, hogy a szemkörnyékre nem is kellene külön krémet használni, ez csak a kozmetikai ipar újabb marketingfogása, bőven elég a szokásos hidratálónk erre a célra. Szűkre szabott büdzsével és sima szemkörnyékkel persze az ember örül egy ilyen kinyilatkoztatásnak, aztán csak kapkodja a fejét, amikor mégis megjelenik Paula Begoun első szemkrémje. 

Szembesülés

De nem ez a következetlenség az oka annak, hogy a szemkrém-kívánságlistámon (legalábbis a reálison) nincs rajta a Paula’s Choice, egyértelműen a magas ár rettent el. Ebben a bejegyzésben leírom, milyen a bőr a szemkörnyékemen, milyen elvek mentén keresgélek, illetve mit várok egy szemkrémtől, a saját pénztárcám számára barátságosnak minősülő áron.

Megváltoztathatatlan adottságok

Mélyen ülő szemeim vannak, ahogy az a képeim talán látszik is, a szemgödör csontos peremére ráfeszülő vékony bőrön átütnek az erecskék, sötét és kékes árnyékok egyaránt nehezítik az életemet, és sajnos egyikre sem léteznek csodakrémek. (Ráadásul még a csodakorrektorral sem találkoztam. Bár más irányba vezet, azért szeretném megjegyezni, hogy lassan-lassan csak felfogom: ha nem vakolatszerű sminket szeretnék és/vagy nem vagyok profi, aki hosszú percek alatt dolgoz bele láthatatlanul a bőrbe egy camouflage korrektort, akkor egész egyszerűen el kell engednem a photoshopolt szemkörnyék képzetét a valóságban. Persze ettől függetlenül vannak high-end korrektorok [NARS, Tarte] az “egyszer majd” listámon, de drogériás darabtól már nem várok csodát. Eddig ezekről írtam a blogon: Etude House | Catrice.)

Ennek a bekezdésnek tehát mindössze annyi a lényege, hogy a magam részéről semmilyen krémtől nem várom, hogy kevésbé sötétté és kevésbé kékké tegye a szemkörnyékemet.

Preferenciák

Ahogy az egyéb arcápolóknál, úgy a szemkrémnél is szempont a kíméletesség: az alkohol nyilvánvalóan nem játszik, illatosításnak sem látom értelmét, a kiszerelésnél pedig a pumpás flakonra vagy tubusra szavazok. Mivel egyelőre nem is különösebben száraz ezen a területen (sem) a bőröm, nem vágyom nagyon gazdag formulákra. Az első próbálkozásom, a Krémmánia második dobozából származó Phi kávés szemkrém tetszett, szerettem, nyár legvégén fogyott el, gondolkoztam is az újravételén, de közben feltűnt, hogy az az egy-két milium (“gríz”), amely megjelent a szemem alatt, hamarosan el is tűnt, amint befejeztem a Phi használatát. Aztán a The Ordinary Matrixyl szérumát kezdtem kenegetni a szemem köré, amely eddig nem okozott grízes problémát. (A működéséről a hónap vége felé be is fogok számolni, addigra valószínűleg el is fogy.) Sőt, azóta egyszer sem képződött gríz a szemem alatt. Úgyhogy könnyű, nem túl sűrű, nem nehéz állagokban gondolkozom, és mivel egyelőre leginkább a dehidratáltságból adódóan képződnek vékony vonalkák a szemem körül, ezek eltüntetésére és a későbbi komolyabb ráncok megelőzésére szeretném helyezni a hangsúlyt.

Ha neked is új a milium-témakör, esetleg még a keratosis pilaris is eszedbe jutott, olvasd el ezt a kis közbeékelést. Ha csak a konkrét kívánságlistám érdekel, görgess lejjebb, arról sem feledkeztem meg.

Kitérő: keratosis pilaris és milia

  1. A milium, milia szavak ugyanolyan viszonyban állnak, mint a médium, média: az -um végű az egyes, az -a végű a többes számú alak, tehát ahogy túlragozott a médiák alak, hiszen kétszer szerepel benne a többes szám jele, ugyanúgy túlragozott a miliák is.
  2. A keratosis pilaris annak a kórképnek a neve, amikor pattanásszerű, kemény dudorok jelennek meg jellemzően a felkaron, combon, fenéken, illetve az orcákon, szemek körül. A keratosis pilaris oka az, hogy a bőr egyik fehérjéje, a keratin eldugaszolja a szőrtüszőt. Az így képződő dudort (szarumasszával töltött cisztát) az arcon miliumnak nevezik, a köznyelvben pedig gríznek.
  3. Hogy a keratin pontosan miért képez dugacsot, azt egyelőre nem tudják, de ártalmatlan elváltozásról van szó, amely, úgy tűnik, gyakrabban fordul elő ekcémások, asztmások és allergiások esetében.
  4. A Skinsmart cikkében olvasottak alapján, bár a keratosis pilaris ártalmatlan, esztétikailag igenis zavaró. A dudorokat nem szabad nyomkodni, dörzsölni, piszkálni, gyakran maguktól elmúlnak, ha mégsem, szalicilsavas hámlasztókkal lehet próbát tenni. A szem körüli ciszták steril tűvel való megnyitását szakember végzi el.
  5. Személyes véleményem a miliumok megelőzéséről a szemkörnyéken: mivel végső soron eltömődött szőrtüszőkről van szó (és faggyúmirigyekről, hiszen a faggyúmirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak), a továbbiakban inkább könnyű állagú kozmetikumokat keresek erre a területre. A szalicilsavas hámlasztómat (Geek & Gorgeous Cheer Up 6% mandulasav + BHA) nem használnám itt.

Kívánságlista

1. Egy szem koreai

A párdolláros szekciót végignézve (Secret Key, Elizavecca, It’s Skin) sajnos folyton parfümbe, illetve az INCI alapján az én bőrömnek valószínűleg túl gazdag, túl zsíros krémekbe botlottam a koreaiaknál. Ahol pedig fotón egyértelműen látszik, hogy könnyű zseléről van szó, égen-földön nem találtam összetevőlistát (Tonymoly).

Purebess 80% Galactomyces szemkréma galactomyces-szel a COSRX esszencia óta jó barátságban vagyok, azt is szívesen használtam a szemem köré, nagyon szépen hidratálta a bőröm. A canolaolaj repceolajat takar, amely K-vitaminban gazdag. (Arról, pontosan mi a marketingje a K-vitaminos szemkörnyékápolóknak, ez miért nem állja meg teljesen a helyét, miért érdemes mégis adni egy esélyt a hatóanyagnak, Salomé írt bejegyzést. Izgalmas, hogy ott van az INCI-ben a fehér fűzfa kivonata is, amely természetes BHA-forrás, vagyis, bár itt szinte biztosan nincs hámlasztó hatása, a miliumok ellen (ha mégsem olvastad volna el a kitérőt, ugorj vissza a 2. és a 4. pontra) talán hasznos lehet. Semmi különöset nem látok ezeken kívül az összetevőlistában, parfüm nincs benne, viszont ott a citromkivonat meg még néhány “gyimgyom”. Arckrémnyi kiszerelés (50 ml), tubusban, pár dollárért, valószínűleg sem pozitív, sem negatív értelemben nem okozna túl nagy meglepetést, az én elvárásaimat figyelembe véve.

Beszerzés: Jolse | eBay

purebess argireline

2. Nem krém, de szemrevaló szemre való

The Ordinary Argireline Solution 10%: A The Ordinary peptidesszérum-kínálata egyrészt a használt molekulák, másrészt a pénztárcabarát ár miatt figyelemre méltó, a márkához írt vásárlási tanácsadómban is arra jutottam, ha valaki különösebb kockázat és más, komolyabb bőrprobléma nélkül szeretne valamit kipróbálni a The Ordinarytől, akkor innen érdemes szemezgetni. A Buffet-ből már elhasználtam egyet, most a Matrixyl a soros, ha elfogyott, akár az Argireline is válthatná. Az acetil-hexapeptid nyilván nem botox, de a vízmegkötés szimpatikus, ahogy a vízszerű állag és az olajmentes formula is. A hatással kapcsolatos véleményeket figyelembe véve pedig valószínűleg ugyanaz a helyzet, mint a fönti koreai krémmel: sem pozitív, sem negatív értelemben nem okozna túl nagy meglepetést.

Beszerzés: DECIEM | Skinsmart | Tinamu | Feelunique | Beauty Bay | Victoria Health

3. Blanche, a magyar lány

Blanche Q10 + hialuronsavas szemkörnyékápoló: ha magyar márkáról van szó, általában a Krémesen szép az élet! valamelyik bejegyzése kelti föl az érdeklődésem, most sem történt ez másként. Az INCI megtalálható a Blanche honlapján, fölvittem a Krémmániára is.

blanche

A hipoallergén illatanyaggal kapcsolatban Szandra fönt linkelt bejegyzése nyugtat meg. Miliumképződés szempontjából persze számomra nagyobb a kockázat, a Phiéhez sok tekintetben hasonló az összetevőlista. Engem picit megnyugtat, hogy az a rizskorpaolaj, amely a Phi INCI-jében elöl, vagyis a felhasznált növényi olajok közül valószínűleg a legnagyobb arányban található meg a krémben, a Blanche INCI-jében hátrébb szerepel. (A rizskorpaolaj egy nehezebb bőrérzetű olaj, legalábbis a marulaolajról szóló cikkem írásakor korábban ezt az információt találtam, ezért tippelek arra, hogy ez volt a felelős a miliumokért.) Némi kockázatot tehát hordoz számomra ez a krém, a hidratáló hatása viszont valószínűleg vitathatatlan.

Beszerzés: Blanche webshop

blanche mad hippie

4. Az amerikai hippi

Mad Hippie szemkrém: a Mad Hippie C-vitaminos (SAP) szérumával teljesen elégedett voltam, ezért jutott eszembe a márka szemkréme. A krémmániás INCI nem egyezik meg a Mad Hippie honlapján lévővel, az utóbbit másolom ide:

mad hippie INCI

A hosszú lista egyik érdekessége a Matrixyl Synthe ‘6 (a The Ordinary szérumomnak is ez az egyik aktív összetevője. Az anti-aging összetevők között található még egy sor peptidkeverék, niacinamid és SAP. A lime-kivonattal kapcsolatban megjegyzik, hogy gőzdesztillált. Ez azért lehet fontos, mert egyes források szerint a gőzdesztillációval nyert citrusillók nem okoznak fényérzékenységet. (Más források szerint meg igen, szóval itt is van némi kompromisszum.)

Beszerzés: iHerb

Nem feltétlenül van tehát szükségem szemkrémre, az éppen aktuális esszenciámat mindig fölpaskolom erre a területre is, de megelőzés és anti-aging gyanánt (a mindennapos fényvédőzés mellett) szívesen kísérletezem peptidekkel, illetve hatásos, könnyű hidratálókkal. Hogy végül mi köt majd ki nálam a listáról, természetesen hírt adok.


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

 

Szükségem van erre? Szembesülés | Kívánságlista” bejegyzéshez 12 hozzászólás

  1. Én vettem most egy a romániai piacon újdonságnak számító szemkörnyékápolót. (Még nem próbáltam ki) de az Incije tetszetős. Alig várom kipróbáljam. Most egyik korábbi testvére van használatban. Igencsak fogytán. Amióta azt is használok a szemkörnyékem meghálálja, sokkal hidratáltabb reggelente és másnap kevésbé karikás. De még nem volt olyan sok álmatlan éjszakám így nem tudok érdemben nyilatkozni róla, marketing fogás, placebo vagy tényleg hat nem tudom, de megnyugtat a tudat hogy ott a rutinomban.

    Kedvelik 1 személy

  2. Én nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy a szemkörnyékre nem kell külön termék, illetve szerintem huszonévesen még elég lehet oda az arcra használt hidratáló, de ha speciális problémát akarunk kezelni, vagy ha már az anti aging van fókuszban, akkor pusztán hidratálni kevés. Viszont a szem körüli vékonyabb bőr érzékenyebb lehet egy magas hatóanyagtartalmú szérumra/krémre ami egyébként az arcunk más részein nem okoz gondot.
    Nekem bevált pl karikák halványítasára a Rival de Loop Age Performance peptides széruma, viszont önmagában az ápoló hatása kevés, emellett a Secret Key szemkréme van meg, már a másodikat használom. Szerencsére az illatanyag nem okoz gondot benne, amúgy is az inci végén van. De tényleg testesebb krém ez, viszont az én szemkörnyékem még nyáron is igényli.
    A TO Argireline-t én is ki akarom próbálni, szintén igy a Secret Key-el (-jel? -vel? hmm…) kombinálva, ezt úgyis pont szem körülre és homlokra ajánlják. A Rival de Loop szérumot meg ahogy látom, úgyse gyártják már 😒
    A Purebess szemkrémen is elgondolkoztam, de végül a Secret Key-t vettem újra.
    A TO Matrixyl tesztjére is kíváncsi vagyok ☺

    Kedvelik 1 személy

    1. Pont a te krémmániás véleményed miatt néztem végig a teljes Secret Key-kínálatot, nem is annyira a parfüm tartott vissza épp amiatt, amit itt is írsz, hanem a krém testessége.
      Azt is néztem a múltkor, hogy a Rival de Loop meglepően sok, szem köré való kenőkét kihozott már, és mindegyikben van valami érdekes.
      Igen, a szem körüli bőr érzékenységére családi példát is tudok mondani, anyukám egy L’Oréal szemkrémet dobott végül ki, mert az első használattól kezdve mindig csípte a bőrét. (Nagyon rég volt, úgyhogy már nem tudom kideríteni, mi lehetett pontosan a ludas.)

      Kedvelés

      1. Igen, a Secret Key szinte vajszerű állagú, arcra vszínűleg sok lenne nekem is. Csodát persze nem tesz, csak hidratál, ezért kenek mellette mást is (ebben a korban már…🙁)A Rival de Loop-tól még a Zell Intense elixírt használtam, az is egészen jó, tényleg vannak figyelemre méltó termékeik.
        Az én anyukàmnak is volt rossz élménye vmilyen krémtől, már nem tudom, mi volt az a termék, de piros és gyulladt lett tőle egy sávban a szeme körüli bőr

        Kedvelik 1 személy

  3. 17 éves korom óta használok (igen, mert a Cosmopolitanban olvastam anno, hogy nem lehet elég korán kezdeni) szemkörnyék ápolókat. A koreai rutin óta én is a Paula- féle elvet részesítem előnyben, inkább kenem a szokásos arcápolókat (kivéve az illatosakat) a szem környékére. Hasonlóan nagyon vékony a bőröm, apróbb nevetőráncaim vannak, de még mindig nem vészesek. Ennek ellenére nem túl rendszeresen azért használok pluszban valamilyen kencét. A Purebess nagy csalódás volt, olyan nagyon semmilyen, hiába hasonlítja magát az SKII-vel össze. A Secret key alap hidratálásra elég, de csodát nem kell várni tőle. A Blanche egy igazán szép összetevőjű krém, ezt szívesen kipróbálnám egyszer (ha te előbb meg nem teszed). 🙂 Oh my brush Vikinél láttam egy Skinfoodot, de jelenleg sóher vagyok kiadni olyan sokat érte.

    Kedvelik 1 személy

    1. Teljesen kiment a fejemből, hogy te már írtál tesztet a Purebess-ről, köszi, hogy eszembe juttatad 🙂 Én inkább csak estére szoktam szemkrémet kenni, nappal elvagyok egy kis esszenciával is, úgyhogy a smink megcsúszása vagy a ragacsosság kevésbé zavarna, de ha nem is működik rendesen, akkor azt hiszem, le kell tennem róla. Vikitől az “aranyos” szérumra gondolsz? Az nekem annyira nem szimpatikus. Viszont nem tudom, láttad-e a Skinfood új, mézes termékcsaládját: nagyon elegánsnak tűnik a promóképeken 🙂 https://www.instagram.com/skinfood_official/ És azt is észrevettem, hogy a Hope Girl, hm, mintha kissé “inspirálódott” volna ebből 😀 http://jolse.com/product/search.html?banner_action=&keyword=hope+girl+honey.

      Kedvelik 1 személy

      1. Igen, a gold caviar szérum volt az, amiről olvastam nála. A Skinfood mézesét képeken láttam, de INCI-t még nem néztem, ennél a márkánál azért érdemes résen lenni. A HopeGirl új nekem, az “inspirálódás” elég jól sikerült, kérdés a tartalom milyen. 🙂

        Kedvelik 1 személy

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .