Brace yourselves, winter is coming – Avagy bőrápolás télen | Vendégposzt

Az én előkészületem az volt, hogy kigugliztam, tényleg a Game of Thrones-ból származik-e a cím, Clara012 viszont a teljes, télre készülős, arc- és testápolási rutinját megosztja ebben a bejegyzésben.Brace yourselves, winter is coming Bőrápolás télenVendégposzt

Az én bőrápolási rutinomban minimális változás van szezonról szezonra, de még ha a téli-nyári rutint összevetem, akkor sincs óriási különbség. A bőrömről már írtam korábban, de röviden: érzékeny, vízhiányos, száraz, pattanások és hyperpigmentációs foltok színesítik a képet. Szerencsére már jobb a helyzet, mint mikor ezt a bejegyzést írtam, talán meg is érett egy update-re: pattanások már szinte csak menzesz előtt jönnek elő és így nyilván a hátramaradt folt is kevesebb. Az arcápoláson kívül kitérek még a test-és hajápolásra is, hogy teljesen legyen a kép.

I. Arcápolás

IMG_20171112_141625.jpg
Jön a tél, Jon Snow-nak szembe kell néznie a Night King hadseregével, nekem pedig a száraz bőrrel.
Cél:
  • víz- és zsírpótlás mindenáron, valamint a hidratáltság megtartása lehetőleg a nap végéig
  • irritáció esélyének minimálisra csökkentése (télen sokkal érzékenyebb a bőröm)
  • a bőr barrier funkciójának javítása
  • folthalványítás, textúra egységesítése
  • maradék pattanások eliminálása

 1. Arctisztítás

Amióta kipróbáltam az olajos sminkeltávolítást, nem érzem teljesnek nélküle az estét. Elég kevés sminket viselek, így engem nem a hatékonyságával győzött meg, hanem azzal, hogy ennél kíméletesebb módszer nem létezik. Sajnos a vattakorong is kellemetlen tud lenni, ha napi szinten használom, ez viszont kifejezetten jólesik a bőrömnek még nyáron is, ki ne élvezné a gyengéd arcmasszázst minden este? Jelenleg a The Face Shop márka lemosóját használom, ez a harmadik fajta olajos lemosóm, így ebből egy összehasonlító bejegyzés fog születni. Ebben van parfüm, de mivel két perc után lemosom, nem aggódok miatta.

arctisztítás

A double cleansing második lépése, valamint egyetlen reggeli arctisztítóm a Babylove Sensitive babafürdető, ami nemcsak az arcápolási rutinom alappillére, hanem a testápolásé is. Nagyon gyengéd, még kíméletesebb, mint a sokáig használt Balea Med Ultra Sensitive lemosó. (A Baleával sincs problémám, de ősszel és télen minden segítségre szüksége van a bőrömnek, hogy ne száradjon ki, ezért most biztosan nem térek vissza a Baleához.) Alig habzik, inkább géles állagú, puha marad tőle a bőröm. Gyorsan fogy, de olcsó, nem cserélném le.

2. Tonik

A Garnier Sensitive tonikot használom még mindig reggel-este, szigorúan fújós flakonba áttöltve. Az eredeti csomagolása használhatatlan szerintem. (Marcsitól azt az infót kaptam, hogy átcsomagolják, remélem ők is rájöttek a hibára.) A rejtett illatanyag ellenére szeretem és verhetetlen az ára, jól hidratál, szépen terülnek az utána következő rétegek, így marad. Amíg nem lesz újra kapható ,addig megvettem a Balea Med Ultra Sensitive tonikját, meglátjuk, hogyan teljesít a Garnierhez képest.

tonik

Ezen kívül van még itthon COSRX AHA/BHA tonik is, ami egyre kevesebbet kerül elő, ha elfogy, nem hiszem, hogy újra fogom venni.

3. Esszencia

A COSRX Galactomyes esszencia régi motoros, nem hiszem, hogy tudnék ennél jobbat találni, de azért próbát tettem két másik galactomyces-tartalmú termékkel. Az egyiket már láthattátok is, a másik pedig a Skin Watchers, amit november elején kezdtem el használni. Kíváncsi vagyok, hogyan fog teljesíteni, de szegénynek igen nehéz ellenfele van. A tapasztalataimat biztosan meg fogom osztani valamilyen formában. A tisztességes tesztelés kedvéért a COSRX-et félretettem és csak a Skin Watchers-t használom minden reggel, de meglepően gyorsan fogy.
esszencia

4. Szérum

Ősszel a Mad Hippie C-viaminos szérumát próbáltam ki (teszt hamarosan), novembertől pedig a The Ordinary arbutinos szérumát használom. Nagyon kíváncsi vagyok a folthalványító hatására, ezért is vártam meg a C-vitaminos szérum végét. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy a kevesebb több. Fél pipetta is sok belőle, ilyenkor nem tűri jól a rétegzést, meglepően sűrű, géles állagú, de pipettával jól adagolható. Szorgalmasan használom esténként és remélem a legjobbakat.

szérum

5. Hámlasztó

A jó öreg Skinoren még mindig velem van és ez így is marad még egy jó ideig. Szerencsére már nagyon ritkán kerül elő, főleg menzesz előtt kenem fel (vagy még akkor sem), de ha semmi sem használ, felé fordulok. Használni sokkal kevésbé kellemes, mint egy folyékony hámlasztót, nem igazán lehet rárétegezni semmit, ezért szorult háttérbe, viszont, ha több pattanásom lenne, még mindig ezt használnám rendszeresen.

hámlasztó

Az év felfedezése a Geek & Gorgeous Calm Down PHA hámlasztója. Az ősz eleje óta használom héthetente három alkalommal és már most nagyon szeretem. Többet nem árulok el, jár neki az önálló bejegyzés.

6. Hidratálókrém és olaj

hidratálókrém

Egy hidratálókrémem és két arcápoló olajam van jelenleg mindhárom a The Ordinary márkától. A hidratálókrém maga a tökély és nevetségesen olcsó (100 ml 7,7 euro), a squalane hihetetlenül selymes textúrájú, luxusérzetet nyújt. Ezt a kettőt már az ősz eleje óta használóm, a csipkebogyóolaj nehezebb érzetű, így ezzel megvártam a hűvösebb idő kezdetét. Nem akarom elkapkodni a teszt megírását, de az már most biztos, hogy ez a haul sokkal jobban sikerült mint az előző. Egyelőre meglepően jól teljesítenek és a bőröm egész nap komfortos érzetű, nem feszül. (Ebben azért az Iope fényvédőnek is van szerepe.) A korábbi években már ilyenkor problémát jelentett az egész napos komfort biztosítása. Kíváncsi leszek, hogy télen ki kell-e egészítenem valamivel.

7. Fényvédő

Sokáig törtem a fejem, hogy milyen fényvédőt vegyek télre. Az biztos volt, hogy tisztán fizikai, “minden mentes” kell, hogy legyen és nem kell SPF 50-nek lennie. Végül biztosra mentem és megvettem a tavaly is használt IOPE UV Shield Sensitive fényvédőt és egyáltalán nem bántam meg. Idén is sikerült meglepnie, hogy mennyire tökéletes fényvédő ez: gyengéd, nem hagy fehér réteget, hidratá,l de nem zsíros, szebbnek tűnik tőle a bőr, gyönyörűen mutat rajta a smink. Egyetlen negatívum az ára. De ha úgy nézem, hogy választok egy ismeretlen fényvédőt, ami nem teljesíti az elvárásaimat, akkor vehetek másikat, így végül még többet költök, mint akkor, ha biztosra megyek és megveszem ezt.

fényvédő

8. Szokások

Ezekre már figyelek egy jó ideje, de időről időre nem árt emlékeztetni magam:
  • arctörlésnél törlő mozdulatok helyett csak itassam le a vizet,
  • csak langyos víz érje az arcom, tehát kerüljem mind a hideg, mind a forró vizet,
  • tonikkal fújjam be az arcom egyből arc”törlés” után,
  • szánjam rá az időt legalább heti egyszer egy kiadósabb arcmasszázsra.

Amire még szükségem van: mivel még igazi nagy hideg nem volt, én meg már minden terméket bevetettem arcápolás terén, előfordulhat, hogy kell még valami, amivel fokozni tudom a hidratálást. Erre a COSRX mézes maszkját néztem ki, ami a bőröm nagy kedvence. A bőrbarrier erősítésére valamilyen ceramidos krémet, pakolást szeretnék, talán a COSRX mézes ceramidos kréme lesz a befutó, de a nem ceramidos Benton Steam Cream is régóta érdekel.

II. Testápolás

IMG_20171119_105459.jpg

Cél:
  • rávenni magam a rendszeres testápolásra: hajlamos vagyok elfelejtkezni télen, hogy a testemnek nem a nyakamnál van vége;
  • a kontakt dermatitis végleges felszámolása

1. Tisztítás

Kedvenc tusfürdőm a Babylove babafürdető, aminél univerzálisabb tisztálkodószert el sem tudok képzelni. Azon kívül, hogy szulfátmentes, tehát gyengéd és nem szárít, ez még hidratálja is a bőröm. Ennek köszönhető, hogy egyre lustább vagyok testápolózás terén, mivel mióta ezt használom egyszer sem lett olyan száraz a bőröm, hogy eljussak a viszketős, feszülős fázisig. Többfajta szulfátmentes fürdetőt használtam már, azok “csak” nem szárították ki a bőröm, de egyik sem hidratált.

tisztítás

Egy éve mindkét kézfejemen kialakult dermatitis, ami annak köszönhető, hogy a folyékony szappant nem cseréltem le szulfátmentesre. Kényelmesebb volt egy szappanadagolót tartani a csap mellett kettő helyett, de miután rájöttem, hogy a habzóanyag az oka, váltottam és gyakori hidratálás mellett elkezdett megszűnni a probléma. Sajnos az egyetem újraindulásával ismét visszatért, ezért a táskámba is tettem egy 50 ml-es flakonban szulfátmentes lemosót, így ismét elkezdett javulni a helyzet.

2. Ápolás

Testápolóm és nappali kézkrémem a Babydream Extra Sensitive testápolója. Nagyon könnyed állagú, gyorsan beszívódik, nem marad utána kellemetlen réteg és mióta kevésbé száraz a bőröm, a hidratáló hatása is pont elég. Nappali kézkrémnek is szeretem, mivel krémezés után nem csúszik ki minden a kezemből, tudok fogni, írni, szóval munkakompatibilis.

ápolás

Estére a termékcsalád sűrűbb, nehezebb testápolóját használom. Meg vagyok vele elégedve, a Babylove Ultra Sensitive krémjéhez képest sokkal krémesebb a textúrája, az hajlamos volt beszáradásra, így darabos lett a tubus szájánál lévő krém, valamint ennek nincs olyan furcsa poros szaga.

3. Egyéb

A COSRX AHA-t kiszorította a Geek & Gorgeous PHA, így ezt már csak a nyak-dekoltázs-hát területére, valamint a sarkamra használom. Nem azért, mert rossz termék lenne, sokáig használtam, ez a második üvegem belőle, de a G&G egyszerűen jobb.

egyéb

A fogkrémet csak azért teszem bele, mert ebből is kerestem szulfátmentes verziót. Tavaly tél óta észrevettem, hogy a szám körüli bőr sokkal irritáltabb és indokolatlanul száraz. Betudtam a hidegnek, de sajnos a melegebb idővel sem szűnt a probléma. Mikor beazonosítottam a dermatitis-em okát, összeállt a kép, ugyan itt nem lett még ekcéma, de szerintem hónapok kérdése volt. Még szokom a kevésbé habzó fogkrémeket, de a bőrproblémám a váltás után azonnal megszűnt.

4. Szokások

Imádok forró vízzel zuhanyozni, ami nem tesz jót a bőrnek. Igyekszem visszafogni magam, eddig sikertelenül. Vissza kellene szoknom a rendszeresebb testápolózásra is.

women-showers-hot-water.jpg

Amire szükségem van: több önfegyelem

III. Hajápolás

IMG_20171112_142309.jpg

Cél: állapot fenntartása

1. Tisztítás

Két termékkel szoktam hajat mosni. Az egyik az unalomig ismételt Babylove Sensitive babafürdető, a másik (nincs a képen) a Babydream gigantikus, egyliteres fürdetője, mely illatos, de szulfátmentes. Mostanában főleg ez utóbbit használom, mivel jobban habzik, könnyebb vele hajat mosnom.

tisztítás haj

Egy ideje éreztem, hogy valami nincs rendben, gyorsabban zsírosodik a hajam. A pontot az i-re Marcsi bejegyzése tette fel. Kapóra is jött a helyzet, mivel a Krémmánia nyereményjátékán nyertem egyet a L’Oréal Botanicals Korianderes samponjából, ami SLES tartalmú. Számomra a SLES épp olyan rossz, mint az SLS, de egy használattól nem lesz bajom, így kipróbáltam. Ez, úgy tűnik, megoldotta a problémát, azóta ugyanolyan gyakran kell hajat mosnom, mint régebben. Úgy tervezem, hogy havi egyszer, vagy ha ezt soknak találom, kéthavonta egyszer ezzel mosok hajat.

2. Ápolás

Még mindig az Elséve Extraordinary Oil termékcsalád balzsamját használom, továbbra is szeretem, de kezdem nagyon unni az illatát. Egyrészt elég erős és egy napig meg is marad, ami nem lenne baj, de pont olyan típusú illat, ami nem áll hozzám közel. Lehet, váltok egy kevésbé tolakodó illatúra, de a hatásával maximálisan elégedett vagyok.

ápolás haj

Amikor a L’Oréal samponnal mosok hajat, akkor a bónuszként kapott pakolást használom, hogy ne legyen ezer illatú a hajam, mivel a korianderes termékcsalád is elég erős illatú. Egyébként én balzsamként használom ezt, kevés kell belőle, kevesebb, mint az Elséve-ből. Magamtól nem venném meg az illata és az ára miatt.

Úgy érzem elég kompakt most a rutinom, de benne van (majdnem) minden amire szükségem lehet. Nagyon elégedett vagyok vele, szép irányba halad a bőröm. Nem mondom, hogy nem vágyom egy-két izgi szérum után, de egy arcom van, szóval nem akarok túlzásba esni. Tudom, sok olyan termék van benne, amiről még nem esett szó a blogon, remélem, nem bánjátok, de talán ez jó kis felvezető, hogy milyen tartalomra számíthattok az elkövetkező hónapokban.


A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

 

Brace yourselves, winter is coming – Avagy bőrápolás télen | Vendégposzt” bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. Nagyon klassz lett ez a poszt, felkeltetted az érdeklődésem a fényvédő, és az Ordinary termékek iránt. Van egy két cucc a tarsolyomban, szóval valószínűleg megvárom a véleményezős posztot, más bloggereknél is várok hasonlót, addig amíg várom használom ami itthon van, olyan szépen mosolyognak a polcról…. egyébként a Cosrx galactomycesét szeretem de a csigagélre is kíváncsi lettem.

    Kedvelik 1 személy

    1. Nagyon örülök ha tetszett és találtál valami érdekeset benne. A fényvédőről annyi szépet írtam már, hogy félek, hogy túldicsérem és aki kipróbálja az csalódni fog. Ha objektív maradok akkor is azt tudom mondani, hogy egy nagyon jó fényvédő szárazabb bőrre ősszel-télen. Annyit el tudok árulni, hogy TO teszt december második felében várható. A COSRX-től én mindkettőt nagyon szeretem, de a galactomyces az a kettő közül, amit nem tudok elengedni, persze ez Nálad lehet pont fordítva lenne.

      Kedvelés

  2. Ez egy nagyon jól összeszedett bejegyzés! És a tudatos bőrápolás azt hiszem valóban ott kezdődik, hogy pontosan megfogalmazzuk a céljainkat, pontosabban annál, hogy “szép bőrt akarok”. Egy az egyben átvenném a rutinodat, ha nekem nem lenne! 🙂 Az éjjel azt álmodtam, hogy rendelek valamit a The Ordinary-tól, és megadtad az utolsó lökést. 😀 A Squalane-jukat én is nagyon szeretem, de ebben a csípős hidegben már nem elég, úgyhogy most várom a csipkebogyót. Az olajos lemosó összehasonlítást nagyon várom, eddig mindig magamnak kutyultam, de már vágyok valami extrára.

    Kedvelik 1 személy

    1. Köszönöm a kedves szavakat! Remélem a csipkebogyó olaj sem fog csalódást okozni. Egyébként Te hogyan használod a Squalane-t? Krém alá/felé krémbe keverve? Elárulod, hogy miből kevertél lemosót? Nagyon érdekelne 🙂

      Kedvelés

      1. Ma lesz az első bevetés, én is reménykedek. 🙂 Nyáron hidratálóba kevertem a squalane-t, mert a melegben nyűgös voltam bármit is rétegezni. Most a hidegben meg hidratáló után pár cseppet cseppentek az arcomra, elkenem, aztán belepaskolgatom finoman a bőrömbe.
        A lemosókeverékem fél rész ricinusolaj (mert azt olvastam, hogy nagyon jó tisztító), és fél rész olívaolaj, (mert az nagyon olcsó), aztán mivel ez kényelmetlenül viszkózus volt, még öntöttem hozzá érzésre avokádóolajat, és így könnyebben kenhető lett. 🙂 Nem túl jó illatú, de hatásos és kíméletes, és nem csípi egyáltalán a szemem. Második lemosónak pedig a Balea MED lemosótejét használom.

        Kedvelik 1 személy

  3. Annak ellenére, hogy nekem kombinált bőröm van, elég hasonló dolgokat szeret a bőröm.:) Én most az Elizavecca olaját használom, először nagyon furcsa volt, de most már nem tudnék nélküle élni (bőrápolás tekintetében). Nem használok hozzá vattakorongot, mert nagyon sokat szív fel és dörzsöli a bőröm. Egyedül a szememre használok micellás vattakorongot, ott nem esik jól az olaj és a szempillaspirált kevésbé hatékonyan távolítja el.
    A Cosrx-nek a rizses maszkját rendeltem meg, nagyon vacilláltam, hogy melyik legyen. Remélem, jó lesz…
    Örülök, hogy bejött az The Ordinary hidratálója.:) Legközelebb én is a 100 ml-s kiszerelést veszem meg. Nem is akarom lecserélni, amíg szereti a bőröm, a kíváncsiságot majd kiélem a szérumokban.

    Kedvelik 1 személy

    1. Azzal az Elizavecca olajjal én is sokáig szemeztem, de valamiért nem azt rendeltem meg végül. Rendelés után jutott eszembe, hogy a japán Kose márkának vannak illatmentes olajos lemosói, legközelebb azt szeretném kipróbálni.
      Én próbáltam mindkét fajta COSRX maszkot, szerettem mindkettőt, hidratáló hatásuk elég hasonló, de a mézesnél én egy kis gyulladáscsökkentő hatást is éreztem. Érdekes módon a mézes maszkot ajánlják zsíros bőrre és ezt én szeretem jobban, a rizseset ajánlják száraz bőrre és azt Marcsi szereti jobban, szóval próba cseresznye azt mondom 🙂 de rossz nem lesz az biztos.
      A TO krémet eredetileg csak őszre télre szántam és tavaszra akartam venni egy másik krémet, de most nagyon úgy érzem, hogy maradok ennél, mert imádom ❤ és az ára is nagyon baráti

      Kedvelés

  4. Nagyon jó lett ez a poszt!
    Régebben nekem is gondot okozott, hogy évszakváltásnál a bőröm hogyan reagál, főleg hidegben foltokban kiszáradt és érzékenyebb lett, de a rétegezős rutinnal nincs ilyen problémám. Úgy összességében is most úgy tűnik, lassan kialakul egy egyensúly, megtaláltam azokat a termékeket/terméktípusokat amik mindenképp jól jönnek, de mégse túl sok az, amit magamra kenek.
    Én is megszerettem az olajos lemosót, a vattás törölgetést az én bőröm se kedveli. Jó tanács az is, hogy dörzsölés helyett itassuk fel a vizet, ha sietek és elfelejtem, csúnyán kivörösödik a fejem…
    Amúgy túl sokat én sem változtattam a myári rutinhoz képest. A retinolt tettem félre nyáron, azt most újra használom. A Calm Down-t nyáron használtam, de nem lett kedvenc, nem irritált, de nem is láttam hatásosnak. Viszont a G&G aha bevált, úgyhogy ennél maradok heti 1*.
    Toniknak a Benton Snail-bee High Content skin van most. Egy hónapja használom, és mostanra megszerettem. Látványos csodát nem tesz, de igy huzamosabb használat utan úgy látom, hogy szépen nyugtat, és jól előkészíti a terepet a többi lépéshez.
    A TO hidratálóját én is meg akarom venni, de múlt héten még nem volt raktáron. És most a Cosrx mézes krémjei iránt is felkeltetted az érdeklődésem 😀
    Testápolót a nyár kivételével viszonylag rendszeresen használok, főleg a lábszáramon elég száraz tud lenni a bőröm. Most fogyott el az Alverde makadámdiós testvaja, és találtam tőlük egy limitált kókuszost, aminek inkább tejes-krémes illata van mint kókusz, most jólesik ezt kenegetni (de sztem a tégely végére már unni fogom).
    Hajápolásban befejeztem a szilikonmentes hajápolók keresgélését. Pár éve ilyeneket igyekszem venni, de nekem nem hozzák azt az eredményt, amit szeretnék. Szóval vettem egy mezei szilikonos Fructis balzsamot, és teljesen boldog vagyok vele.

    Kedvelik 1 személy

    1. Örülök, hogy megtaláltad a számodra megfelelő termékeket és rutint. Én a Calm downt használom és nagyon megszerettem, szerintem nekem a Cheer Up sok lenne hosszútávon. A TO hidratálóval szerintem érdemes próbát tenni, annyira jó hidratálókrém.
      GImiben én is próbálkoztam szilikon mentes hajápolókkal de nekem tiszta gubanc lett tőle a hajam, szóval hamar feladtam.

      Kedvelés

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .