Száraz november, száraz sampon – Megoldás zsíros hajra? | Hajhelyzet II.

A kora újkori európai arisztokraták rizsporos parókáival könnyen meg lehetett oldani a napi fésülködés kérdését – gondolhatnánk. A valóság ezzel szemben az, hogy inkább aludtak ülve, semhogy minden reggel fölhelyezzék a hajpótlékot. A paróka alatt elszaporodó tetvek miatt pedig pl. a francia királyi udvarban a cercle-n megengedett volt a vakarózás, kötőtűszerű eszközt is fejlesztettek hozzá. Ezek a kósza gondolatok jutottak eszembe a száraz sampontól fehérlő hajról és a viszkető fejbőrről. Száraz november, száraz sampon

A Hajhelyzet előző részében a kíméletes samponok és a haj gyorsabb zsírosodása közötti összefüggéseket próbáltam körüljárni. A címbeli kérdés nem is teljesen pontos, hiszen mindenki tudja, hogy a száraz sampon még megoldási kísérletnek is gyenge, ha zsíros hajról van szó, ez mindössze tünetkezelés. (A száraz november pedig csak a szójáték miatt került a címbe.)

A niacinamidos permet – Syoss száraz sampon

Drogériás emlékeim alapján állítom, hogy a Syoss kék és zöld száraz samponjának INCI-je nagyon hasonló: a zöldet gyorsan zsírosodó, a kéket könnyen lelapuló hajra tervezték, és az előbbi összetevőlistáján előrébb szerepel a niacinamid, mindössze ennyi a különbség. (A Krémmánia most nem jó kiindulási pont, a teljes lista a kék esetében ez: Butane, Propane, Alcohol denat., Oryza Sativa Starch, Isobutane, Pentane, Silica Dimethyl Silicate, Parfum, Niacinamide, Linalool, Cetrimonium Chloride, Limonene, Benzyl Alcohol, Citronellol, Geraniol.) A niacinamidot nem kell bemutatnom, a zsíros bőrűek elsősorban a faggyútermelést szabályozó hatása miatt keresik az ezt tartalmazó arcápolókat, és nyilvánvalóan a fejbőr esetén is ez a hatás a releváns, nem a pigmentfolt-halványítás vagy az anti-aging.

Tapasztalataim

Nem várok túl sokat egy száraz sampontól, csak annyit, hogy legyen jobb, mint a hintőporozás. Vagyis ne hagyjon eltávolíthatatlan fehér réteget és frissítse föl annyira a hajam, hogy egy napot még kihúzzak hajmosás nélkül. Mivel a Hajhelyzet előző részében már tisztáztam, hogy az általam olvasottak alapján a gyakoribb hajmosás miatt nem fog gyorsabban zsírosodni a haj, azt is szeretném világossá tenni, hogy egy alkoholos-keményítős-parfümös permet rendszeres használatát nem gondolom jobbnak a háromnaponkénti hajmosástól, de előfordul, hogy amit este még a másnapra is vállalhatónak gondolok, az reggelre katasztrofálisan néz ki. Ilyenkor jön a száraz sampon.

Pozitívumok:
  • A porlasztó finom, jól szétoszló permetet bocsát ki, nem ül fehér réteg a hajamon akkor sem, ha véletlenül nagyon közelről fújom be.
  • Valóban dúsabbnak tűnik tőle a hajam.
  • Könnyen ki tudom fésülni, nem ragacsos.
Negatívumok:
  • Fújás, eloszlatás, fésülés – és jön a viszketés. Nem tart sokáig, de zavar.
  • Az illat nem fullasztó ugyan, de sokkal jobban uralkodik rajtam, mint a parfümöm. Hogy ez a parfüm vagy a száraz sampon hibája, azt döntse el mindenki maga.
  • A legnagyobb bajom ezzel a termékkel az, hogy nem elég hatékony: nem szívja föl az összes zsírt a hajamról, így hiába fújom át vele a hajam reggel, délutánig nem tart ki a hatása, csapzottak a tincseim.
Összességében:

Azt gondolom, ennek a száraz samponnak abból adódik a hátránya, ami az előnye: finom port fúj, nem hagy fehér réteget, vagyis valószínűleg kevés/kevesebb benne a keményítő. A niacinamidtól nem vártam semmit, csodát pláne nem. Nem rossz darab egyébként, de annyira nem győzött meg, hogy újravegyem, és nem bántam meg, hogy a Baleát választottam.

balea syoss
Balea és Syoss, indokolatlan levelek között. A Syoss-nak már csak az üres flakonját fotóztam, a Balea talán félig lehet még.

A szőke ciklon – Balea száraz sampon világos hajra

A Behind My Makeup Kamijánál számtalan kedvences és “elfogytak” posztban szerepelt már (még az örök kedvencek közé is bekerült), ezért vettem meg.

Tapasztalataim

Olvastam, hogy nem színezett, tehát nem is számítottam mondjuk sárga porra, inkább arra, hogy a Syoss-hoz hasonlóan nagyon finom permetet bocsát ki. Nem jött be a számításom, de ez végső soron nem baj.

Pozitívumok:
  • Bár nem ígéri, hogy dúsít, a hajam ettől is kevésbé lapul le.
  • Írják a flakonon, hogy minden egyes fújás előtt alaposan föl kell rázni. Megerősíthetem, hogy érdemes komolyan venni ezt a tanácsot, mert a permet jóval sűrűbb, mint a Syoss esetében, így, ha elfelejtkezem a használat közbeni felrázásról, fehér foltot hagy a hajamon. Szerencsére jól el lehet dolgozni, de kicsit időigényesebb, mint a Syoss. (Másodpercekről beszélünk egyébként.) Cserébe tényleg ki lehet vele húzni egy napot.
  • Könnyű kifésülni, nem ragacsos.
Negatívumok:
  • Hiába van benne kevesebb illatanyag, mint a Syoss-ban, én még erősebbnek érzem az illatát.
  • Ettől is viszket a fejem.
Összességében:

Az icipicit nehezebb használat szerintem abszolút megtérül, és a Balea ár-érték aránya sokkal jobb, mint a Syossé.

Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy melyik mennyire fogy gyorsan, mert van, hogy hetekig nem kerül elő a száraz sampon, inkább megmosom a hajam. Amikor viszont szükség van erre a kis csalásra, örülök, hogy van a háznál egy megbízható darab.

syoss balea szaraz sampon inci-page-001
A két száraz sampon INCI-jének összehasonlítása (letölthető PDF)

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Száraz november, száraz sampon – Megoldás zsíros hajra? | Hajhelyzet II.” bejegyzéshez 30 hozzászólás

  1. Teljesen indokolatlanul egy blogposzt címmel jövök: Megbántam, hogy megvettem a Balea 2 in 1 szárazsampon és hajlakk nevű termékét. Hogyan is gondoltam ezt???? Egyébként a nálad látott darabról olvastam én is Kaminál, de úgy voltam vele, hogy az én hajam elég sötét, mi lesz ha nem válik be, és nem a szőke hajra való javára döntöttem. Sajnos. De hogy jót is mondjak róla, hajlakként egészen jól funkcionál, úgyhogy valószínűleg el fog fogyni. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. A Baleasat imádom,bár nagyon ritkán használom. Syosst nem probáltam. Egyszer volt egy samponom tőlük, amit gyülöltem,azóta semmit sem vettem a márkától,és nem is akarok.

    Kedvelik 1 személy

  3. Nekem a Batiste vált be. Kb. háromszor annyiba kerül, mint a Balea, de sokkal frissebb hatást ad. A szaga borzasztó, de hozzád hasonlóan én se használom a szárazsampont gyakran, azzal a néhány alkalommal kibírható.

    Kedvelik 1 személy

      1. Én is kacérkodom a Biodermával. Néha feltűnik a KM zsibin vállalható áron, majd egyszer lecsapok rá.
        Még csak kettőt próbáltam a Batiste-ból, a cseresznyés szerintem teljesen oké (a vége felé járok), a Floral and flirtyt blush változatot meg tegnap vettem meg, nem tűnik rosszabbnak első blikkre. Azt hiszem, a Rossmannban akciós lesz nemsokára.

        Kedvelik 1 személy

  4. Én teljes mértékben szárazsampon-függő vagyok, télen a szárazsamponnal együtt akár egy hétig is ki tudom húzni hajmosás nélkül. Annyiféle sprét próbáltam már, de egyik se vált be igazán; az örök kedvencem a Herba Vita por alapú szárazsampon volt, egészen két héttel ezelőttig, amikor felfedeztem a tápiókakeményítőt (ami már egy éve a konyhaszekrényben volt, de csak nem tudtam főzéshez felhasználni). A trükk az, hogy előző este szórom be a hajamat, és másnap reggel nedves törölközővel áttörlöm a hajamat, így a sötétbarna hajamon se látszik a fehér por. 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. Milyen szerencsés vagy!
      A házi száraz samponok közül van már agyagos a listámon (The Mokkapot receptje), a két tesztelt drogériásba rizskeményítőt tettek, nem is csodálom, hogy a tápiókakeményítő is működik, gondolom, ennek is nagyon jó a nedvszívó képessége.

      Kedvelés

      1. A Herba Vita fő összetevője kukoricakeményítő, valószínűleg bármilyen keményítő jól működhet. A tápiókának azért örülök most, mert nincs benne talkum, puha lesz tőle a hajam, nem viszket a fejbőröm, és a meglévő mennyiség még legalább egy évig elég lesz (intenzív használat mellett). 🙂

        Kedvelik 1 személy

  5. Szárazsampon-kérdésben maradi vagyok. A szórós olcsó alapváltozatot szeretem. Hosszú ideig elég 1 flakon. Nagyon sötét barna hajam van, de szerencsére meg tudom oldani a használatát úgy, hogy ne látszódjon a fehér púder. Lehetőleg este lefekvés előtt szórom a hajtövekre, a fejemet a kád fölött lógatva. Előtte és utána is jól átfésülöm. Reggel majdnem olajmentes “frizurával” ébredek. Ha így használom még túlzásba sem tudom vinni, mert a forgolódással eloszlik reggelre. Ilyenkor párnahuzatot cserélek másnap és rendes bajmosás következik.
    Hajtógázoshoz csak 1x volt szerencsém, egy Baleást vettem pár éve, de akkor annyira vacakok voltak még, hogy el is ment a kedvem a fújóstól.
    Most a Lush hajporára vágyom, aminek kifejezetten jó illata van, sztem.

    Kedvelik 1 személy

    1. A Balea Trend It Up száraz samponok nekem sem jöttek be igazán, de ez a szőke szerintem nem rossz. Az alvós száraz samponnal nekem tényleg csak annyi a bajom, hogy este sokszor úgy látom, jó lesz még másnap a hajam, aztán ez vagy bejön, vagy nem. De most már négy tippem is lesz hozzá: házi, agyagos, házi, tápiókakeményítős, Herba Vita és ha elárulod, neked melyik a kedvenced, akkor meg is lesz a negyedik. 😀
      Képzeld, hétvégén kipróbáltam egy Lush arctisztítót, a Herbalismöt, és egészen meglepődtem, hogy nem volt annyira agyonillatosítva, mint amire számítottam. (Ez volt az első élményem a Lush-sal kapcsolatban.)

      Kedvelés

  6. Szintén zsírosodó fejbőrrel küzdök, sokféle száraz samponnal próbálkoztam már. Most egy Batiste van soron ( kivételesen nem mondok róla többet) 🙂 A Balea elég meggyőzőnek tűnik, a Syoss termékek illatától elszédülök, annyira erősek szoktak lenni. Érdekes, hogy az általad kipróbáltakban rizskeményítő van, más ilyen termékben inkább aluminium starch octenylsuccinate(de szép neve van!), ami kevésbé természetes anyag. Annyira nem is kedvelem (sokáig piros pöttyös volt a Krémmánián, aztán hirtelen szürke lett). Heti egy-két alkalommal használok száraz sampont, de ez az a termék, amit nagyon szívesen elhagynék, ha sikerülne a zsírosságot csökkenteni.

    Kedvelik 1 személy

  7. A Balea nekem is megvolt, bevált, de korpás lettem tőle, pedig ezt leszámítva tényleg jó az árához képest.

    Amúgy kipróbáltam ezt az előbb balzsam és utána sampon dolgot, de nekem nem vált be. Sajna ugyanolyan gyorsan zsírosodik a hajam, mint előtte, a hajam hossza pedig kiszáradt. Pedig még sampont is váltottam. Nem baj, majd ha áttért a bőröm az új időjárásra jó lesz, addig is zavar picit, mert még korpásodik is picit, ami szintén elszokott múlni.

    Kedvelik 1 személy

  8. Nekem Frottee volt, felejthető. Nem ragadt és nem volt fehér, viszont max 2-3 óra pluszt adott csak, nem egy egész napot. Nekem is olyan esetekre kellene, amikor este még jónak tűnik a hajam, de reggel kiderül, hogy mégse. Ha már este se jó, akkor megmosom, szóval “alvós” szárazsampont nem szeretnék.
    Talán egy Baleát kipróbálok. Vagy Fructist. Syossból semmim se volt még, de egy-két terméküknél sok rossz véleményt olvastam, így nem is kaptam kedvet a márkához.

    Kedvelik 1 személy

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .