Az arcápolási rutinom | 2017. ősz

Az őszi bőrápolási rutinom részben a tavaszi, részben a nyári maradékon alapul. Leírva ez nem néz ki túl szépen, a gyakorlatban viszont egészen jól működik. Nem tudom, ebben mekkora szerepet játszik az alacsonyabb hőmérséklet és az, hogy visszatértem a kémiai hámlasztáshoz meg a retinolhoz, de egyértelműen jobb állapotban van a bőröm, mint nyáron.

Reggeli és eti rutin2017. ősz

A korábbi, ehhez hasonló bejegyzésektől eltérően most osztom két külön posztra a reggeli és az esti rutin elemeit, a különbség ugyanis nem túl jelentős. A lemosók kicsit ellopják a show-t, mentségemre szóljon, hogy van, amit tesztelésre kaptam, így a korábbi oszlopos tagok némiképp háttérbe szorultak, de azért jelen vannak. Ha rendszeresen olvasod a blogot, akkor sejtheted, hogy nagy újdonságokról nem tudok beszámolni. A bőröm állapotával viszont elégedett vagyok, mindennek megvan a helye és az ideje, és örömmel tölt el ez az állandóság. Nem mondom, hogy ezek közül már soha semmit sem fogok lecserélni, de rábukkantam egy-két kincsre.

reggeli rutin
Reggelire

I. Reggel

1. Tisztítás:

 • Mixa micellás víz: ritkán kerül elő, mert nem spórolok vele időt, hiszen ezt is leöblítem, ahogy a többi lemosót, ellenben vattapamacs kell hozzá. Mivel ennyire keveset használok micellás vizet, és ennyire lassan fogy, fontolgatom, hogy legközelebb mégis megveszem a Biodermát. Vagy nem, mert fölösleges sok pénzt adni a rutinom egy olyan eleméért, amely alig játszik benne szerepet.
 • Babylove sensitive Pflegebad: a mindenes. (Bár samponként most nem az igazi, az összetevőlista pipa, a pH pipa, helló, arclemosó, tusfürdő és folyékony szappan egy flakonban.) Mindig számíthatok rá, mindenütt ott van. Mivel most más lemosókat tesztelek, ebben az évszakban kicsit háttérbe szorult, de ez semmit sem von le az értékéből.
 • HerbArting arclemosó: tesztelésre kaptam a babafürdetővel, a fürdetőkrémmel és a kávés tusfürdővel együtt. Hamarosan mindről írok egy közös bejegyzést, addig is elárulom, hogy bár a barackmag-őrlemény miatt eredetileg az arcomon nem terveztem használni ezt a lemosót, annyira kevés, kicsi és finom (számomra érezhetetlen) szemcse van benne, hogy amióta megvan, szinte mindig ezzel tisztítom az arcom reggelente.

2. Hidratálás:

pyunkang yul essence toner rutinba illesztve
Reggeli rutin a Pyunkang Yullal
 • Klairs lotion: Tindigo és Oh My Brush Viki is adott wishtrendes kuponkódot hozzá, és olyan hosszú volt a promóciós időszak, hogy nekem sajnos sikerült bort innom és vizet prédikálnom e termékkel kapcsolatban. (Mármint, amikor Facebookon megkérdezték, én megvenném-e, részletesen megindokoltam, épp miért nincs rá szükségem.) Végül megvettem, mert tudtam, hogy a nyári, teafás gélem ősszel már nem hidratál eléggé, a The Ordinary NMF+HA tubusában tavasz óta maradt mennyiséggel pedig nem húztam volna ki három hónapot. Végül is nem bántam meg, van egy ötletem az alternatív felhasználásával kapcsolatban is.

őszi hidratálók

3. Különlegesség:

 • The Ordinary Matrixyl: még mindig nem adtam fel a peptidekkel való kísérletezést, és hogy biztosan lássam, csinál-e valamit a bőrömmel ez a szérum, most nincs más anti-aging termék a fényvédőn kívül a rutinomban.

4. Fényvédő:

 • Bioderma LEB és Bioderma Kid: nyári maradékok. A Kidet kellene hamarabb elhasználni a rövidebb lejárati idő miatt, de a LEB kényelmesebb az arcomon. Nehéz ügy. Most, hogy olyan alapozóm van, amelynek tényleg jó a bőrömhöz a színe, és egyáltalán nem kell világosítani, zavar az a halvány fehér fátyol is, amelyet a Kid hagy. Mindenesetre nem aggódom túl a kérdést, ha ezek elfogytak, majd eldöntöm, télre visszatérek-e az A’pieu-hoz, vagy keresek a folyton bővülő kínálatból valami mást, szebbet, még jobbat. (Hiszen a The Ordinary fényvédőit is decemberre ígérik emlékeim szerint.) Ennek az egész fényvédőkérdésnek annyi lenne a tétje számomra, hogy a tél ideális időszaknak tűnik annak a kikísérletezéséhez, meghálálja-e a bőröm a kíméletesebb, fizikai fényvédőt. (SPF 30 alá nem mennék.) Clara012 bejegyzései folytonos inspirációt jelentenek, és Szilviánál is láttam már ígéretes darabot.

bioderma fényvédők

esti rutin
Vacsora után

II. Este

1. Double cleansing:

Nulladik lépés

 • Mixa micellás víz: kifestett szempillákra, szemkörnyékre továbbra is ezt szedem elő. Kíméletes, de nem elég hatékony.

Első lemosó

 • Naturland mosdókenőcs: ahogy a Babylove fürdető, most ez is háttérbe szorult a HerbArting miatt, de itt van, a készlet tagja, utazáshoz nem tudok ettől praktikusabb kiszerelést elképzelni.
 • Klairs cleansing oil: hatékonyság, kíméletesség, praktikus kiszerelés, finom illat, nyeremény volt – e tényezők miatt csakis jó szívvel tudok gondolni erre a lemosóra.
 • HerbArting fürdetőkrém: testápolószerű állaga miatt sokkal inkább felhasználóbarát (szerintem), mint a mosakodókrém, és az összetevőlistára sem lehet panaszom.

Második lemosó

 • HerbArting babafürdető: bármelyik első lemosó után szívesen használom, de akkor is szépen megtisztítja az arcom, ha csak micellás vizet használok előtte.
 • Babylove sensitive Pflegebad: ahogy a mosdókenőcsöt, ezt is utazáshoz viszem magammal a leggyakrabban idén ősszel.
 • Heimish All Clean White Clay Foam: továbbra is hetente egyszer kerül elő, szerintem nagyon zsíros bőrre sem való minden nap. Nem olyan hatékony, mint egy agyagos maszk, de nincs is vele annyi macera.

Kicsit bajban vagyok azzal, hogyan illesszem be a HerbArting fürdetőket az első lemosó-második lemosó megnevezések rendszerébe, mert a gyakorlat hajszálnyit máshogy néz ki, de ezt majd a tesztben kifejtem.

herbarting lemosók

2. Kezelés:

 • Geek & Gorgeous Smooth Out: heti egy, maximum két glikolsavas hámlasztást igényel a bőröm, de azt mindenáron. Ha kimarad, szemmel láthatóan egyenetlenebb felszínű a bőröm.
 • Geek & Gorgeous Cheer Up: Medora/Laurencia mandulafáról leszállt istenszerű férfiúról regél e mandula- (5%) és szalicilsavas (1%) hámlasztóval kapcsolatban, és én is megerősíthetem, hogy a lelkendezés nem megalapozatlan. Mivel látványosan többet ér a bőrömnek, mint a COSRX BHA, egyelőre csak örülök, aztán majd kitalálom, hogyan lehetne egyszerűen kideríteni, vajon a mandulasavat vagy a jól eltalált mennyiségű BHA-t szereti ennyire a bőröm.
 • Madre Labs Serumdipity retinol: számomra instant csodaszer. Nem feltétlenül épp ez a termék, hanem a hatóanyag. Az idő szalad, a retinol marad. A rutinomban.
Hogy néz ki egy hét a gyakorlatban a kezelések szempontjából?
Mivel hétvégén sokszor elutazom és valamiért olyankor nem akarom sem retinollal, sem hámlasztással macerálni a bőröm, vasárnap este a legnagyobb boldogsággal kenem magamra a retinolt. Másnap pihenő, kedden jöhet a Smooth Out (AHA), szerdán újabb pihenő, csütörtökön pedig a Cheer Up (BHA). Ha nem utazós rutin van érvényben, akkor szombaton általában beiktatok még egy BHA-t.

3. Hidratálás:

 • Pyunkang Yul Essence Toner: a hámlasztó vagy a retinol után szoktam fölvinni, mert a lemosóim – a Heimish-t kivéve – bőrsemleges pH-júak, vagyis nem a pH-helyreállítás céljával illesztem a rutinomba, hanem az állag alapján. (Jóval sűrűbb, mint a vízszerű Geek & Gorgeous hámlasztók.)
 • Klairs lotion: este jobban szeretem, mint reggel. Először mindig soknak tűnik, aztán nyomtalanul beszívja a bőröm.
 • The Ordinary NMF+HA: azt a keveset, ami még van benne, esténként passzírozom ki, AHA után valahogy ez esik a legjobban a bőrömnek.

4. Különlegesség:

 • The Ordinary Matrixyl: a kedvéért nemcsak a C-vitaminos szérumot, hanem a szemkrémet is kihagyom ebben az évszakban, ne mondja, hogy nem adtam neki elég esélyt. Tehát az esszencia után, de a hidratálókrém előtt ez kerül a homlokomra, szemkörnyékemre és a szájam köré.

testápolás

III. A mostohagyermek: testápolás

 • A nyár egyik hőse volt számomra a Thefaceshop papajaenzimes peeling, de a komolyabb hámlasztók és a retinol előkerülésével nem terem neki babér. Az arcomat tekintve legalábbis. Szeptemberben hetente egyszer ezt használtam zuhanyzás előtt “testradírként”. A testápolók is gyorsabban fogynak így. (Az október meghatározó terméke pedig a HerbArting kávés tusfürdő, de erről majd a következő bejegyzésben írok részletesebben.)
 • Télre tartogatom a Nakeup Face 10% AHA-t tartalmazó krémes hámlasztó maradékát, de a nyakamat, dekoltázsomat és a sarkamat, talpamat hetente egyszer most is egyszer ezzel kezelem.

A lila linkek szokás szerint teszthez, illetve ennek híján krémmániás termékoldalhoz (az INCI miatt) irányítanak át.

Korábbi részek a bőrápolási rutinomról szóló sorozatban:
Amit a bőrtípusomról, szokásaimról érdemes tudni: bejegyzés
A bőrápolási rutinomat végső soron a kémiai hámlasztás miatt kezdtem el tudatosan alakítani: bejegyzés

A Habos Kakaó követése Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Az arcápolási rutinom | 2017. ősz” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szépen felépített, túlzásoktól mentes rutinod van, gratulálok hozzá! A PY tesztet már nagyon várom! A Klairs all over lotion-ről én balga lemondtam, “minek az nekem” felkiáltással, azóta is bánom! 🙂 Láttad, hogy van a Heimish-nek egy új ph.5.5-ös lemosója, nagyon szép INCI-vel? (All clean green foam a neve)

  Kedvelik 1 személy

  1. Nagyon köszönöm, sokat jelent nekem egy ennyire tapasztalt bőrápoló dicsérete. 🙂
   A PY-től egyelőre el vagyok ájulva, várom, hogy oszoljon a lila köd. 😀 A Klairs-t Clara012 is megvette, nem tudom, végül fog-e róla írni, de ha ő is ír majd, annyit elárulhatok, hogy érdekes lesz egymás mellé tenni a két tesztet.
   A Heimish-t pedig bizony, hogy láttam, meg is osztottam a blog FB-oldalán, annyira felvillanyozott.

   Kedvelik 1 személy

 2. Szépen összerakott rutin 😊 Kíváncsi vagyok a TO Matrixyl tesztjére, kívánságlistán van, habár a peptidek inkább hosszú távon hatnak, szóval türelem kell ehhez. A HerbArting termékeket nézegettem, szép INCI-k, magyar is, de venni egyelőre nem fogok mert mégiscsak drágábbak mint más hasonlóan szép/jó termékek.
  A Cheer up-ot viszont kicsiben megveszem majd. A Calm down még félig van kb, de őszintén szólva azon kaptam magam, hogy alig veszem elő, nemigen látom hatását, többet tesz a heti 1 aha.
  Most azt mondhatom, hogy az én rutinom is kialakult, van persze olyan, amit ki szeretnék még próbálni, de nem vagyok már lázas keresésben, és vannak oszlopos tagjai a rutinnak, amikkel hosszú távra tervezek.

  Kedvelik 1 személy

  1. Igen, a HerbArting árazása tényleg nem olyan, hogy az ember gondolkodás nélkül csap le rá, bár az is igaz, hogy a dollárban kifejezett árakkal általában “elnézőbb” vagyok. Te nem érezted még, hogy pl. 9 dollár jó üzletnek tűnik, míg 2700 Ft-ot már sokallsz? 😀 (Márkától függetlenül.)
   Nem akarlak indokolatlanul rábeszélni, de nem hiszem, hogy megbánnád a Cheer Upot. 🙂

   Kedvelés

   1. Ez érdekes ezekkel az árakkal, de tényleg így van nálam is 😀 még amikor gyorsan átszámolom, akkor is azt mondom, óh 9 dollár, csak 2700 Ft… vagy simán azt mondom, jó áron volt a Benton skin 14 $-ért de ha a Müllerben elém raknának 4000-ért egy tonikot, hát fel lennék háborodva 😁

    Kedvelik 1 személy

 3. Hihetetlen milyen jól fel van építve a rutinod. 🙂 Nekem csak a szokásos, annyi változik ilyenkor, hogy nehezebb krémeket használok. Na meg a Pure Block fényvédőért is oda vagyok, azt is neked köszönhetem. 🙂

  Kedvelik 1 személy

  1. Ó, köszönöm. 🙂 Valójában az a legjobb, hogy a gyakorlatban is működik így ez a rutin, nem csak a bejegyzésben néz ki szépen.
   Sejtem, hogy akiknek száraz a bőre, azoknak nagyon megkeseríti az életét a hideg időszak, Clara012 is folyton rétegezi a hidratálókat, te is írtad, hogy még az alapozó nyújtotta védelemre is szükséged van ilyenkor. :/ Nekem meg ilyenkor normál állapotú a bőröm.

   Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.