Mit, miért és hogyan a The Ordinarytől? | “Out of the ordinary” vásárlási tanácsadó

Várható volt, hogy a The Ordinary elérhető árai és népszerű hatóanyagai miatt egyre többen kezdenek érdeklődni a komolyabb, több lépésből álló bőrápolás iránt. Mi sem lenne egyszerűbb, mint megrendelni mindent egy márkától, este fölkenni és reggel új arccal ébredni. Mi sem lenne egyszerűbb, mint némi utánaolvasás helyett kész válaszokat kapni a valójában föl sem tett kérdésekre. Tájékozódás, olvasás, megfontolt pénzköltés – mi sem lenne egyszerűbb? Mit, miért és hogyan a The Ordinarytől-

Megfigyeltem néhány tendenciát a The Ordinary termékeinek megvásárlásával/megvásárlásának tervezésével kapcsolatban, a továbbiakban ezeket fogom összegezni, ítélkezés nélkül, mindössze pár tanáccsal.

I. A The Ordinarytől mindenáron?

1. Ismerem a fő bőrproblémá(i)mat, erre/ezekre keresek célzottan hatóanyagot. 

Azt hiszem, ha ebbe a kategóriába tartozol, akkor csendes olvasó vagy, aki a szerinte legmegbízhatóbb forrásokból összegyűjti a számára hasznos információkat, vásárol, majd legfeljebb a tapasztalatairól számol be valahol, ha úgy érzi, ezzel segítségére lehet másoknak a választásban.

2. A csapból is a The Ordinary folyik. Megrendeltem mindent, amit másoknál láttam, és most fogalmam sincs, mihez kezdjek velük.

Varázslatosnak tűnhet, hogy nagyjából drogériás árakon egész más kategóriájú, célzott kezeléseket lehet beszerezni, de egy dolog a 25€ fölötti ingyenes szállítás, egy másik meg a bőröd igénye. Ha maguknak a hatóanyagnak külön-külön utána is nézel, ne felejtsd el, hogy sem magadnak, sem másoknak nem segítesz azzal, ha egyszerre túl sok új elemmel bővíted a rutinodat. Ha épp a kémiai hámlasztással kezdesz ismerkedni, szerintem fölösleges megpróbálkozni pluszban pl. még a retinollal is. Egyrészt sem a hámlasztás, sem a retinol kiismerése nem kéthetes móka, másrészt hogy fogod megítélni, mi javított a bőröd állapotán és mi rontott? (Csendben jegyzem meg, hogy az “imádom ezt a márkát, nem tudom, pontosan melyiktől, de gyönyörű a bőröm, amióta a termékeiket használom” típusú vélemény senkinek sem hasznos, végső soron még a tulajdonosának sem.)

3. A csapból is a The Ordinary folyik. Nem igazán tudom, mi ez, de vásárolni akarok.

Annyi ajánlást kapsz, hogy csak pislogsz? (De azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a legtöbb szavazat a niacinamidos szérumra érkezett.) Előrébb jutottál? Szerintem nem. Ha meg tudod fogalmazni a magad és mások számára, mit szeretnél megoldani, sokkal hasznosabb ajánlásokat kaphatsz. És furán hangozhat, de még az is lehet, hogy rájössz, nem a vásárlással kell kezdeni a The Ordinary háza táján való kutakodást. Ha szerinted ez túl lassú tempó, szeretnélek emlékeztetni rá, hogy nagy valószínűséggel a bőröd állapota sem egyik napról a másikra fog javulni (ha egyáltalán), akármit is veszel.

4. Bőrápolási rutint akarok adni ajándékba, a The Ordinary tökéletes választásnak tűnik. 

Nem, a The Ordinary sajnos nem tökéletes választás a bőrápolási rutin fölépítéséhez, hiszen nem kínál arctisztítókat, sem fényvédőket. (Egyelőre. Az utóbbira már van ígéret.) Véleményem szerint semmilyen pattanáskezelő nem ér kutyafülét sem, ha az arctisztítás nem megfelelő, és hámlasztásra meg antioxidánsra is fölösleges költeni, ha nincs a rutinban fényvédő.

TO illusztráció2
Az első rendelésem a The Ordinarytől: a niacinamidot az olajkontroll, a Buffet-t az anti-aging és a peptidek hatására való kíváncsiságom, a NMF+HA krémet pedig amiatt választottam, mert épp hidratálókrémre volt szükségem.

II. Tippek – Ne mindenáron a The Ordinarytől!

(Ha az I/1. épp rád illik, e tippek neked nagy valószínűséggel teljesen haszontalanok.)

  1. Ne a kínálat, hanem a bőröd igényei alapján dönts! Szerintem sosem abból érdemes kiindulni, hogy a bőröd majd bírni fogja, ha mindenfélével bombázod. Kevesebb kellemetlen meglepetés érhet, ha úgy tekintesz magadra, mintha érzékeny lenne a bőröd, és egyszerre csak egy újítást vezetsz be. Lásd I/2.
  2. Ne a divat határozza meg, mit kensz magadra! Attól, hogy pl. a niacinamidos szérum mindenhol, mindig készlethiányos, még nem biztos, hogy neked való. A 10% elég sok, nagyon érzékeny bőrűeknek akár többet árthat, mint használ.
  3. Ne akard, hogy megmondják, mi a jó neked! A te bőröd legyen a te döntésed. Ha nem szereted, hogy beleszólnak az öltözködésedbe vagy a sminkelési stílusodba, miért várod, hogy a bőröd, szokásaid ismerete nélkül mások adjanak neked tanácsot? Nem tölt el nagyobb magabiztossággal, ha mások választásai helyett magad jársz utána a téged érdeklő kérdésnek, és legjobb tudásod szerint döntesz?
  4. Ne légy türelmetlen! Tény #1: Rengeteg bőrállapotot nem fognak önmagukban a kencék megoldani. Tény #2:  Sokszor a “házi barkácsolás” és csodaszerek kutatása helyett inkább bőrgyógyásszal érdemes konzultálni, hiszen az általa felírt kezelések általában jóval magasabb százalékban tartalmazzák az adott hatóanyagot, mint bármelyik kozmetikai márka terméke. Saját tapasztalat: számomra instant hatása van a megfelelően formulázott C-vitaminos szérumnak és a retinolnak. Minden más türelemjáték. És ez csak az én tapasztalatom. Tehát: ne dobd a kukába pl. a kémiai hámlasztódat, ha két hét után még semmi pozitív eredményt nem látsz.
TO illusztráció
Közös rendelésünk Clara012-vel: fókuszban a folthalványítás és a hidratálás, részemről pedig ismét az anti-aging.

III. Trükkök – Ha mégis a The Ordinarytől, hogyan?

(Az I/2-4. és a II/1-3. kifejtése gyakorlati nézőpontból.)

1. Milyen típusú márka a The Ordinary?

Szerintem olyan, amelyik nem bánja, ha használod az eszed. Vagyis nem akar hülyének nézni, sőt. A márka kommunikációja úgy szenzációhajhász, hogy bizonyos alapvető tájékozottság (pl. miért nagy szám egy jó C-vitaminos/egyéb antioxidánsos/peptides szérum) nélkül tényleg nem könnyű megérteni, miért folyik még a csapból is ez, és miért akar mindenki venni belőle azon túl, hogy relatíve olcsó. Az, hogy sok termék gyakran készlethiányos, persze szintén jó reklám, hiszen fölerősítve kapod az arcodba, hogy kimaradsz valamiből, de ha úgy fogod föl, hogy így van időd utánanézni egy-egy, téged komolyabban érdeklő összetevőnek, akkor higgadt fejjel hozhatsz döntést. Lásd I/3. (Végtelenül szimpatikus volt Clara012 írása a lengyel drogériák koreai termékeivel kapcsolatos magatartásáról: első alkalommal inkább vásárlás nélkül hazament, hogy később átgondolt listával térjen vissza.)

2. Tényleg a mit mivel lehet keverni a legfontosabb kérdés?

Engem is a The Ordinary miatt kezdett el foglalkoztatni a C-vitamin és a niacinamid keverése, de máig nem tudom 100%-ig, igazam van-e, hogy szétválaszto(tta)m a kétféle hatóanyagot. Mindenesetre engem megnyugtatott, hogy a legjobb tudásom szerint utánanéztem a kérdésnek, és így hoztam döntést. (De jelenleg épp egyik hatóanyag sincs benne a rutinomban: szeretném látni a Matrixyl hatását, ha ez lehetséges.) Elméletben jó taktikának tűnhet mindent beszerezni, ami csak egy hajszálnyi esélyt is kínál a bőröd állapotának javítására, de a gyakorlat általában mást mutat. Lásd I/2-3., II/1-3. Azok pedig, akik sokféle aktív hatóanyagot használnak, hámlasztanak, retinoloznak, kenik a niacinamidot és a C-vitamint meg mindenféle antioxidánst és pigmentfolt-halványítót, általában nem három nap alatt origamizták ki a megfelelő sorrendet és gyakoriságot. (És valószínűleg már rég elkattintottak innen.)

3. Mire jó a regimen guide?

Amikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, elméláztam, vajon lenne-e helye mondjuk a középiskolai angolnyelv-oktatásban a The Ordinary bárki által elérhető regimen guide-jának. (Tudod, nem az iskolának tanulunk, hanem az életnek, élményközpontú oktatás, gyakorlatban használható tudás, kommunikációközpontú nyelvtanítás és az összes többi [sajnos] közhely, amelyet a szétbarmolt közoktatással kapcsolatban el lehet sütni.) Tettem ezt azért, mert úgy tűnt, a szerintem alap nyelvtudással is áttekinthető táblázat sokak figyelmét elkerüli. (Hogy az egyes termékek alatti részletes leírásról ne is beszéljek.) De még izgalmasabb, hogy az oldal alján a különböző problémák szerinti rutinokra is tesznek javaslatot (bőröregedés, pigmentálódott foltok, száraz bőr, pattanások, egyenetlen bőrfelszín). Tény, hogy a The Ordinary egyik magyar lelőhelye, a Tinamu online valóban nem bővelkedik a tájékoztató leírásokban, a Skinsmarton viszont minden egyes terméknél sokat lehet tanulni mind a Részletek, mind a Gyakori kérdések fül alatt. Ezeket az információkat az angol táblázattal összevetve szerintem már elég jó alapot lehet szerezni a tájékozódáshoz. (Akár fórumok és beauty blogok nélkül is.)

the ordinary készlet
Néhány kiürült csomagolást eltettem, hogy – ha szükséges – utazáskor fel tudjam használni pl. tonik/esszencia szállításához. Most jól jöttek a fotóhoz.

De térjünk vissza a The Ordinary és a jól felépített bőrápolási rutin kapcsolatához. Lásd I/4.

Ha Salomé bőrápolási Maslow-piramisából indulunk ki, jól látszik, hogy a The Ordinary a bázist jelentő két legfontosabb lépéshez, a fényvédelemhez és az arctisztításhoz semmit sem kínál. Didaktikus és leegyszerűsített nézőpont, de a kezeléseknek nem az a feladata, hogy helyrehozzák azt a kárt, amit egy rosszul megválasztott, szárító, irritáló lemosó okoz, és fényvédő nélkül az antioxidánsok is maximum csak a lelkiismeret megnyugtatására valók.

  • Hidratálás: “szeretem”, “utálom” és “semleges vagyok” típusú véleményekkel is lehet találkozni a The Ordinary egyetlen hidratálókrémjével kapcsolatban. Nem kihagyhatatlan darab, de szerintem ezzel lehet a legkevesebbet veszíteni, ha kipróbálod. Nagyjából ugyanez áll az eddigi egyetlen hialuronsavas szérumra is. A növényi olajokra nem mindenkinek és nem minden körülmények között van szüksége, maszkok, pakolások híján én ezeket tekintem a The Ordinary kínálta lehetőségeknek a rutin alkalomra, igényre és akut bőrproblémára szabásához. A szilikonos primerek pedig nem visznek be nedvességet a bőrbe, pusztán benne tartják azt.
  • Bőrproblémák kezelése: ezt a III/4.-ben fejtem ki.
  • Rugalmas rutin: lásd a Hidratálást.
  • Kényeztetés: ezt a III/4.-ben fejtem ki.
the ordinary maslow
A The Ordinary termékeinek és Salomé (Tudományos Szépség) bőrápolási Maslow-piramisának viszonya

4. Mit érdemes mérlegelni a kezeléseknél? Miért és milyen körülmények között ajánlom az antioxidáns és peptides szérumokat?

A kezelések kiválasztásának lényege egy szóban szerintem a mazsolázás. A bőröd ismerete és a hatóanyagokról való tájékozódás nélkül tűt keresel a szénakazalban.

  • A teljesen kezdőknek a hámlasztók közül szerintem az 5%-os tejsav lehet jó, feltéve, hogy használhatnak AHA-t. (Tehát nem extra érzékeny a bőrük és/vagy nem rozaceásak.) BHA tekintetében elég szegényes a kínálat.
  • A retinolok trükkösek, mert a bőrt fokozatosan kell hozzászoktatni ehhez a hatóanyaghoz, vagyis nagyon meg kell nézni a százalékot és a termékleírást, hogy ne szánom-bánom legyen a vége. Sem rövid, sem hosszú távon nem megoldás túlzásba vitt hidratálással kiegyensúlyozni a túl sok és túl erős retinol okozta irritációt, kipirosodást, hámlást.
  • A The Ordinary C-vitaminos termékei szerintem a “lehet nélkülük élni” kategóriát képviselik. Van, ami nagyon erős, van, ami nagyon olajos, van, ami olyan származékot tartalmaz, amelyiknek egyáltalán nem látványos a hatása, cserébe nem irritál. Nem egyszerű rutinba illeszteni őket, de a kipróbálásukhoz nem kell vagyonokat kiadni.
  • Némi tájékozódás után gyorsan kiderülhet, hogy az azelainsav a jolly joker ebből a kínálatból: pattanásos bőrre (a Skinorennek is ez a hatóanyaga, csak magasabb koncentrációban), foltokra és rozaceára is jó.
  • Niacinamid, arbutin: különböző erősségű folthalványítók, plusz a niacinamid a The Ordinary “varázsszere” aknés bőrre, a szalicilsavas hámlasztás mellett.

A peptides szérumok (Buffet, Matrixyl, Argireline), a három antioxidáns és a koffeines szérum szerintem abszolút a kényeztetés kategóriába illenek. Egyrészt a koffeines kivételével nem igazán várható tőlük instant hatás, vagyis meg kell békélni azzal a tudattal, hogy az anti-aging hosszú távon fizetődik ki, másrészt bármelyik nélkül lehet élni. (Ahogy persze az összes többi nélkül is, de az alaprutint nem ezekkel kell elkezdeni fölépíteni.) Ha az alapok szilárdak, akkor nagyjából bármelyik jó választás: a piac talán legkedvezőbb árú anti-aging termékei ezek, izgalmas összetevőkkel. Túl sokat persze nem érdemes várni tőlük sem. (Annál kellemesebb a csalódás.)

TO illusztráció3

Valószínűleg a koreai divathullám kezdete idején is lehetett volna hasonló cikket írni, de erről lecsúsztam. Mindenesetre remélem, ahogy a rétegezős bőrápolás sokak számára összeforrt a tudatossággal, úgy fog a The Ordinary jelenléte is rávenni még több embert arra, hogy ne a marketing és a csillogó ígéretek alapján vásároljon. Egyik márkától sem.

Praktikus információk:
  • Rendelés a DECIEM oldaláról: 25€ fölött nem kell postaköltséget fizetni, a csomagot Nagy-Britanniában adják fel, így vámmentes. Futár hozza.
  • Rendelés egyéb külföldi (nagy-britanniai, tehát vámmentesen postázó) webshopokból: ezeket nem ismerem (ASOS, Beauty Bay, Victoria Health).
  • Rendelés magyar webshopból: Tinamu és Skinsmart. Mindkét webshopnak van fizikai üzlete is Budapesten, a Skinsmart showroomja nincs nyitva minden nap.

A Habos Kakaó követése: Bloglovinon Facebookon | Instagramon

Mit, miért és hogyan a The Ordinarytől? | “Out of the ordinary” vásárlási tanácsadó” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  1. Remekül összeszedtél mindent a márka termékeivel kapcsolatban! Őszintén szólva nem véletlen nincs még The Ordinary termékem itthon, hiába a “hype”. Egyrészt sok elhasználni való áll még mindig, másrészt amit te is írtál, nem gondolnám helyesnek, ha egyből 3-4 új hatóanyaggal lesokkolnám az érzékeny bőrömet. Vannak izgalmas termékeik, de például a gyakori készlethiány nekem nem azt üzeni, hogy lemaradnék, hanem azt, hogy ha beválna a termék, nem tudnám újra venni anélkül, hogy aggódnom kellene a beszerezhetőségén. Ez elég nagy mínusz pont. Az minden esetre jó, hogy elindulnak cégek a hatóanyagok irányába, remélem a kezdeti esztelen rajongás után valami tényleg célszerűbb, okosabb módon. Szerintem hiba volt fényvédő nélkül elindítani az egész márkát, szerencsére koreai fronton viszonylag könnyen lehet találni jót. Nem volt a kezemben még The Ordinary termék, fel van tüntetve a dobozon, hogy az adott termék mellé szükséges a fényvédő használata?

    Kedvelik 1 személy

    1. Én sem használok tőlük semmi fényérzékenyítőt, úgyhogy a dobozról nem tudok nyilatkozni, viszont a DECIEM honlapon minden fényérzékenyítő terméknél írják a fényvédő használatát.
      A készlethiány és az újravétel közötti összefüggés nem jutott eszembe, pedig ez tényleg nagyon jó szempont! Már csak azért is, mert könnyen ráveheti az embert a spájzolásra, amelynek szintén nem mindig van értelme.

      Kedvelik 1 személy

  2. Én nagyon örülök ennek az összefoglalónak. Bevallom én a még meg nem jelent fényvédőjükre és a mandulasavas szintén coming soon hámlasztójára volnék leginkább kíváncsi. De az meg elég magas % aránnyal rendelkezik így lehet hogy sok lenne.
    Ha ritkítom a szemkörnyékápolókat a fürdőszobában, akkor a koffeines szérumukra lennék kíváncsi. Azontúl meg. Talán valami folthalványítás. Bár nem akarom elkiabálni a mostani rutinom is elég jól teljesít.

    Kedvelik 1 személy

  3. Nagyon szépen összeszedtél mindent.:) Nekem tetszik a Skinsmart honlapja, bevallom, előfordul, hogy többször elolvasom egy-egy termék tájékoztatóját, amikor listát írok-táblázatot szerkesztek (papíron:), hogy mi lenne jó nekem, mennyibe kerül és éppen hol elérhető. Hallatlanul élvezem ezt a folyamatot, de csak akkor engedem meg magamnak, amikor a vége felé járok az aktuális bőrápoló-készletem egy részének (pl. szérumok).
    Azt hiszem, a DECIEM a retinol esetében is figyelmeztet, hogy irritálhatja a bőrt, ezért érdemes a Granactive-családdal kezdeni az ismerkedést. A Skinsmarton mindegyik terméknél ott van, hogy mit szabad mellette használni egy rutinon belül, használható-e az adott bőrtípusra, terhesség/szoptatás esetén stb.
    Szerencsére a felhalmozást és a nem nekem való termékek megvételét (eddig) sikerült elkerülnöm, de véleményeket nagyon óvatosan kell olvasgatnom, mert a lelkesedés nagyon magával tud rántani – szerintem nagy szükség van a (jól megfogalmazott) az óvatosságra intő, megfontolt írásokra (mint a te posztod) és a negatív véleményekre is, lásd pl. a niacinamidos szérum – az egyik barátnőm annyit tud róla, hogy az egyik bloggernek megszüntette a homlokán a zsíros csillogást és elmegy a Tinamuba, mert mindegy, mennyibe kerül, “csak legyen meg”. Igen, neki zsíros bőre van, hajlamos a pattanásokra, de a lemosó fázist egy micellás víz képviseli, amit nem mos le és elég egészségtelenül étkezik… jól összerakott rutin nélkül nem szabad csodát várni. Az én problémáimra is elvileg jónak kellett volna lennie ennek a szérumnak, de az égvilágon semmit nem csinált.
    A másik hiba, amit elkövettem, az, hogy mindig vártam azt az egészséges, ragyogó bőrt, amivel kb. minden bőrápolási terméket el akarnak adni. Meg kellett tanulnom, hogy az nálam nem a reklámarcok meleg árnyalatú, jól megvilágított-megszerkesztett ragyogását jelenti (igen, tudom, hogy lehettem ilyen lüke:), sajnos természettől eredően hideg árnyalatú, nagyon fehér bőröm van, és az “élettelivé varázsolja a fakó bőrt” nem fog bőrtónusváltást eredményezni.

    Kedvelik 1 személy

    1. Ehhez a cikkhez én is elég alaposan megnéztem a Skinsmart honlapját (mivel a DECIEM-től rendeltem eddig, az volt az elsődleges forrás, és igen, a retinollal való lépcsőzetes építkezést is tök jól leírják), és iszonyú sok munka van a termékleírásokban szerintem. Nem is értem, ezek a tájékoztatók miért nem kerülnek ki valamilyen formában a Krémmánia blogra is – talán több emberhez eljutna így a hatóanyagokkal kapcsolatos háttérinfó is, nem csak a márka körüli hype.
      A bőrtónusváltáshoz az egy dolog, hogy mindent szépen bevilágított fotókkal adnak el, az meg a másik, amikor a fényvédődtől lesz hideg tónusú a bőröd. 😀 (Clara012 is leírta ezt a jelenséget, kicsit én is szenvedek most vele az elhasználandó Bioderma Kid miatt. De erről majd hétvégén. 🙂 )

      Kedvelés

  4. Ez egy igen jó írás arról, amit úgy általában a bőrápolással kapcsolatban át kellene gondolni ill. végig kellene csinálni, nemcsak a The Ordinary hanem bármely más márka kapcsán is. De mondjuk különös tekintettel pár dologra, pl koreai bőrápolás, anti-aging és nagy hatóanyag tartalmú termékek. A koreai kencék már nem számítanak akkora ritkaságnak, mégis sokan vesznek meg vmit anélkül, hogy utánajárnának, mi az a rétegezős rutin és aztán csalódnak, mert a termék önmagában vagy épp vacak termékekkel együtt használva nem tesz csodát. Az anti-agingben el kellene már fogadni, hogy bizony a megelőzés a lényeg, és nem azért háborogni mert a megelőzésre való termék nem tüntette el a 10 éve meglévő ráncokat. A szérumoknàl, savaknál pedig ha ráadásul fel is hívják a figyelmet, hogy óvatosan szoktasd a bőröd, akkor nem nekiesni naponta többfélevel, aztàn csodálkozni ha lehámlott az arcunk. És meg kellene ismerni a bőrünket és a problémàinkat, ahelyett, hogy egy zsíros bőrre való könnyű hidratálót leminősítünk, mert a hámlóan száraz bőrünkre kevés volt éjszakai krémnek.
    Engem ezek azért tudnak felbosszantani, mert nem igaz az, hogy nincs honnan tàjékozódni, csak venni kell rá a fáradságot. Én azt gondolom, hogy azért manapság már annyi angol nyelvtudás sem kéne h ritkaság legyen, amivel azért boldogulni lehet (az iskolai nyelvoktatás nem a legjobb persze, de ettől még nem lehetetlen tanulni. Az én angolom se a suliból van és nem is tökéletes, de boldogulok vele nemcsak bőrápolás terén). De pl a KM blogon is vannak cikkek témákra bontva, mégis sztem sokan azt sem olvassák át, viszont reklamálnak ha az eredmény nem az amit vártak. És így lehet akár Paula kencéiből is megvenni mindent, akkor sem kizárt a kudarc.
    Én kedvelem amúgy az Ordinaryt, de nem tőlük van minden termékem. Tetszik, hogy elérhető áron kínàlnak bevált hatóanyagokat és ezeket bele is teszik értelmes mennyiségben a termékekbe, sztem amit adott keretek közt ki lehet ezekből hozni, azt nagyjából kihozzák. Én nem bánom, hogy az alacsony árért cserébe egyszerűek a termékek, talán nem adnak luxus spa élményt, de ha amúgy használnak, akkor nem hiányolom, és nem mellesleg nekem most az ár is fontos. De valóban, attól hogy nem drága, még nem kell mindent megvenni. Mint az egyszeri ember, akciós a betonkeverő, vegyünk egyet; ugyan nem kell, dehàt akciós…

    Kedvelik 1 személy

    1. Sejtettem, hogy valami ehhez hasonló, józan gondolkodású kommentet fogsz írni. 🙂 Nem is a hozzád hasonló képzettségű olvasók a fő célcsoportja ennek a bejegyzésnek. (De nekem szinte terápiás értékű volt megírni, mert mostanában sok furcsa dolgot láttam a témával kapcsolatban.)

      Kedvelés

  5. Ez a bejegyzés nagyon hasznos volt (végre többet tudok a márkáról, eddig csak a nevét olvastam mindenhol :D) , köszönöm! 🙂 Egyébként, én inkább ragaszkodok a bevált dolgokhoz és félek újakat kipróbálni, ezért egyenlőre nem tervezek Ordinary termékeket venni.:)

    Kedvelik 1 személy

    1. Nagyon örülök, hogy hasznos volt! 🙂 Ha pedig megvannak a bevált kedvenceid, tényleg nem érdemes váltani, bár félni szerintem nem kell, főleg a The Ordinary esetében: ha valami nem válik be, pillanatok alatt el tudod adni.

      Kedvelés

    1. Ha találtam volna ilyen cikket, hidd el, ott lenne a linkje a bejegyzésben. 🙂 Sajnos nem tudok többet mondani, mint amit ez alatt a poszt alatt korábban már végigbeszéltünk: https://haboskakaoblog.wordpress.com/2017/05/22/ne-keverd-mi-a-helyzet-a-niacinamiddal-es-a-c-vitaminnal/. A retinolos bejegyzésemben olyan forrást hivatkozok, amelyben ajánlják retinolos kezelés után a niacinamidot, de az ellenkezőjét is olvastam már.
      Tudod, hogy én óvatos duhaj vagyok az aktív hatóanyagok rétegezését illetően, én is tudom, hogy neked többet bír és igényel a bőröd.
      A niacinamid és a C-vitamin szétválasztása a Skinsmart szerint is indokolt (írják a The Ordinary termékeknél), továbbá egy rutinba egyféle (magas) retinoltartalmú szérum elég.
      A sorrendre nézve én nem tudok általánosságot írni, mert figyelni kell a pH-t és az állagot is. De szerintem ezeket úgyis tudod. 🙂
      Tindigónál is feljött mostanában ez a mit mi után kérdés, azt hiszem, azt írta, készít majd videót. Ő biztosan sokkal többet fog tudni mondani, mint én, írtad, hogy Apolkával is szoktál levelezni ilyen témában, plusz ott a Krémesen szép az élet! Szandrája is, hatalmas tapasztalattal.

      Kedvelés

  6. Nagyon köszi a kimerítő és alapos választ!! 🙂 kedves Tőled. 🙂
    Apolkát már nem zargatom, túl elfoglalt szerintem 🙂 inkább én járok utána a dolgoknak, de most eszembe jutott megkérdezlek, hátha tudod, de én sem találok konkrét infót amúgy róla sehol.
    Én a retinolt pl nem is rétegezem semmivel sehogy, a csütörtök az ő estéje 🙂 aznap este csak azt kenem magamra. A C vitaminos szérumom fölé viszont került idáig niacinamid-os esszencia, de akkor ezt nem folytatom már így. Köszi a linket, mindenképpen átrágom magam rajta mégegyszer, köszi a profizmust. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  7. Micsoda alapossag! Nagyon elvezetesek ezek a cikkeid (is)! A kommentek is nagyon idevalok es tetszenek! A poszt kapcsan eszembe is jutott egy porul jart felhasznalo a Kremmaniarol, aki aha vagy bha hamlasztot vett es csak kente, kente magara minden nap, de a helyzet egyre rosszabb lett, akkor irt megjegyzesben a termek alatt, hatha valaki megmondja mit csinalt rosszul. 😦

    Kedvelik 1 személy

    1. Erre én is emlékszem a KM-ről. És egy másikra, aki az alpha lipoic acidot valamilyen hámlasztó után használta rögtön az ajánlott maximum heti 2-3 alkalommal és irritációt okozott.

      Kedvelik 1 személy

        1. Igen ☺ szerintem jó kis cucc, legalábbis az én bőrömnek. Továbbra is heti 1* használom csak, de komolyan mondom, mindig várom azt a napot 😀

          Kedvelik 1 személy

    2. Egy KM-es gyöngyszemet én is elrejtettem a bejegyzésben, de így jár az, aki ráfüggött az oldalra. 😀 (Mármint, hogy a sok hasznos infó mellett éktelen butaságokba is belebotlik.) Nem szeretném egyébként fölfedni, pontosan mi vitt rá ennek a bejegyzésnek a megírására, mert úgy tűnhetne, hogy túlságosan magas lóról osztom itt az észt. (Mert bármennyire is látom, hogy egy-egy blog népszerűsítéséhez sok esetben szinte szervesen hozzátartozik az “én nem, bezzeg mások igen/én igen, bezzeg mások nem/”én vagyok az egyetlen, aki” stílusú szembeállítás, ez engem egy ponton túl végtelenül taszít, és ennek a listának mégiscsak az lenne a célja, hogy valami kapaszkodót nyújtson annak, akiben – ha csak a szikrája is, de – megvan a tudatos vásárlás és a tájékozódás igénye. Amúgy meg persze semmi közöm hozzá, ki hogy költi el a pénzét.)

      Kedvelés

      1. Az első mondat nagyon igaz 😀 Semmi fellengzősség nincs amúgy a posztban, szerintem. Engem időnként eléggé tud bosszantani az olyasmi, ami pl a bejegyzést is motiválhatta, és néha nehéz megállni hogy ne reagáljak (nemcsak KM és kozmetikumok kapcsán hanem úgy általában).
        Érdekes egyébként a III/1 pont, tényleg így van, bár nekem nem tűnt fel, mivel nem nulla ismerettel kezdtem olvasni a honlapjukat (ez most nagyon felvágós lett 😮), de vszínűleg annak, aki nem tanulmányozta semennyire előtte a témát, picit tömény lehet.

        Kedvelik 1 személy

    3. Ai képzeld mikor én elkezdtem a kémiai hámlasztást, nagyon csúnya volt a bőröm, és az AHA-tól csak még jobban bedurrant! Totál kétségbe estem, de tudtam hogy ez ilyen. 10%-ost kentem egyszer egy héten. Kb 2 hónap kellett mire elkezdett javulni a dolog……

      Kedvelés

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .