Megoldások zsíros hajra? – Hajhelyzet

A Disney-feldolgozás miatt magyarul leginkább Aranyhajként elterjedt nevű, hosszú hajú lányt az eredeti Grimm-mesében Rapunzelnek hívják, a mese különböző magyar fordításaiban Galambbegyként, Ligetszépeként és Endíviaként is szerepel, a szöveghű változatban pedig Raponcként. A névadás teljesen logikus: a lányt az édesanyja (aki várandósként megkívánta a boszorkány kertjében növő salátát) miatt nevezik el az élete első szakaszát befolyásoló növényről. A raponc szó pedig különféle gyökér- és levélsalátákat jelöl a magyar nyelvben a 16. század óta. “Gyimgyomokról” lesz tehát szó? Nem, hanem a mese másik fő motívumáról, a hajról. És a hajmosásról. 

Hajhelyzet

Lehet, hogy túlreagálom az évszakváltást, de úgy veszem észre, néhány hete gyorsabban zsírosodik a hajam: két-háromnaponta ráfér a mosás, a korábbi négy-öt helyett, mindegy, melyik samponomat használom. (A L’Occitane szinte biztosan “bűnös” valamennyire, de két-háromhetente egyszer kerül elő, úgyhogy nem ez jelenti önmagában a “problémát”.)  Szerettem volna a közkedvelt “cseréld le a samponod, mert hozzászokott a fejbőröd” legendán túllépni a kutakodás során. (És tudom, hogy valójában a háromnaponkénti mosási igény sem jelez túl gyorsan zsírosodó hajat, de az öt napig teljesen vállalható haj mégiscsak kényelmesebb.)

Mi áll a samponváltás városi legendájának hátterében?

Mivel a Beauty Brains vegyészeit is megkérdezték erről, az ő válaszukból indulok ki. A válasz lényege, hogy nincs tudományosan bizonyítható oka annak, ha úgy tűnik, hogy a samponunk nem működik, nem tisztít már úgy, mint korábban. De egy elméletet azért megfogalmaznak ezzel kapcsolatban. E szerint manapság az egyszerű, de például hidratálást ígérő (és ezt az ígéretet az összetevőlista szintjén is tartó, tehát szilikonokat tartalmazó) samponok is hatékonyabban működnek, tehát jobban hidratálnak, mint régebben egy kettő az egyben, tehát kondicionáló összetevőket is tartalmazó sampon. Ez egy idő után túl soknak tűnik. Jöhet egy mélytisztító sampon. A lerakódások eltűnnek, viszont egy idő után meg túl száraznak tűnik a haj, tehát itt az ideje a váltásnak.

A hajápolási termékekben jellemzően a dimethicone és a cyclomethicone szerepel szilikonként: előbbi nehezebb, beborítja a hajszálakat, utóbbi könnyebb, segíti a dimethicone egyenletes eloszlását. Mivel a cyclomethicone elpárolog, általában a hajban hagyható (leave-in) és dúsító termékekben szokták használni. (Így már érthető, miért annyira rövid távú a hatásuk.)

alex-holyoake-105660

A zsíros haj, a hajmosás és a habzóanyagok

Több helyen olvastam, hogy a közkeletű vélekedéssel ellentétben (és egészségesen működő fejbőr esetében) a gyakoribb hajmosástól nem lesz zsírosabb a haj. A faggyúmirigyeket ugyanis nem stimulálják a habzóanyagok. A Beauty Brains vegyészei pedig egy – hasonlóan régi – tanulmányra hivatkozva állítják, hogy a faggyúmirigyek aktivitását a fejbőrön keletkező faggyú és annak hiánya befolyásolja: a hajmosás során eltávolított olajat pótolni kezdik a faggyúmirigyek, majd az újonnan keletkezett faggyú egy bizonyos szint elérése után egyrészt mechanikai jelet (nyomás) küld a mirigyeknek, hogy leállhatnak, másrészt kémiait. Vagyis elvileg az egészségesen működő fejbőr mindig csak a szükséges olajmennyiséget termeli meg, és ezen nem ront a gyakoribb hajmosás.

De azért nem mindegy, mivel mosod a hajad. Például az arclemosókban, babafürdetőkben leggyengédebbnek számító nemionos tenzidek a Cosmión olvasottak szerint “megterhelhetik a hajat és gyorsabb zsírosodást okozhatnak”. Ugyanitt olvasható információ az arclemosók, babafürdetők, tusfürdők és samponok mosóaktív hányadáról, amely a mosóerőt jelöli és amelyet a habzóanyag mennyisége befolyásol. Mivel a nemionos tenzidek hajzsírosító hatásáról máshol nem találtam információt (plusz azt tudjuk, hogy a faggyúmirigyek működését nem befolyásolják), azt hiszem, a babafürdetős hajmosás bizonyos esetekben szimplán csak nem elég hatékony, vagyis mosás után is marad valamennyi olaj a fejbőrön, így tényleg úgy tűnhet, gyorsabban zsírosodik a haj. (Pedig nem a termelés sebessége nőtt, hanem az eleve a fejbőrön maradt faggyúhoz csatlakozik az újonnan termelt mennyiség.)

babafürdetők
Kedvenc babafürdetőim kíméletes összetétellel

A lerakódások és a habzóanyagok

A fejbőrön maradt olaj problémája visszavezet a cikk elején fölvezetett problémához: a szilikon felhalmozódásához a hajon. Szerencsére nem szükséges áttérni a szódabikarbónára és ecetre. A FutureDerm idevágó cikke szerint a leghatékonyabb “mélytisztító” tenzidek az SLS, SLES, a Sodium C14-17 Alkyl Sulfonate (Olefin Sulfonate) és a Cocoamidopropyl Betaine. Csakhogy – és ezt a cikk sem tagadja – ezek közül főleg az SLS az, amelynek az irritáló hatása nem feltétlenül ellensúlyozza a fenti pozitív tulajdonságát.

Azért tartom fontosnak, hogy a hajmosás eszközeit is megnézzük azzal az alapossággal, amellyel az arcápolási termékeinket szoktuk, mert már régóta lehet olvasni különféle nem szokványos hajmosási módszerekről és az ehhez kifejlesztett, speciális termékekről, amelyek beharangozása kisebb csodát ígér, pedig az összetevőlistában általában semmi szokatlan nincs.

  • A no-poo módszert alkalmazók nem használnak bolti samponokat, hanem pl. szódabikarbónát és ecetet vagy csak tiszta vizet. (A cél általában a “kemikáliák” elkerülése, de mivel mind a szódabikarbónának, mind az ecetnek, mind a víznek van vegyjele, ennek a megalapozottságára nem vesztegetek több szót.)
  • A co-wash módszer mögött a conditioner-only, vagyis a csak balzsammal történő “hajmosás” áll. Az eredmény valahol a csikorgóan tiszta és a kétnapos haj között áll. (Hiszen szinte biztosan nem távolítódik el minden zsír a fejbőrről.)
  • A pre-poo azt jelenti, amikor hajmosás előtt fölviszünk a hajunkra valamilyen pakolást, maszkot, olajat, majd ezt kiöblítjük, ezután használjuk a szokásos samponunkat. A módszer azoknak válhat be, akiknek a vékony szálú, könnyen lelapuló haját elnehezíti a hajmosás utáni balzsamozás.

sampon

Mi a helyzet nálam? – Leltár és tervek

Nem újdonság, hogy kétféle babafürdetőt és kétféle, száraz hajra való sampont váltogatok hajmosáshoz. Van még egy nem rendszeresen használt pakolásom (inkább balzsamként szoktam bevetni) és két hajvégápolóm.

A babafürdetőket a kíméletességük miatt szerettem meg samponként, az Elseve szulfátos-szilikonos-olajos, puha és fényes lett tőle a hajam, ahogy a L’Occitane-tól is (ez szilikonmentes, szulfátos-olajos), de valószínűleg ez így túl sok a fejbőrömnek: a babasampon nem távolít el minden zsírt, és ezen a másik két sampon által hagyott szilikon-, illetve esetleges olajréteg sem segít. (A hajvégeim meg persze szárazak, örülnek az ápolásnak.)

loccitane sampon

Mivel nem tartom opciónak, hogy minden nap mossam és szárítsam a hajam, bármennyire kíméletes is, a babafürdetős hajmosással most le fogok állni egy időre. Lehet, hogy már ez is eredményt hoz a zsírosodás tekintetében. Egyelőre harmadik sampont sem akarok venni a meglévő két szulfátos mellé. De kicsit tanácstalan vagyok. Talán a szilikonmentesség miatt a L’Occitane rendszeres használatára fogok áttérni, de mivel a hajvégeim emellett igénylik az ápolást, megpróbálkozom a pre-poo-val, hadd fogyjon a Kallos Latte. (Úgysem fog.)

Ha tetszett, amit olvastál, többféle felületen követheted a Habos Kakaót: Bloglovin Facebook | Instagram.

 

Megoldások zsíros hajra? – Hajhelyzet” bejegyzéshez 39 hozzászólás

  1. Nekem is Kallos lattém van otthon. És mostnanában inkább pre-poo módszerrel használom. Argán olajjal feltúrbózva. Mostanság lusta vagyok balzsamként samponozás után használni. Helyette a Gliss kur 7 olajos kétfázisú nem tudom mi a neve spayt rakom fel száraz hajra is. Így is nagyon szeretem. És a hajamat csak sűrgős esetekben szárítom hajszárítóval. A legtöbb esetben marad a szabadon száradás. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Ez a haj-dolog nálam is napirenden van folyton. Én 3 naponta mosom, így találom vállalhatónak. Régebben riogattak ezzel a “túl gyakran mosod, még rosszabb lesz” dologgal, de én zsíros hajjal nem vagyok hajlandó létezni.
    Felnőttkoromban az 1 hétig is szép haj mindössze a két terhességem alatt vált valóra, tökmindegy mivel mostam, nagyon élveztem+gyönyörű bőr, szóval talán a hormonok is beleszólhatnak ebbe.
    Most szilikonmentes sampont használok, semmi extra, a Balea új kókuszvizes cucca (van egy kis kókusz-mániám 😁). Mostam én is már babasamponnal/fürdetővel, nemigen vált be. Viszont elolvasva amit írtál, a kétféle sampon váltogatásának lehet értelme.
    A legrosszabb amit életemben a hajammal próbáltam, a szappanos+almaecetes mosás volt a bio korszakomban. Szódabikarbónát is próbáltam, aztán szuper kézzel készült szappanokat, eredmény: mintha zsírszalonnát használtam volna balzsamnak. Ajánlották h az ecetes vízben kicsit hagyjuk állni a hajat, így jobban kiszedi a szappanmaradékot. Így kb fél napra már egész jól nézett ki a hajam, másnapra ujra jött a szalonna-effektus. Bónuszként pár alkalom után úgy kiszáradt a fejbőröm, hogy hámlani kezdett és apró sebek lettek rajta, fàjt, és elég soká jött helyre. Azóta is csak ámulok a szappanos sikersztorikon, akár haj- akár arc/testàpolásról van szó, nekem sehova nem vált be, de ha akkor normális cikkeket olvasok a témában, ezen nem is lepődtem volna meg. De lehet h vannak akiknek tényleg bírja a bőre.

    Kedvelik 1 személy

    1. Persze, abban biztos vagyok, hogy a sampon tisztítóerején túl egy sor egyéb tényező befolyásolja a haj zsírosodását, de most nem volt cél, hogy nagyon mélyre ássak.
      A Balea samponokkal általában én is elégedett voltam, azt leszámítva, hogy úgy éreztem, “locsolni” kell ahhoz, hogy megfelelően tisztítson. Persze az ár mindig ellensúlyozta a gyors fogyást. Csak aztán a Babylove jó alternatívának bizonyult, idáig. A kókuszvizes samponnal azért is keltetted föl a figyelmem, mert úgy látom, ez a Schönheitsgeheimnisse sorozat niacinamidot is tartalmaz. (Szilviánál láttam egy balzsamot ebből a családból, és az is niacinamidos: https://mypurplehazeblog.com/2017/09/09/oszi-dm-haul-2017/.)
      Anélkül, hogy megkérdőjelezném a szappanos sikersztorikat, csak annyit mondanék még, hogy pont ehhez a cikkhez olvastam el egy másik posztot a Beauty Brains-től a kemény vízről, a szappanos hajmosásról, a modern tenzidekről és az EDTA-ról: http://thebeautybrains.com/2015/04/how-to-get-rid-of-hard-water-on-hair/.

      Kedvelik 1 személy

      1. Az újfajta Balea samponokról ugyanott olvastam én is 🙂 ezelőtt én még nem használtam Balea sampont. A kemény vízről és az EDTA-ról mintha vhol szintén olvastam volna, most elolvastam a linkelt cikket is. Igen, a modern dolgok nem feltétlen rosszak.
        A hajvégeim nekem is szárazabbak+hajvasalót is használok, és abszolút nem szeretem a hullámos hajamat,szóval a másik gond, hogy a vége meg ne száradjon ki és minél simább legyen, de a töveket mégse terheljem meg egy kimondottan száraz hajra való olajos samponnal…a pre-poo módszert szeretném én is kipróbálni ezzel:
        http://kremmania.hu/kremek/balea-professional-oil-repair-intensive-haarmaske
        mi új hővédő cucc is kell mert a szeretett Loréal hajsimító krémet nem találom sehol ☹

        Kedvelik 1 személy

          1. Köszönöm, ezzel két legyet is ütöttünk mert szőnyegtisztítóról is szó esik, és a gyerekszoba szőnyege már nem tűr halasztást…😀

            Kedvelik 1 személy

  3. Én úgy érzem megtaláltam a saját megoldásomat 🙂
    Az egyik legdurvább szert használom legtöbbször, a Detergens Sulfuratumot. Könnyed zsírosodó, korpás, dús, hullámos és száraz végű haj volt a kiindulás. Eleinte heti 3x, aztán heti 2x mostam ezzel a samponnal a fejbőrömet. A hajvégeken csak a végigfolyt cuccal “mostam”. Igyekeztem a hajformázást a minimálisra csökkenteni, mert bár erős a hajam, azért csak szárít a vasalás, hajszárítózás. Balzsam kötelező mellé, mert boglyát csinál a sprődségre hajlamos szálakból. Szárazon pedig egy pici hajolajat oszlatok el a végeken.
    Most ott tartok, hogy kb. 6 naponta mosom a fejem, igyekszem elfogadni az égnek álló szálakat (mindig vannak, főleg nedves időben) és a többi tökéletlenséget.
    Hozzáteszem, hogy az én fejbőrömtől eléggé “eláll” a hajam, ami vállig érő és csak akkor fésülöm meg kefével, ha nagyon muszáj. Kézzel gereblyézem, így nem lapul oda annyira a fejemre és csak én tudom, hogy meg kell már mosni 🙂
    Ami még szuperül tisztít és kitolhatja a mosások közötti időt, az aloe vera dzsúzos samponok, pl. Dr. Organic samponjai. Kicsit drágák, de nekem ebből is van bevált darabom, a levendulás. Na, megint az illóolajok 😛
    Balzsamnak pedig egy olcsó is megteszi, mert sok kell és a jól megtisztított hajszálak szépen felveszik.

    Kedvelik 1 személy

    1. Tök jó, hogy – ha akad is némi kompromisszum, de – neked ilyen jól összeállt a hajápolós rutinod. 🙂 Köszönöm az aloe verás tippet! Egyébként is szeretnék még utánanézni a hajápolásban hasznos “gyimgyomoknak”. 🙂

      Kedvelés

  4. Nagyon kíváncsi vagyok, mire jutsz majd. Nem szeretnék a tudományos elgondolásokkal vitatkozni, viszont nekem éppen a babafürdető segített abban, hogy kitolhassam a hajmosás idejét. Ebből is látszik, hogy az egyéni faktor kihagyhatatlan, ha kozmetikumokról beszélünk 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. Annyiszor gondoltam rád, míg írtam ezt a bejegyzést, mert korábban pont a te véleményed is lelkesített a babafürdetős hajmosással kapcsolatban. És persze az is lehet, hogy nem is a sampon az oka a zsírosodásnak, csak megörültem, hogy találtam valami logikus indokot. 🙂

      Kedvelés

      1. Simán lehet, hogy az az oka, elég logikusan hangzik a fenti magyarázat a babafürdetőkkel kapcsolatban. És az is többtényezős, hogy nekem miért vált be. Ma a férjem pont megvádolt, hogy olyan vagyok, mint Dr. House, mindent összekombinálok, míg eredményre jutok – így most ezen is elgondolkodtam. Szóval én az SLS miatt váltottam babafürdetőre, mivel iszonyúan viszketett a fejem tőle, emiatt sokat maceráltam a hajam, amitől értelemszerűen gyorsabban zsírosodott. Most viszont nyugodt a bőröm, s így tovább marad tiszta a hajam. Voilà!

        Kedvelik 1 személy

  5. Én kétnaponta mosok haját, ha már egy picit is zsíros, szétvakarom a fejem. Hajmosásnál is kétszer mosok hajat, először egy babasamponnal, utána az Inecto kókuszos samponjával (első mosásnál balzsamozok csak), meg öblítés után szoktam almaecettel is átmosni a hajam (néha a töveknél is, de leggyakrabban csak a hosszát). Néha szeretek szódabikarbónát is keverni a samponomba, kábé kéthetente, de soha nem térnék át csak a szódabikarbóna-ecet kombóra. Brrr. Egyébként próbáltad már azt, hogy teafaolajat keversz a normál samponodba? Nekem az is bejött, illetve a kétszeres samponozás (ezt apukámtól tanultam :D).

    Kedvelik 1 személy

    1. Egyébként bocsánat, az nem jött át a hozzászólásból, hogy végre már nem zsírosodik a hajam, és ha nem szárazsamponoznám be már a mosás utáni este, simán kibírnék 3 napot, sőt, ha nagyon akarnám, 4-et is. Mivel elég sötét a hajam, sokkal jobban látszik az is, ha zsírosodik (meg csak kiengedve vagyok hajlandó hordani :P).

      Kedvelik 1 személy

      1. Én is mindig kétszer samponozok, akkor érzem tisztának a hajam. A teafaolajos ötletet nagyon köszönöm, nem gondoltam eddig rá. 🙂 (Pedig a nyári arckrémemben meg odavoltam érte összetevőként. 😀 ) Tőled mindig nagyon izgalmas DIY-tippeket kapok hajápolás terén: előbb a száraz sampon, most ez. Az ecetes öblítés neked milyen pluszt ad? Fényt, simaságot?

        Kedvelés

        1. Szerintem fényesebb lesz, meg simább is. És hideg vízzel öblítem le, az is segít (ezért nem is teszek a tövekre belőle, mosogassa a haját hideg vízzel az, akinek ehhez kedve van… pláne a hidegben! :D).

          Kedvelik 1 személy

          1. És a hűvös fürdőszoba… Rémes. Mármint mindegy, mennyire van befűtve, egy cicatermészetűnek úgyis hideg lesz. 😀 (Meg nálunk mindig nyitva van az ablaka a fürdőnek, különben bepenészedne.) Szóval az őszi/téli tusoláshoz nálam hozzátartozik az irgalmatlan gőzképzés a zuhanykabinban forró vízzel, még mielőtt tusolni kezdenék. 😀

            Kedvelés

  6. Most nálam is a hajamnak minden baja van. Szerintem én is kipróbálom a pre-poo módszert, általában mindig mosás után szoktam pakolásokat használni, de ki tudja, hátha segít, hogy lassabban zsírosodjon a hajam, és ki tudja, talán nem lesz ennyire lapos sem.

    Majd mindenképp számolj be, te mire jutottál!

    Kedvelik 1 személy

      1. Drága vagy, köszönöm! 🙂 Általában igyekszek a legjobb formáját mutatni, de tényleg elég gyorsan zsírosodik, pedig normális esetben elég hetente egyszer mosni. Azért az időjárás változás is befolyásolja. 🙂

        Kedvelik 1 személy

  7. Abszolút célcsoportja vagyok a posztnak, állandó küzdelemmel a zsírosodó hajammal. A zsírossághoz korpa is társul bónuszként, így két problémát is kell kezeljek egyszerre. Most a Klorane erre a célra kifejlesztett termékét próbálom, nem 100%-os eredménnyel, de valamivel jobb a helyzet. A szilikon mentességgel próbálkoztam egy ideig, de miután utána olvastam jobban (főleg Tindigo cikke után), elhagytam ezt az elvet és nem okozott semmi negatív hatást. Szerintem a zsírosodás többtényezős, részben életmód, részben genetika, részeben az ápolás. Őszintén szólva kíváncsi lennék egy hajgyógyász véleményére, meg erre a “hajgyógyászatosdira”, hogy mennyire kamu vagy sem? Remek lett ismét a poszt, gratulálok hozzá! 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. Köszönöm a gratulációt, bár kicsit úgy érzem, mintha bolhából elefántot csináltam volna a saját problémám ürügyén. Neked viszont nem lehet könnyű egyszerre két problémát orvosolnod, ráadásul azt is olvastam, hogy a korpás hajra fejlesztett samponokban általában megtalálható cink-pirition meg zsírosíthatja a hajat. A Klorane-t rendelni szoktad?

      Kedvelik 1 személy

      1. Szerintem a zsíros haj sokakat érint, így nem “elefánt”, a balzsamos hajmosásokról például tőled hallottam először. Még mindig furának tartom. A Klorane-t rendeltem, igen, Notino-ról, elég húzós az ára. Azt elfelejtettem, hogy az abszolut bevált termék zsíros fejbőrre a Selsun blue (cink szulfát hatóanyagú, elég erős szagú, de azonnal eltünteti a zsírt és a viszketést, ha nagyon rossz a helyzet, néha veszek).

        Kedvelik 1 személy

  8. Hát én most kissé össze vagyok zavarodva. Vagy nem… Elég régóta kísérletezek a szilikonmentes hajravaló cucokkal, szóval azt nem mondhatom hogy nem volt ideje a hajamnak/fejbőrnek átállni. De valahogy nem az igazi. Most az új Balea kókuszos sampon így pár hét használat alapján abban jó, hogy egy nappal ki tudom tolni a mosást. Viszont a hajhossz, hajvégek szárazak, sprődek. A hozzá való balzsamot kevésnek érzem. Ugyanígy a korábban hasznàlt pl Alverde, Terra naturi balzsamok, hajpakolás nem igazán hozta a puha selymes haj érzést, sőt a Terra Naturitól mintha jobban kiszáradt volna. Van Balea hajpakolásom, szintén szilikonmentes, a fél dobozzal ha felkenem akkor talán mintha könnyítene a fésülhetőségen, de csak balzsamként. Pre-poo módszerrel semmi hatása nem marad a hajon. Őszintén, korábban előfordult hogy nem vittem sampont, és anyu csúnya szilikonos samponját kellett használnom, és be kellett valljam magamnak, hogy ég és föld, hogy élvezem h tényleg puha a hajam.
    Most végül vettem egy szilikonos balzsamot amit a hajtövekre nem teszek. Arra jutottam, hogy a nagy szilikonmentesség nem az én hajamnak való, és már úgysem tartjuk a szilikont ősellenségnek. A hajtövemnek jó ez a sampon, jól tisztít, de a hajhosszra jöhet egy kis szilikon is. Így nem gubancos, könnyű kifésülni.

    Kedvelik 1 személy

    1. Bocsánat, mindez azért kívánkozott ki, mert az utóbbi hetekben igyekszem a hajápolási rutinba is vmi rendszert vinni, ezelőtt ezt kicsit mostohán kezeltem, mondván, a zsíros hajtő-száraz hajvég kombót úgyse oldja meg semmi. Random vettem samponokat, balzsamot, igyekezve szilikonmentesen maradni, bár már kicsit kiábrándultam a natúr termékekből.

      Kedvelik 1 személy

      1. Nagyon jó, hogy leírtad. Sajnos az összezavarodásodon nem tudok segíteni, szóval legalább megpróbálok valami értelmeset reagálni. 🙂 Ha jó a szilikonos sampon/balzsam a hajadnak, használd nyugodtan, nekem sincs vele semmi bajom. (Bár a témában való olvasgatásomat az is motiválta, hogy nem egyszer láttam a KM-en “ki használ még manapság szilikonos samponokat” stílusú véleményeket, és nem értettem, mi változott meg annyira a sampongyártásban, hogy ezen összetevő nélkül is puha, selymes hajat lehet elérni, illetve milyen barlangban élek, hogy eddig nem hallottam róla. [Mert referencia persze sosincs az ilyen lekezelő vélemények mögött.])
        A rendszer szerintem azért nagyon jó, mert így tényleg lehet látni a különbséget, ahogy az arcunkon is csak így vesszük észre, ha valami használ vagy épp nem.

        Kedvelés

        1. No igen. Sokszor az a marketing ehhez, hogy nagyanyáink valamint az afrikai X törzs asszonyai sem használnak szilikont (vagy más egyebet). Ez nagyon romantikus és igaz is, viszont vannak egyrészt egyéni adottságok, másrészt nem mindegy mi a cél. Nagyanyámnak nem volt célja h a derékig érő haja lágyan és puhán omoljon alá, mivel minden nap kontyban hordta, az esküvője után pedig a faluban kötelező elvárás volt a fejkendő, szóval a cél az volt, hogy tiszta legyen.
          És persze van akinek jó a haja akkor is ha mosószappannal mossa, másé meg nem. Úgy tűnik, az enyém nem akarja meghálálni a szilikonmentességet 😊

          Kedvelik 1 személy

          1. Ó, és valahol olvastam, hogy Sissinek, aki köztudottan büszke volt a hajára, egy egész napjába telt és nem egy szobalány segítségére szüksége volt, hogy háromhetente (?) egyszer megmossa a haját, tojássárgája meg sherry meg még nem tudom, mi elegyével. Szerintem odáig lett volna egy szilikonos balzsamért. 🙂

            Kedvelés

            1. 😀😀😀 Most újra rájöttem, hogy rövid utazásokat ugyan tennék különböző történelmi korokba, de bizony eléggé tudom élvezni a 20-21. századi vívmányokat

              Kedvelik 1 személy

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .