Frissítés | Kapszulanapló IV.

Ha úgy tetszik, szolgálati közlemény a jelenlegi gardróbhelyzetről. Ha úgy tetszik, nyavalygás a hibákról. Ha úgy tetszik, egy újabb fejezet arról, mit tanultam mostanában az öltözködés terén. 

Kapszulanapló IV.

Ebben a bejegyzésben – a Kapszulanapló korábbi részeitől eltérően – kevesebb szót szeretnék ejteni a számokról, és többet az érzésekről: kételyekről, zavarodottságról, tanulságról és egy kedves iránymutatásról.

I. Selejtezni mindenáron?

Az öltözködés terén a nyár nem az én évszakom. Úgy érzem, nem tudok elbújni a rétegekben, és alma-alkatúként folyton azon aggódom, hogyan ráncolódik a ruha a hasamon: ha túl bő, azért, ha túl feszes, azért tűnhetek kismamának. Jelenleg nem is érzem különösebben jól magam a testemben, úgyhogy a nyári kapszulámba hiába kerültek próba-szerencse darabok, “Ez rajtam előnytelen!” felkiáltással mindig minden visszakerült a vállfára, amit nem éreztem bombabiztosnak. Igen, a vállfára került, nem a selejtezős zsákba. Szóval a problémás esetek továbbra is problémásak, én pedig most még nem vagyok elég erős, hogy valamit, ami korábban jól állt és szerettem, leselejtezzek. Persze tudom, hogy a kapszulagardrób kialakításának és fenntartásának csak egy része, de nem elsődleges célja a selejtezés. A nyári kapszula e téren kevés eredményt hozott, de jövőre már sikeresebb lesz a kísérlet.

priscilla-du-preez-228220
Forrás: Priscilla Du PreezUnsplash

II. Vásárlások és a hátterük

Ez a rész leginkább arról fog szólni, hogy hirtelen túl sokat olvastam a tudatos ruhatár-tervezésről, és úgy éreztem, meghaladja a képességeimet és a lehetőségeimet, hogy ennyi mindent összehangoljak. Mielőtt belekezdenék, ejtek pár szót az időjárásról.

0. Túl sok a kardigán és kevés a vékony felső

Nem tudom, mit gondoltam, amikor majdnem az összes kardigánomat betettem a nyári kapszulába. Vagyis de. Tudom. Folyton életem eddigi leghidegebb nyara (az akkori nyár leghidegebb hete) lebegett a szemem előtt, amikor megérkeztem a családommal a Balatonhoz egy bőrönd vékony semmiséggel, aztán mindössze kétszer tudtunk strandolni, és az egyik inkább “csakazértis” fürdés volt, annyira rossz időt fogtunk ki. Mivel fázós vagyok, az agyam valószínűleg ezt a rémes esetet tartja fontosabbnak, nem a nagy átlagot, hogy 30-40 °C-ra érdemes készülni. Mindegy, túl vagyok rajta. Nem mondom, hogy nem lett volna sokkal kényelmesebb frissíteni a gardróbot néhány jó szabású, előnyös színű felsővel, de. Igen, jön a de. Több is. Általános érvénnyel.

1. De milyen fazon?

Szeretem a magas derekú skinny farmer + csípőig érő felső összeállítást, csak legtöbbször unalmasnak érzem. Ezért régebben sokszor vettem a basic darabok mellé néhány különlegesebb szabású és/vagy mintájú és/vagy színű felsőt. Néhány kivételtől eltekintve nem hozták a várt eredményt, csak a ruhatáram problémás eseteit gyarapították. Mivel ezen a nyáron a szokásostól is almábbnak (kerek pocak, láthatatlan derék) éreztem magam, hagytam a csudába a felsőkeresést. Ami volt, azt leginkább magas derekú szoknyába tűrve hordtam (hello, derékillúzió!), és elkezdtem derékban szabott, bővülő szoknyarészű ruhákat nézegetni.

2. De melyik márkától?

Csakhogy a Holy Duckon a divatiparról olvasott cikkek hatására úgy éreztem, nagyon önző vagyok, ha továbbra is a fast fashion üzletek kínálatából válogatok. Ugyanakkor tudtam azt, hogy a költségvetésbe más nem igazán fér bele. Első körben az új ruha vásárlása és a bizonytalan kimenetelű turizás helyett helyett végignéztem a következő videót, de a tippek szerintem kevésbé elveszetteknek és inkább olyan helyzetben lévőknek szólnak, akik a fast fashionön kívül mást is meg tudnak fizetni.

  1. Egyszerű dizájn: ami túl bonyolult, az úgyis ki fog menni a divatból, és kidobott pénz lesz.
  2. Szolid színek a printek helyett: az anyag és a szabás számítson.
  3. Kombinálható és rétegezhető darabokból álljon a ruhatárad.
  4. Lazább szabás a feszes helyett.
  5. Költs többet alapdarabokra!
  6. Ragaszkodj a színpalettádhoz és stílusodhoz!
  7. A textúrákat is variáld, ne csak a színeket!
  8. A meglévő ruhák legyenek kifogástalan állapotban!

Természetesen nem utasítom el csípőből ezeket a tanácsokat, de mivel az egyik legfőbb gondomnak jelenleg a színpaletta és a stílus megtalálását érzem, hiába lennének adaptálhatóak a tippek a turizásra is, nekem most nem volt türelmem tűt keresni a szénakazalban. Végül két Mango-ruhát vettem (az online outletből), amelyek a képek alapján megfelelő szabásúnak tűntek. Nagy csodára nem lehetett számítani, de a méretet eltaláltam, a fazonokkal elégedett vagyok, és azt hiszem, a színekkel sem lőttem mellé. Látom, hogy sem az anyag, sem a kivitelezés nem minőségi, de immár legalább kezd felnyílni a szemem a fast fashionnel kapcsolatban.

mango outlet

Komolyabb beruházás volt a Zoe Phobic hátizsákom, amely egy akciónak köszönhetően neszesszerrel együtt érkezett. Magyar tervező munkája, szép, illik hozzám és a ruháimhoz, jóban leszünk.  És idén részemről összesen ennyi volt a nyári leárazások hozadéka.

zoephobic fb

III. Inspiráció

Nem tartozik szorosan a témához, de mesélek kicsit arról is, kiknek a stílusát találom inspirálónak.

1. Laza csavar

Az egyszerű, laza, hétköznapibb összeállítások mestere számomra Estée Lalonde. Őt elsősorban a sminkvideói miatt kezdtem követni még régebben, de általában tetszik, ahogy öltözködik.

https://www.instagram.com/p/BUhM3iaDSo2/?taken-by=esteelalonde

https://www.instagram.com/p/BS3YNomD6DV/?taken-by=esteelalonde

2. Nem hétköznapi

A Margo & Me Jennyjének stílusa számomra olyan, mintha összegyúrták volna az Emily Gilmore társadalmi kötelezettségeinek megfelelő ruhatárat Rory fiatalságával és Lorelai extravagánsságával, illetve beszélőkéjével. (A blogot nem olvasom, csak a videókat nézem – reklámfilmes igényességgel készülnek, általában rövidek és lényegre törőek. Vizuális kényeztetés, akkor is, ha egy számomra elérhetetlen életstílusról szól.) Azért inspirálnak a képei, mert mindegyiken tökéletesen önazonosnak látszik. A ruhák, a frizura, a smink és a hangulat egysége fog meg.

IV. Összegzés

Nem adom fel a kapszulázást, az őszit is össze fogom állítani, és természetesen a napló is folytatódik tovább. A leginkább inspiráló olvasmány számomra mostanában a Kittenish Zsófijának nagyon őszinte bejegyzése volt: igen, én is olyan ember vagyok, aki erőt tud abból meríteni, ha látja, hogy nincs egyedül a problémájával. Jólesett azt olvasni, hogy a kis lépések is számítanak. Hogy legyen valami vicces is ebben a bejegyzésben, elmesélem a nyár legjobb ruhás sztoriját: otthon voltam a szüleimnél, és csak ki akartam öblíteni néhány felsőt a mosógépben, de öblítés helyett sikerült 60 °C-os mosás + előmosásra programozni a gépet. Ez nem lett volna olyan nagy baj, mert kb. harminc perc elteltével már gyanús volt, hogy még mindig nincs kész az öblítés, és leállítottam a mosást, így csak egy felsőm ment össze. Nem is ez volt az igazi meglepetés, hanem amikor fölfedeztem, hogy a dobban ott van apa pendrive-ja is, amely így immár két mosást élt túl. Az, hogy az egyik felsőm gazdagabb lett néhány plusz nyílással (értsd: centrifugálás közben kilyukasztotta a pendrive USB-bemenetének éles széle), immár divattörténelem.

Ha tetszett, amit olvastál, többféle felületen követheted a Habos Kakaót: Bloglovin Facebook | Instagram.

Frissítés | Kapszulanapló IV.” bejegyzéshez 23 hozzászólás

  1. Emlékszem, hogy az első kapszulanaplós bejegyzésre. Azt hiszem ott írtam, hogy nekem kapszulagardróbom van. Nos. Mostmár tényleg minimalista lett a ruhatáram, mert minden selejtes darabot kiszanáltam, és néhány darabot csereberéltem a húgommal. Nekem szükségem volt erre, így átláttam mi nem okés nálam ruhák terén, így állítottam össze egy listát, és néhány dolot sikerült turizva is kipipálnom róla. De 4 db fast fashionből került ki. Még 2-4 darabra van szükségem, ami must have pl egy új bakancs és télikabát. Elképesztő mennyit változik az ember. Én mèg a kiegészítőim 60 % is leselejteztem. Amit lehetett odaadtam másnak. És most imádom a gardróbom. Pedig pár éve nagyon elveszett voltam benne. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Waaa! Megnézném a lyukas felsőt! 🙂 Lehet ki lehetne hozni belőle valami kreatívat!
    Vicces, mert pont ma reggel gondolkodtam el egy kapszulás bejegyzésen… ami persze ilyenkor nálam hosszú idős átfutást jelent, ha lesz belőle valami. 🙂
    Hajrá hajrá! Az alakod miatt meg ne ostorozd magad, hanem koncentrálj a szépre 😉
    A magas derék, bővülő szoknya nálam is abszolút favorit 😀

    Kedvelik 1 személy

    1. A hátán van néhány kisebb lyuk, talán hímezni lehetne rá valamit, de őszinte leszek: volt egy ingem még régebben, amelyet vasalás közben kiégettem (ha már amúgy is égetem magam a bejegyzés végén… 😀 ), aztán varrtam rá horgolt díszt, hogy eltakarjam a hibát, de nem tudtam már szeretni azt az inget. Tavasszal végleg ki is dobtam, a H&M újrahasznosítós konténerébe került. (Egyéb hibái is voltak egyébként.)
      Tudom, hogy van, ami szép rajtam, de azzal is tisztában vagyok, hogy a rendszeres sport nagyon jót tenne az alakomnak. A futással kapcsolatos posztjaid (pl. a legutóbbi a Facebookon) számomra nagyon inspirálóak, csak az elszántságom kevés.
      Kb. mindent elolvasok, amit írsz, szóval nem olyan nagy szó, ha azt mondom, hogy kíváncsian várom a kapszulás bejegyzést, de úgy láttam, lesznek izgalmas dolgok a közeljövőben is, öltözködés terén. 🙂 Az a tüllszoknya… *.*

      Kedvelés

  3. Szerintem az éppen ilyen “megtorpanások” visznek leginkább előre. Mert amíg arról van szó, hogy tervezz magadnak gardróbot, selejtezz, számolj, elméleti síkon mozogsz, és bár elkerülhetetlen része az is, a munka oroszlánrészét mégis a mindennapok jelentik, minden egyes reggel, amikor döntést hozol, hogy mit veszel fel és mivel, amikor napközben leesik egy-egy tanulság, amit aztán már a (nem)vásárlásaid során alkalmazni is tudsz. Mondhatom, hogy most már szép számú kapszula ruhatár megszületésénél bábáskodtam, és ez alapján azt mondom: haladó szintre léptél. Ezen a szinten kell már gondolkodni, érzésekre felfigyelni, itt lehet és kell már tényleg elrugaszkodni a “nagykönyvi” (haha) kapszula “szabályoktól” (tudod, amúgy sem vagyok híve a szabálykövető kapszulázásnak). A mostani poszt alapján az eddigieknél is jobban várom a kapszulanapló következő részét 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. 🙂 Köszönöm a biztatást!
      A kapszulázás tényleg a legjobb dolog, amely történhetett a ruhatárammal. Jórészt impulzusokra, tudatosnak tűnő, de most már látom, hogy teljesen átgondolatlan döntésekre épült, így nem csoda, hogy bőven van vele munka. De minél tovább maradt volna eredeti állapotában (a ruhatár és az öltözködésről való gondolkodásom), valószínűleg annál nehezebb lett volna kilépni belőle.
      Kedves a bábás metafora, és nagyon találó!

      Kedvelés

  4. Estee Lalonde stilusa nekem is nagyom bejon. Sok alapdarabja van es neha csak a smink, lakkozas es par kiegeszto teszi kerekke az egeszet.
    Nalam mar majdnem minden hibadzik testugyileg :), szoval a szebb reszre terelem a figyelmet kiegeszitokkel, szinesebb felsovel es tojok az alakomra :D.

    Kedvelik 1 személy

    1. Ha már szóba került Estée, nekem a sminkstílusa is nagyon tetszik. A legbonyolultabb dolog szerintem a tusvonal nála, és ez annyira üdítő! Készül is bejegyzésem, amelyet részben egy régebbi videója inspirált.

      Kedvelés

  5. Én is nekiálltam kapszulázni, bár is összeírtam az ősz kompatibilis cuccaimat. Összesen nyolc darabbal van több (ha jól tudom max 40 darab lehet benne a kapszulában), mint illene, de az az igazság, hogy akárhogy nézem, minden darabot maximálisan kihasználok, mindet szeretem, mind jó állapotban van, egyszerűen nincs ami felesleges, és meg kellene tőle válnom. A stílusom mindig is letisztult volt, sosem szerettem a feltűnő darabokat, maximum kiegészítőben, de mivel teljesen alapdarabokat hordok, ezért mindent tudok mindennel párosítani. Igazából az alapdarabokból is azért kell több, hogyha valami mosásban van, akkor ne sírjak utána. Ha a kapszulába nem is fér bele a ruhatáram, szerintem a minimalizmusba igen, mert valahogy úgy érzem ez a kettő nem ugyan az.

    Mindegy is, mert akarok videót készíteni a témában, csak várom, hogy a szomszéd kifurkálja végre magát. Kb semmilyen betervezett videót nem tudok elkészíteni emiatt, de semmi baj, tart még az ősz, talán utol tudom érni magam.

    Kedvelik 1 személy

    1. Eszedbe ne jusson olyan daraboktól megválni, amelyekről ilyen szépeket írsz. 🙂 Nekem a Pareto Lánya blog szerzője az iránytűm, és mivel szerinte sem a kapszulázás, sem a minimalizmus nem a számokról szól/kell, hogy szóljon, a minimalista ruhatár és a kapszulagardrób ugyanaz. Az alapján, amit írsz, nekem úgy tűnik, te is olyan magabiztos és kiforrott stílusú vagy, mint Orsi. 🙂
      (És ha már a videóidnál tartunk: szerintem jó döntés volt, hogy megvetted azt a pántokkal díszített dekoltázsú fekete felsőt, nagyon jól áll! 🙂 )

      Kedvelés

  6. (Elképesztő, hogy a rendszeres mozgás mekkora önbizalmat tud adni – 100%-ban te csinálod, a te érdemed, és ezt senki nem veheti el tőled. Rengeteg pozitív hozadéka van, de szerintem ez adja a legtöbbet. Bocsi, nem azért írtam, hogy papoljak, csak még emlékszem, milyen az út elején állni. Szóval, hajrá! Alapos, kitartó vagy te, menni fog!.:))

    Kedvelik 1 személy

  7. Én így tudatosan sosem indultam neki a kapszulázásnak, úgy értem, nem terveztem meg semmit, de amikor tavaly költöztünk, nagyon komolyan kiselejteztem a ruhatáramat. Sok olyat őrizgettem amit évek óta nem hordtam, ami régen tetszett de már nem, vagy ami a boltban tetszett, csak éppen mégse a stílusom. Ezzel egyébként sok bajom volt, hogy mi is a stílusom, és volt/van olyan, hogy tetszik egy stílus, de valójában én mégsem érzem magam jól benne. És egy időben időnként összevissza vásároltam, és aztán nem volt mit mivel felvenni… Egy kicsit elkezdtem figyelni arra, milyen ruhàkban és színekben érzem jól magam. És talán most már nagyjából ott tartok, hogy tényleg olyat veszek amit szeretek is aztán. Ahogy te is írtad, volt hogy azt gondoltam, unalmasak a ruháim, és vettem pár feltűnőbb darabot, de most már nem erdekel ez, és az sem, hogy mi a divat, csak ha tényleg tetszik az adott darab. Inkàbb a kényelmes ruhákat szeretem, amik azért csinosak is, de nem kell bennük feszengeni. A színek talán unalmasak, és nem tudom, hogy ezek illenek-e legjobban hozzám, de a szürkét és a barnákat-bèzseket szeretem, izgalomnak meg a lilát 😀 Illetve kiegészítőkkel, színes sállal stb szerintem fel lehet dobni ezeket a színeket. Abszolút nem vagyok szoknyás típus, már nem is erőltetem a dolgot. És azt is gondoltam, hogy majd így 35 fölött már ilyen tök klasszikus akarok majd lenni, tudod, elegánsabb ruhák, szövetnadrág, csini cipő, szép blúz. De az igazság az, hogy örök kedvencem marad a farmer, szövetkabàt helyett a jobban szeretem a dzsekit, és magamon nem tetszik a full klasszikus öltözet, inkább kombinálva mondjuk egy lazább meg egy elegànsabb darab.
    Akinek leginkább tetszik a stílusa, az talán Jennifer Aniston.

    Kedvelik 1 személy

    1. “Ezzel egyébként sok bajom volt, hogy mi is a stílusom, és volt/van olyan, hogy tetszik egy stílus, de valójában én mégsem érzem magam jól benne. És egy időben időnként összevissza vásároltam, és aztán nem volt mit mivel felvenni…” – ugyanez nálam is.
      A stíluskeverés (elegáns + laza) pedig általában nagyon tetszik. Jennifer Aniston jól választhatott stylistot/stylistokat még valamikor a Rachel-haj idején. Ha vörös szőnyeges ikont kell mondani, akkor nekem az is tetszik, ahogy Marion Cotillard öltözik.

      Kedvelés

      1. Tetszett a bejegyzés amit Facebookon megosztottál a Maison blogról. Kb ezek azok a kérdések, amiket én is felteszek màr magamnak ha vásárolok. Talán az első a legfontosabb, hogy magabiztosan érzem-e magam abban a ruhában. Így visszanézve a múltra, azt hiszem, ebből adódott a legtöbb kihasználatlan ruhadarabom: másokon/a próbababán tetszett, de nem éreztem jól benne magam. Illetve ami még eszembe jutott az az, hogy azt hiszem, nekem ez a nem teljesen tudatos gardróbátalakítás volt a járható út, mindenféle szabály nélkül, csak így szép lassan öntudatra ébredve, vagy inkább ráérezve egykét dologra. Igaz, hogy nem tökéletes, mert nem maximum x db ruhám van és nem kerülöm el a fast fashiont, de legalább nem halmozok teljesen felesleges holmikat. Viszont ha egyszerre akarnék tök új szabàlyokat alkalmazni, az csak ellenállást keltene bennem, mert nem tudok minden szabályt elfogadni vagy mindennel egyetérteni (most ez önzően hangzik a globális szempontokat, a bolygó jövőjét figyelembe véve, de kb ugyanaz a helyzet, mint a kozmetikum-környezetszennyezés témában)

        Kedvelik 1 személy

        1. Igen, megint a lelkiismereti kérdésnél járunk. Én is úgy vagyok vele, hogy ha csak annyi hozadéka lesz a kapszulázásnak, hogy közelít a tökéleteshez a ruhatáram (mert megváltozott a gondolkodásom), már az is épp elég nagy siker. De én sem tudok szabályként tekinteni a fast fashion elhagyására, még akkor sem, ha az ilyesfajta bojkott az egyetlen, amelyet az egyénileg tehetnénk.

          Kedvelés

  8. Kedves @haboskakaoblog! Nemrégiben elkezdtem a divat témakörben blogokat is olvasni (ezelőtt leginkább instagramon nézelődtem, ahol @violette_fr oldalán kerestem inspirációkat, mert imádom a minimalista “francia nős” stílusát.) Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy a Te blogodon megtalálhatóak kapszulanapló bejegyzések is! Köszönöm a tippet, miszerint kombináljam kicsit a textúrákat is, ez azért volt hasznos számomra, mert hajlamos vagyok csak a színekre és a kiegészítőkre koncentrálni! Én is a skinny magasított derekú farmerekre esküszöm, mert előnyösnek találom őket a “körte” alakomhoz, viszont mostanában, hogy picit felszaladtak a kilók nekem is gyakran meggyűlik a bajom az öltözködéssel és teljesen át tudom érezni annak a pillanatnak a “nehézségét”, amikor az az érzésünk, hogy egyszerűen semmi sem áll jól! Valamint imádom a bőrdzsekiket is, mert úgy érzem, hogy évszaktól függetlenül bármilyen látszólag unalmas outfittet egycsapásra feldobnak! Az én legújabb szerzeményem egy pastelkék Zara táska, ami kialakítása és színe miatt nagyon hasznos darab tud lenni a mindennapok során, akárcsak a Te Zoe Phobic táskád! Azt hiszem megfogadom a tanácsod és én is elkezdek derékban szakott szoknyák után nézni, hiszen most hogy itt a tavasz egy szandállal nagyon jól el tudom képzelni őket! Így tovább, ne hagyd abba a kapszulanaplók készítését, jó hétvégét kívánok!
    Puszi: KittiKém😊

    Kedvelik 1 személy

    1. Kedves KittiKém! Nagyon nagy örömmel olvastam a hozzászólásod, köszönöm szépen! Képzeld, hónapok óta először ma – vásároltam. Turiztam két tavaszi ruhát, azt hiszem, tökéletesen passzolnak a tavaszi kapszulába, majd a sorozat következő részében szerintem meg is mutatom 🙂
      A magas derekú farmert Isten áldásának gondolom, hihetetlen, hogy valaha is képes voltam fölvenni a csípőfarmert. (És az nem mentség, hogy csak azt lehetett kapni 😀 )
      Violette-et csak ezzel kommentálnám ❤ ❤ ❤ Nagyon szeretem, ahogy sminkel. Tudnál mondani jó lelőhelyet bőrdzsekihez? Olyan sok helyen olvasom, hogy alapdarab, nekem nincs, de hasznát tudnám venni, főleg, ha olyat találnék, amely első pillantásra is teljesen illik hozzám.
      Legyen szép hétvégéd!
      Marcsi

      Kedvelik 1 személy

      1. Kedves @haboskakaoblog! De jó, kíváncsi vagyok az új szerzeményeidre, szuper inspiráció lesz számomra, hogy mit szerezzek majd be a tavaszi ruhatáramba. 🙂
        Igen, igen, teljesen egyetértek veled! A magas derekú farmerrel én is így vagyok, pár éve fedeztem fel (őszintén szólva, az előtt fogalmam sem volt róla, hogy egyáltalán létezik ilyen) de attól fogva, mióta rátaláltam, már csak azt hordok. 😀
        Én azokat a bőrdzsekiket szeretem, amik eltakarják a csípőmet és ezáltal nem fázom bennük (így már kora ősszel is nyugodt szívvel hordom őket, amikor még kicsit hűvösebb az idő). Én az enyémet tavaly ősszel vettem az Orsayban és még mindig olyan, mint új korában! Szóval én azt tudnám neked ajánlani, viszont, ha Te a rövidebb fazonúakat kedveled, akkor a C&A-t (onnan volt az ez előtti bőrkabátom, ami két és fél évig bírta) vagy a tally weijlt, ahol legutóbb gyönyörű pasztel színben láttam bőrdzsekiket! Remélem tudtam segíteni, köszönöm a válaszodat! Puszi: KittiKém ❤

        Kedvelik 1 személy

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .