Finomhangolás: hámlasztás másképp – Ziaja enzimes peeling | Teszt, vendégposzt

A legismertebb, sokak által használt, de nem mindenkinek megfelelő AHA-és BHA-hámlasztók mellett egyre több lehetőség közül választhatunk. Vagyis némi kísérletezéssel mindenki megtalálhatja magának a legszimpatikusabb peelinget, akár most készül belépni az otthoni hámlasztók világába, akár a korábbi kudarcok – irritáció, túlhámlasztás – miatt valami kíméletesebbre vágyik. Clara012 a Ziaja enzimes peelingjéről mesél. 

Finomhangolás - Hámlasztás másképp (1)

Tavasszal szereztem tudomást az enzimes hámlasztókról és arról, hogy jó alternatíva lehet az AHA helyett a nyári időszakban. Mivel már előre utáltam, hogy sok hetet AHA nélkül kell töltenem, így belevetettem magam egy szép összetevős, enzimes peeling keresésébe. Kivételesen most nem kellett Koreáig „menni”, a megoldás ezúttal Lengyelországból érkezett. A terméket a Notino webáruházból rendeltem nagyjából május közepén, így azóta bőven volt időm kitapasztalni a termék tulajdonságait. Itt a teszt, ahogy ígértem.

20993525_1561563877228463_831063572_o

Összetevők

A csomagoláson nagy betűkkel feltüntették, hogy érzékeny bőrre szánják és nem tartalmaz szilikont, ásványi olajat, parfümöt. Kezdetnek ez elég jó, ha megnézzük az INCI-t, láthatjuk, hogy alkoholt sem tartalmaz. A hámlasztó hatásért felelős hatóanyag ebben a termékben a papain, ami egy papajából kivont fehérjebontó enzim. Találhatunk benne ricinusolajat (bőrpuhító), alga kivonatot (bőrkondícionáló és antioxidáns), allantoint (gyulladáscsökkentő), panthenolt (vízmegkötő), valamint édesgyökér-kivonatot, ami hasznos lehet a pigmentfoltok eltüntetésében. A tartósítószerekre nem szoktam olyan nagy figyelmet fordítani, pedig ez sem elhanyagolható része egy terméknek. A legtöbb Ziaja termékben tartósítószerként találhatunk parabéneket, amelyekkel nekem – jelenlegi tudásom szerint – nincs problémám. Azonban található ebben egy másik tartósító összetevő, amiről nincs megbízható információm, de muszáj lesz később utánanéznem, mivel a krémmániás leírása elég nyugtalanító. Ez a diazolidinyl urea, ami egy formaldehidet kibocsátó tartósítószer. Nem olyan dolognak hangzik, amit magára akarna kenni az ember, de nyilván én már használom egy ideje a peelinget, és eddig nem volt problémám. Azonban azt, hogy a későbbiekben is használni fogom-e, csak egy kis olvasgatás után tudom majd eldönteni.

Tapasztalatok

A peeling egy egyszerű, fehér műanyag tubusban érkezik, a termék gél állagú, fehéres-opálos színű. Felvitel után beszívódik a bőrbe, de marad utána egy ragacsos réteg. A tubuson lévő ajánlás szerint hetente 1-2 alkalommal, 10-15 percre kell felkenni a gélt, én általában „hetente 1,5 alkalommal” használom, azaz két hét alatt 3 alkalommal, nekem így ad megfelelő eredményt és 15 percig szoktam fent hagyni. Legelső alkalommal óvatos voltam és 10 perc után lemostam, így nem éreztem elégnek a hatását, de szerintem első alkalommal érdemesebb óvatosnak lenni. Felvitel során természetesen kihagyom a szemkörnyékemet, de az ajkaim köré szoktam belőle kenni, sőt a nyakamra, dekoltázsomra is szívesen használom.

21014700_1561563893895128_1712667596_o

Hatását tekintve én meg vagyok vele elégedve annak ellenére, hogy nem olyan hatékony, mint a COSRX AHA. Ha valakinek nagyon érzékeny bőre van, vagy valami miatt nem tud/akar AHA-t használni, annak érdemes lehet kipróbálni ezt az enzimes peelinget. Az én bőröm most nagyon szép állapotban van, így nem tudom pontosan megítélni, hogy problémás bőrrel mit tudna kezdeni. Úgy érzem, hogy fenntartásra inkább alkalmas, mint problémamegoldásra. Mivel száraz a bőröm, ezért nagyon feltűnő, ha nem távolítom el az elhalt hámsejteket. Azon kívül, hogy a sminkek is csúnyábban mutatnak, már a fényvédő felvitele közben problémám szokott akadni, mivel eldolgozás közben ledörzsölöm az elhalt hámsejteket és ezek kis csomókat képeznek a fényvédővel. Az esztétikai előnyön kívül, így persze a hatóanyagos termékek is jobban fel tudnak szívódni. Használata után kissé fényesebb, ragyogóbb a bőröm és sokkal selymesebb tapintású. Irritációt sosem tapasztaltam még a legenyhébb formában sem, bár mivel kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlják, ez elvárható a terméktől.

Összegzés

Lelkesen használom és annak ellenére, hogy nyárra vettem az AHA pótlására, most már úgy érzem, a téli rutinomban is lenne helye. A nagyon hideg, szeles időben hiába esne jól egy hámlasztás, van, hogy kihagyom, mert olyankor még a COSRX AHA is lehet kellemetlen érzetű, ezekre az esetekre ez a peeling jó megoldás lehetne. Egyszerű és nagyszerű kis termék nagyon olcsón. Viszonylag egyszerűen be lehet szerezni. A tartósítószeren nem kezdek el addig aggódni, amíg utána nem olvastam, ha pedig rendelkezésemre áll megfelelő mennyiségű és minőségű információ, akkor meghozom a végleges döntést a termék sorsáról.

Beszerzés: Notino | Ziaja

Ha tetszett, amit olvastál, többféle felületen követheted a Habos Kakaót: Bloglovin Facebook | Instagram.

Finomhangolás: hámlasztás másképp – Ziaja enzimes peeling | Teszt, vendégposzt” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Őszintén szólva nekem eleve nem szimpatikus a Ziaja, a legtöbb terméküknek egész ronda incije van, és előfordul ennél durvább tartósítószer is bennük, szóval nem szerepel a szóba jöhető màrkák listájàn. Ez a peeling még egészen jó ilyen szempontból 🙂
    Viszont az enzimes peelingek érdekelnek azért, hajlamos az én bőröm is érzékenykedni, vagy ahogy te is írtad, nyári időszakban jó alternatíva lehet egy ilyen termék (bár én most nyàron is a G&G calm downt használtam de az tényleg nagyon enyhe)

    Kedvelik 1 személy

    1. Eddig sok tapasztalatom nem volt a Ziajával, kerültem a márkát, de enzimes hámlasztóból nem találtam nagy felhozatalt, így kipróbáltam ezt. Most, hogy Lengyelországban vagyok volt lehetőségem megszemlélni a teljes Ziaja kínálatot és sok jópofa terméket kínálnak olcsón, de vagy az illatanyag vagy a gyanús tartósítószerek miatt visszakerültek a polcra.

      Kedvelés

    1. Kedves Betti 🙂
      Igazából minden fényérzékenyít, ami valamilyen módon “vékonyítja” a bőrt, legyen az kémiai hámalsztó, enzimes peeling, fizikai bőrradír stb., így ez a termék is, de enyhébb lesz, mint egy hagyományos kémai hámasztló esetében. Emellett is figyelni kell a lelkiismeretes fényvédőzésre, de erre fényérzékenyítő termékek használata nélkül is figyelni kell.

      Kedvelés

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .