Festett önbizalom – Viszonyom a sminkeléshez 40 °C körül

Arra, hogy az elmesélt történetek sosem fekete-fehérek, és mennyi múlik azon, ki, hol, kinek és milyen körülmények között mesél, Janikovszky Évának A lemez két oldala című “szöveggyűjteménye” döbbentett rá először, még nagyon régen. Kiemel és elrejt, szebbé tesz, izgalmasságot csempész a megjelenésbe, ápoltságérzetet ad. Lefolyik, összecsomósodik, beleül a pórusokba, átfénylik, eltűnik, fölösleges. Ugye, nagyjából inkább a második verziót követve szoktunk gondolkodni a sminkelésről nyáron?

Festett önbizalom

Megjegyezheted, hogy kicsit feltűnően igyekszem kimaxolni a kánikulasminkek témájában rejlő lehetőséget a blogolás szempontjából, csakhogy most nem magát az elkészült sminket és a felhasznált termékeket szeretném középpontba állítani (bár ezekről is lesz szó), inkább a sminkeléshez való viszonyomat.

Általánosságok

 • Gyakran érzem úgy, amikor belenézek a tükörbe, hogy nincsenek színeim, illetve ami van, az rossz helyre került: kékeslilaság, a szemem alatt. Eddig egész évben a korrektorok bűvöletében éltem, évszaktól függetlenül, de néhány napja valahogy nem zavar annyira a látvány. Továbbra sem látom szépnek a karikákat, de most egyszerűen nem érdekel annyira, hogy ott vannak, és sokkal kevesebb korrektort használok.
 • A bőröm valamennyire mindig kifényesedik, akár van rajtam fényvédő, akár nincs, akár van rajtam púder, akár nincs. Lehet, hogy túl sok koreai promóképet láttam már a dewy bőrről, nem tudom, de ez, vagyis a tartós mattság is egy olyan pontja a sminkelésnek, amely amatőr, olajos bőrű felhasználóként érdekel ugyan, de nem hajszolom folyton.
 • A sminkelés összességében egy olyan pontja a napnak, amelyet nagyon élvezek. Mindegy, mennyi időm van rá. Bár részben befolyásolnak a trendek, több-kevesebb sikerrel mindig azt próbálom beépíteni, ami jól is mutat rajtam. Szeretem a kísérletezést, szeretem megtalálni a kedvenc kombinációkat, szeretem, hogy a végén a saját arcom szebb verzióját látom a tükörben.

Speciális körülmények

 • Megérkezett tesztelésre egy koreai hidratáló, a Juicyful Vitalizer Tone-Up Cream, és bár írok majd róla részletesebben, a két fő tulajdonságát már most elárulhatom: 1. enyhe fehér fátylat hagy a bőrön; 2. gondolom, a szilikonok miatt nagyon szépen kiegyenlíti a bőrfelszínt, a pórusaim kevésbé látszódnak, és a krém e primerszerű tulajdonságait a fényvédő alatt is megtartja. Ezért mostanában ez a reggeli hidratálóm.
 • A bal felső szemhéjamon árpa alakult ki, és amíg gyógyul, eszem ágában sincs festeni a szemem, vagy a környékét.

Miért döntök a smink mellett még közel 40 °C-ban is?

 • Azért, mert bár mostanában szépnek látom a bőröm, a Juicyful krém és a Bioderma LEB fényvédő együtt már túl feltűnő és túl fényes fehér réteget hagy rajta. Ráadásul a mattításban a Rimmel Stay Matte-től sokkal jobban jeleskedő új Innisfree No-Sebum ásványi púderem is fehérít egy kicsit, úgyhogy egy kis bronzosítót mindenképp fölviszek az arccsontom alá és a hajvonalamhoz.
 • Azért, mert most vannak az eszközeim és ötleteim a legminimalistább, leginkább no makeup jellegű sminkekhez is.
 • Azért, mert boldoggá tesz az a kis pepecselés, az a pár perc, amelyet ezzel töltök, és az sem zavar, ha más nem látja a különbséget a festetlen és a festett arcom között. Hiszen a smink a magam örömére készül.
 • Azért, mert egyszerűen magabiztosabbnak érzem magam tőle. Akkor is, ha nem takartam el a karikáimat. Akkor is, ha továbbra is láthatatlanok a szempilláim és vörös a szemhéjam.

Egy példa

Kivételesen tehát a hidratálókrém és a fényvédő is helyet kapott a sminkkellékeket összegző fotón, hiszen most ezek képezték a smink bázisát. Pirosítóként az Yves Rocher rúzsomból vittem föl egy keveset az almácskákra az ujjaimmal – ez szinte beleolvadt a fényvédős alapba. Az arcomat lepúdereztem az Innisfree No-Sebum púderrel, és ugyanazzal a Real Techniques ecsettel, amellyel púdereztem, fölvittem az Essence Luminous Matt bronzosítót is. A szemöldököm átszaladtam a Catrice Eyebrow Fillerrel, a szememet pedig békén hagytam. A pirosítóként használt rúzst az ujjaimmal fölütögettem az ajkaimra is. Azt, hogy a “smink” ilyen finom, rózsaszínes tónusú legyen, a körmöm aktuális színe ihlette: a Catrice régi, Ultimate vonalából az 57-es Karl Says Trés Chic árnyalatot nagyon szeretem idén nyáron. (A lakk maga alap- és fedőlakkal sem túl tartós, de a szín szép.)

DSCF3546

festett önbizalom kollázs

Szeretnék valami frappáns befejezést írni arról, hogy bár a két kép között alig látszik különbség, ez nem azt jelenti, hogy én nem éreztem a különbséget. De tudom, hogy akik egyébként sem sminkelik magukat, nemhogy negyven fokban, azokat nem fogom – és nem is akarom – meggyőzni a sminkelés előnyeiről. Akik pedig sokkal komolyabban sminkelik magukat a mindennapokban, mint én, azok jót mosolyoghatnak az egész poszton. De lehet, hogy hozzám hasonlóan neked is jobb érzés nem teljesen csupasz arccal kilépni otthonról, még a legnagyobb hőségben is.

Ha tetszett, amit olvastál, Bloglovinnal is követheted a blogot!

A Habos Kakaó Facebook-oldalát itt találod.

Festett önbizalom – Viszonyom a sminkeléshez 40 °C körül” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Ez a bejegyzés pont jókor jött. 🙂 Annyi embertől kapom meg, hogy ebben a melegben minek kenek akármit is az arcomra. 😀 Én látom a két kép között a különbséget, mert mostanság én is így szoktam sminkelni. Nem tudom..nekem ad egy kis ápoltságérzetet és sokkal jobban érzem magam egész nap, pedig csak nagyon minimalista smink van rajtam. 😀

  Kedvelik 1 személy

 2. Szerintem is látszik a két kép között a külömbség, és sokkal jobban érzem magam akármilyen minimális az, amit felteszek. Legyen az korrektor vagy cc krém. És spirál. Nem mintha, anélkül nem tetszenék magamnak. ☺

  Kedvelik 1 személy

   1. Tetszik, hogy mindig úgy írsz az öltözködésről, szépségápolásról, hogy látszik, maximálisan tisztában vagy magaddal. 🙂
    Elméleti szinten néha én is elgondolkozom azon, hogy a sminkelés szigorúan anyagi szempontból nézve pénzkidobás. 🙂 De nem tudnék lemondani róla.

    Kedvelés

    1. Hogy én, meg a lányok többsége szerintem, nem amiatt sminkel, hogy a festékkel csábítsunk, hanem ahogy a cím is jelzi, kicsit kiemeljük, ami tetszik magunkon.
     Köszönöm a dícséretet. Sajnos, régen nagyon önbizalomhiányos, és szorongó voltam, mostanság elégedett vagyok magammal, és ennél jobb érzés nincs is. ☺

     Kedvelik 1 személy

 3. Szerintem is látszik, hozzáteszem, mindkét képen szép vagy. Én annyira minimálisan sminkelek, hogy a férjem például észre sem szokta venni, van-e az arcomon valami, számomra viszont hatalmas a különbség – lelkileg. Nyugodtan kezelhetjük szerintem a sminkelést valamiféle mini reggeli én-időnek. Talán ez az igazi különbség – az a pár perc magunkra reggelente, nem is maga a smink.

  Kedvelik 1 személy

  1. Nagyon köszönöm a hozzászólásod és a kedvességed! 🙂 Egyébként – szokás szerint – teljesen igazad van: a lelki háttérrel és a férfiak – tisztelet a kivételnek – tekintetével kapcsolatban is. 🙂 A barátom is csak a cicaszemet (így hívja a tusvonalat) szokta magától észrevenni, de néha, ha játékból megkérdezem tőle, hogy tetszik-e neki a sminkem, illetve mit lát rajtam, érezhetően csak találgat, mit kellene észrevennie. 😀

   Kedvelés

   1. Ez nagyon aranyos 🙂 Nos, igen, a férfiak már csak ilyenek. Az esküvőnk előtt a sminkes barátnőm elkészítette az amúgy teljesen szolid, hozzám passzoló próbasminkemet. Megkérdeztük a férjem véleményét, milyen? Túl erős. A következő sminket ezért még visszafogottabbra készítette a barátnőm, az ítélet ismét: túl erős. Végül kibökte, akkor lenne a legjobb, ha ezt a sminktémát elfelejtenénk, mert ő smink nélkül szeretett belém, és így is fog mindig szeretni. Persze azért végül tetszett neki a végeredmény az esküvőn, de jól mutatja, hogyan állnak a férfiak ehhez az egészhez 🙂

    Kedvelik 1 személy

 4. Az utolso mondatot mintha én mondtam volna 🙂 Bár nyáron lényegesen kevesebb dolgot kenek magamra, de valamit mégis. Egy kis púder, bronzosító, szempillaspirál, és szemöldökceruza/por, illetve szájfény.
  Igen, van aki nem érti hogy minek, mint ahogy van, aki azt sem érti hogy egyáltalán a bőrápolással minek pepecselek annyit annyiféle termékkel 😀
  Nekem ez jól esik, és a kozmetikumok/sminktermékek iránti érdeklődés talán a legfőbb hobbim és a szenvedély kb14-15 éves korom óta töretlen

  Kedvelik 1 személy

  1. Amúgy a vizes textúrák kenegetése (és párolgása) még hűsít is valamennyire, szóval egy fújkálós tonik előnyeit még a legelvetemültebb bőrápolás-ellenes is elismerheti szerintem. 🙂
   Szeretem, hogy te is mindig olyan életszerűen nyilvánulsz meg ebben a témában (az “akkor is lebarnulok, ha fényvédő nélkül viszem le a szemetet” mondatod olyan sokszor eszembe jutott már), és tényleg kedves hobbi ez, sok-sok előnnyel. 🙂 Nálad mivel kezdődött? A bőrápolással vagy a sminkeléssel?

   Kedvelés

   1. Ó köszönöm, de jó hogy vmi emlékezeteset tudtam mondani 😀
    Nálam a bőrápolással kezdődött, és konkrétan emlékszem az Oil if olaz egy reklámfilmjére amiben vmi olyasmi volt h egy alma/barack összetöppedt és egy hölgyemény ajánlotta a márka krémjét megelőzésként, nehogy a bőrünkkel is az történjen 😀 😀 És ez akkora hatással volt rám, hogy attól kezdve vigyázok nehogy úgy jàrjak 😀 Amúgy érzékeny a bőröm és hajlamos itt-ott kiszàradni,és még egy sima vizes arcmosás után is húzódik ha nem kenek rá semmit, és ezt màr kamaszként is éreztem, így kémyelmesebb is volt használni rá vmit. De az is igaz h az elején még mesdze voltam a tudatos bőrápolástól

    Kedvelik 1 személy

 5. Ez az elmúlt két hét már nekem is betette a kaput a sminkelésben, pedig általában a nyári és téli sminkem között kicsi a különbség. Ez leginkább azért van, mert egyszerűen nem izzadok. Így a sminkem kibírja a napot, az edzést, ami szuper. Egészen így volt két héttel ezelőttig, amikor a cardio után úgy dőlt rólam a víz, hogy nem is láttam még ilyet 😀 Igazából a sminkem, annyira nem bánta, de nekem elment a kedvem tőle. Mostanában egy nagyon szolid műszempillát teszek fel, pedig sosem hordtam előtte. Mondhatom szenvedek is vele, de annyira öltöztet, hogy semmi mást nem használok mellette és tök jó érzés.

  Kedvelik 1 személy

  1. Akkor nem úszod meg, hogy ki ne faggassalak a műszempilláról! 😀 Milyet használsz? Milyen föltenni? És levenni? Se soros, se tincses műszempillát nem használtam még, és annyira elborzaszt a húzódó szemhéj látvány (és elképzelt érzete), hogy fontolgatom, fölveszem a “sosem szeretném kipróbálni” sminktermékek listájára.
   Egyébként az ötlet nagyon tetszik: egyetlen bombabiztos és kiemelő eszközzel elintézni az egész sminkkérdést.

   Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.