Százalékszámítás | “Sajtószemle” II.

A kérdésemnek valójában nincs tétje, mert nem szurkoltam/szurkolok senkinek a NYX Face Awards versenyben. De feltűnt, hogy biztatásképpen a kisebb követőtáborral rendelkezőknek, illetve egyfajta vigasztalásként a sokak által követett, de a versenyből kiesett versenyzőknek sokan azt mondják, 20%-ban a közönségszavazatokon, 80%-ban a zsűri döntésén múlik az eredmény. Az a kérdésem, hogy mit jelentenek a százalékok. Mert nagyon jó, hogy egzaktabbá és igazságosabbá szeretnék tenni egy sokak szerint előre megjósolható végeredményű verseny pontozását, de ez csak porhintés, mert nem tudjuk, mi a 100%. Hány szavazat? Vagy hány pont?

Százalékszámítás

(Sz)ámítások

Csakis a nézők által leadott szavazatok száma ismert, vagyis ezekkel tudunk kalkulálni. Nézzünk egy minden valóságalapot nélkülöző példát!

 1. X. Y. 100 szavazatot kap a közönségtől.
 2. Q. Z. 500 szavazatot kap a közönségtől.
 3. V. W. 1000 szavazatot kap a közönségtől.

Mi a 20%? Mindenkinél más és más, a nézői szavazat függvényében? Vagyis a kapott szavazatok száma megegyezik a megszerezhető pontok 20%-ával? Tegyük fel, hogy így van.

 1. X. Y. számára a 100 szavazat 20%-ot jelent, vagyis a zsűrivel együtt összesen kaphat 500… mit? Szavazatot? Pontot? Tegyük fel, hogy 1 szavazat = 1 pont. És a zsűri eldöntheti, hogy az általa maximálisan adható 400 pontból/szavazatból mennyit ad a versenyzőnek? Tegyük fel, hogy így van. X. Y. lenyűgöző munkájára megkapja a maximumot a zsűritől, így van 500 pontja.
 2. Q. Z. számára 500 szavazat a 20%, vagyis ő összesen 2500 pontot szerezhet. Ha a zsűri csak egyetlen pontot is ad az általa adható 2000-ből, Q. Z. ezzel könnyedén megelőzi X. Y.-t, aki pedig a nézői szavazatok alapján neki kiszabható maximum pontot kapta a zsűritől. Tegyük fel, hogy Q. Z. is megkapja a maximumot, 2500 pontja van.
 3. V. W. 1000 szavazata alapján összesen 5000 pontot szerezhet. Látszik, hogy X. Y. helyzete kvázi reménytelen, a verseny Q. Z. és V. W. között fog eldőlni. Ha a zsűri úgy látja, V. W. munkája csak feleolyan jó, mint Q. Z.-é (és ne felejtsük el, X. Y.-é), ezért az általa adható 4000-ből csak 2000 pontot ad, V. W. akkor is megnyeri a versenyt, 3000 ponttal.

Vagyis, ha a nézői szavazatokat vesszük a pontszámítás alapjául, akkor igenis élesen el fog válni egymástól a kis és a nagy szavazóbázissal rendelkező mezőny.

Zárszó

 1. Tisztában vagyok vele, hogy már az első kör után írták többen, hogy nem kellene összemosni a smink- és a maszkmester fogalmát. Mind a kettő magas szintű technikai tudást igényel, csak éppen nem feltétlenül ugyanolyat. Én egyikhez sem értek, nem foglalok állást ebben a kérdésben.
 2. Azzal is tisztában vagyok, hogy nagyon nehéz egyszerre versenyeztetni az esztétikumot és a technikai tudást. Úgy értem, elméletben készülhet olyan smink/maszk is, amely egy néző/zsűritag számára a saját szubjektív véleménye szerint nem esztétikus, nem szemet gyönyörködtető, de nagy tudás kellett az elkészítéséhez. Ilyenkor jöhet a dilemma, hogy mit is pontozzanak. Véleményem szerint sok néző szinte kizárólag személyes szimpátia alapján szavaz, vagyis a szakmai zsűri – egyfajta fékként a rendszerben – a megfelelő keretek között visszabillentheti az eltolódott egyensúlyt.
 3. Azzal is tisztában vagyok, hogy ez a verseny egy hatalmas reklámfelület a NYX számára, vagyis valószínűleg nem az volt a legfontosabb a verseny szabályainak lefektetésekor, hogy átláthatóvá tegyék a pontozást.
 4. Nem tudom, a valóságban vannak/voltak-e öt- és tízszeres különbségek a szavazatok terén a versenyzők között. Ha igen, akkor a példám valóban szemléletes lehet. Ha csupán hajszálnyi különbségek voltak, akkor valóban eldöntheti a zsűri szava a versenyt. Pl. 200 és 205 nézői szavazat esetén a zsűri adhat 800, illetve 820 pontot. De valójában a pontozás menete továbbra is átláthatatlan.

A kérdésem továbbra is csak annyi, hogy vajon tényleg így működik-e a rendszer. Mert jelenlegi ismereteim szerint túl sok az ismeretlen tényező ebben az egyenletben, így a 80-20 csupán egy jól hangzó frázis, de egy kis matematikával gyorsan kiderül, hogy teljesen üres. Illetve, ha a nézői szavazatokon alapul az arány, akkor továbbra is kevésbé függ a zsűri szavától a verseny.

Egy lehetséges megoldás

A 80-20-as megoszlásnak akkor lehetne értelme, és akkor tenné valóban inkább a zsűri szavától függővé az eredményt, ha minden körben lenne egy maximum pontszám, és ennek elérése lenne a cél. Vegyünk 1000 pontot! Ennek a 20%-a 200 pont, maximum ennyit szerezhet minden egyes versenyző a nézői szavazatokkal. A maradék 800-at adhatja a négy zsűritag, egyenként 200 pontot. Jól látszik a probléma, a nézői szavazatok által szerezhető 200 ponthoz konvertálni kell a szavazatokat, hogy a százezres és a tízezres követőtáború, illetve a friss youtuber is hasonló esélyekkel indulhasson. Vagyis meg kellene szabni, hogy egy szavazat hány pontot ér, és ez a szám 0 és 1 közé kell, hogy essen, így elkerülhető az, hogy valaki 200 szavazattal kimaxolja a megszerezhető nézői pontszámot. Ennek a „konverziós rátának” a meghatározása alapulhatna pl. előző évi statisztikákon, ehhez én nem értek. Talán a NYX fölvehetne egy, ezeknek a számításoknak az elvégzésére alkalmas személyt.

Azt pedig álmomban sem feltételezném, hogy jelenleg a 80-20 tényleg üres frázis, semmi matematika nincs mögötte, és egészen más szempontok szerint választják ki a nyerteseket körről körre.

Ha tetszett, amit olvastál, Bloglovinnal is követheted a blogot!

A Habos Kakaó Facebook-oldalát itt találod.

Reklámok

Százalékszámítás | “Sajtószemle” II.” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Ajjaj… most bebizonyítottad, hogy lényegében véve semmi értelme az egész szavazós rendszernek. 😀 Őszintén szólva én egyáltalán nem adnék semekkora szavazati jogot a nézőknek, vagy esetleg lehetne ilyen közönség kedvenc, de ha valóban reális képet akarunk, hogy az adott évben ki a legügyesebb, akkor 100%-ban egy profikból álló szakmai zsűrinek kellene dönteni.

  Kedvelés

  1. Ha nem lenne szava a nézőknek, valószínűleg kevesebben néznék meg a videókat, vagyis kevesebben rohannának az unboxing meg a versenyvideó feltöltése után, hogy megvegyék az ott látott termékeket. Vagyis a NYX-nek az az érdeke, hogy a nézők aktív részesei legyenek versenynek. Én ezt elfogadom. Azt nem tudom elfogadni, hogy palira veszik a nézőt. Mert hogyan adják elő a 80-20 arányt egy kevésbé ismert videósnak? “Figyelj, ha te vagy a legjobb, simán továbbjuthatsz, mert a zsűri szava többet ér.” Ez így hülyeség, bizonyítva a posztban. És mit mondanak az ismert, de kiejtett videósnak? “Téged nagyon szeretnek a követőid, rengetegen szavaztak rád, de a zsűri szava, ugye, többet számított.” Ez is hülyeség, mert ahogy a posztban megmutattam, az, akinek nagyon sok nézői szavazata van, könnyedén megelőzheti azt, akinél eleve kisebb számot jelent a 100%.
   Engem, őszintén megmondom, nem érdekel a reális kép az ország sminktudásáról, ha szakmai zsűri választja ki a győztest, ha nem. Engem az érdekel, hogy megpróbálják befogni az emberek száját egy ilyen félinformációval, és senki sem gondol bele, hogy ez így iszonyú kevés a tisztánlátáshoz.

   Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s