Éjszakai szépülés – Madre Labs Serumdipity Retinol szérum | Teszt

Nem olyan rég észrevettem, mennyire felgyűltek nálam a bőröregedést gátló kozmetikumok, miközben tavaly ilyenkor összesen egy fényvédőm volt erre a célra. Anyag tehát lenne bőven a blogposztokhoz, mégis nehezen szedem össze a gondolataimat, mert a szérumok az én bőrömön egy-két hónapnyi használat után általában még nem produkálnak látványos változást. Kivéve a Madre Labs retinolos szérumot.

retinol

Mit várhatunk a retinoltól, más néven A-vitamintól?

Angol és magyar nyelvű blogposztok sokaságában szerepel, hogy a retinol az egyik leghatékonyabb ismert bőröregedésgátló csodafegyverünk, a fényvédőzés mellett. Mindazok, akik a Szépségrecepteken szocializálódtunk a tudatos bőrápolás tekintetében, jól tudjuk, mire érdemes figyelni, ha retinolos szérumot keresünk:

 • Az A-vitamin biológiailag aktív formái a retinoidok.
 • A leggyengébb hatású az A-vitamin észter formája, a retinil-palmitát. (Ennek előbb retinollá kell alakulnia a szervezetünkben, majd retinállá, illetve retinolsavvá.)
 • Az erősebb felé haladva a skálán a retinil-palmitátot a retinol követi, majd a retinaldehid/retinál, végül a legerősebb a retinsav/retinolsav.
 • A retinolsavas készítmények vénykötelesek.
 • A retinolos kozmetikumok (is) serkentik az egészséges bőrsejtek képződését, hatással vannak a kollagénszintézisre, és az enyhén aknés bőrre is jótékonyak lehetnek. (A faggyúképződés csökkentése és a gyulladásgátlás miatt.)
 • Kismamák számára tiltólistásak a retinolos kozmetikumok.

Sem a vényköteles termékekkel, sem a táplálékkiegészítőkkel nem foglalkozom. Ennek a blogposztnak mindössze annyi a célja, hogy a könnyen hozzáférhető retinolos szérumokkal kapcsolatos általános tudnivalókat összegezze amellett, hogy magába foglalja a Madre Labs szérumának tesztjét.

A Swiftcraftymonkey-ról okosodva néhány kiegészítés, a koncentrációkkal kapcsolatban:

 • A retinol maximum 1%-nyi legyen a szérumban!
 • Retinaldehid: 0,05-1%.
 • Retinil-palmitát: maximum 2%.

A FutureDermön is találtam pár hasznos információt egy listán, amiket érdemes tudatosítani:

 • Mivel a retinoidok nem stabilak, egyes C-vitaminos szérumokhoz hasonlóan a fénytől elzárva, hűvös helyen érdemes tartani őket, például a hűtőben. A legjobb csomagolások természetesen a nem átlátszó, légmentesen lezárt, pumpás verziók.
 • A retinoltól fényérzékeny lesz a bőr, vagyis ilyen szérum használata mellett kötelező fényvédőzni. (Meg nagyjából egyébként is, de ezzel nem mondtam újat.)
 • Ha megváltozik a retinolos szérum színe és szaga, az nem jelenti azt, hogy teljesen hatástalanná vált (szemben sok C-vitaminos szérummal).
 • Izgalmas, hogy az erősebbnek tekintett retinolsav a bőr felsőbb rétegeiben fejti ki a hatását, a kisebb molekulaméretű retinol vagy a retinil-palmitát azonban akár egészen a dermis-ig is képes eljutni, ahol a kollagénszintézis történik.
 • A retinolos szérumok jól együttműködnek a niacinamiddal, ceramidokkal, illetve hialuronsavas hidratálókkal. A retinol ugyanis – ugyanúgy, ahogy a kémiai hámlasztók – irritálhatja a bőrt: a sejtek felgyorsult cserélődése és a transzepidermális vízvesztés miatt sokan szenvednek attól, hogy friss, puha a bőrük, de száraz.  (A skinlatte blogon például az szerepel a retinolos szérumok használatával kapcsolatban, hogy inkább a retinol előtt, mint után hidratáljunk, a FutureDermön ennek az ellenkezőjét írják.)
 • A retinol használatához érdemes fokozatosan hozzászoktatni a bőrt. A FutureDermön található egy táblázat is, kezdésként heti egyszer, 0,5%-os retinollal érdemes próbálkozni, és ez megy föl fél évig, amikor is az 1%-osat akár minden este kenhetjük. Szerintem ez csak akkor állja meg a helyét, ha a retinolon kívül semmi olyan elem nincs a rutinunkban, amely gyorsítani a sejtek kicserélődését (vagyis nem használunk kémiai hámlasztókat).
 • A legjobb retinolok mikrokapszulásak. (Igen, a FutureDerm írójának saját széruma is ilyen, de ilyen a The Ordinary Advanced Retinoidja is.) A mikrokapszula a FutureDerm szerint egyrészt megvédi az aktív hatóanyagot a fénytől, hőtől és levegőtől, másrészt lehetővé teszi a retinol elnyújtott felszívódását és fokozatos hatását.
 • Ne használjuk egyszerre a kémiai hámlasztókat és a retinolt. A kémiai hámlasztók a bőrsemlegestől savasabb pH-t igényelnek a működésükhöz, a retinol pedig bőrsemlegeset. Szerepel még itt az is, hogy a hámlasztó savakat használjuk reggel, a retinolt meg este, de a magam részéről biztosan nem követném ezt az ajánlást.

És mivel innentől csak egyes szám első személyben tudnám folytatni a bejegyzést, ez a mondat a tökéletes átvezetés ahhoz, én mit használok jelenleg, hogyan használom, és mennyire vált be.

iherb unboxing

A Madre Labs Serumdipity Retinol Facial szérum működése a gyakorlatban

A Krémmánia blogon a tág pórusok kezeléséről olvasott cikk hatására döntöttem el 2017 telén, hogy a kémiai hámlasztók mellé besuvasztom a rutinomba a retinolt és a niacinamidot valamilyen formában. E döntést megtámogatta, illetve segített gyakorlatra váltani az iHerb kihagyhatatlan akciója: kb. 20% kedvezményt adtak rá, és ingyenes szállítás járt mellé (az utóbbi akció jelenleg is él).

A szérumot február eleje óta használom, csakis az esti rutinban, általában hetente egyszer, nagyon ritkán kétszer. Ha kétszer retinolozok, akkor azon a héten kimarad valamelyik kémiai hámlasztó, általában a BHA. Sosem hámlasztok a retinollal egyszerre. Mindig kenek esszenciát és hidratálót a retinol után. (Az egyéb anti-aging szérum és az arcolaj opcionális.) Mindig figyelek arra, hogy minden hámlasztós és minden retinolos este után legyen egy-egy “maceramentes” este is.

Megjegyzés: igen, maceraként tekintek a hámlasztásra és a retinolozásra, nem passzióból “fürdetem” savakban a bőröm. Ne felejtsük el, hogy ha minden rendben menne, vagyis nem lenne túl olajos, tág pórusú, mitesszeres (de legalább szerencsére rezisztens) a bőröm, nem lenne szükségem ezekre, hanem elég lenne azt mérlegelnem, hogy a bőr öregedésének késleltetése érdekében mit kenjek magamra. Így pedig valamit valamiért.

DSCF3118

Tapasztalataim

A Madre Labs retinolos széruma aktív hatóanyagként retinolt tartalmaz, a krémmániás felhasználók szerint 1%-os koncentrációban. Ez a legmagasabb koncentrációja a retinolnak, amely vény nélkül kapható készítményekben használható. A szérum emellett tartalmaz hidrolizált jojoba észtert, amely okkluzívként működik a bőr felszínén, vagyis megakadályozza a vízvesztést. A glicerin és a hialuronsav sója vízmegkötő. Van még két további emolliens is a listán. A FutureDerm által említett problémák (bőrszáradás, vízvesztés) orvoslására tehát láthatóan odafigyeltek a formulázásnál. Került még a szérumba antioxidánsként E-vitamin, tökmag-, baracklevél- és árpakivonat. Egyedül a nátrium-aszkorbáttal nem tudok mit kezdeni, mert ahogy utánanéztem ennek az összetevőnek, azt találtam, hogy 5,6 és 7,7 között van az a pH-tartomány, amelyben működik, a Madre Labs szérumé viszont elvileg bőrsemleges, vagyis a C-vitamin e származéka valószínűleg nem tudja kifejteni így a hatását. Igaz, nem is hangsúlyozzák, hogy C-vitamin van benne, szóval lehet, hogy csak a tartósításhoz szükséges.

Pozitívumok:
 • Varázslatos élmény volt már az első használat utáni reggel a tükörbe nézni: valahogy annyira szépnek láttam a bőröm, pici pórusokkal, nagyon sima, nagyon egyenletes felülettel.
 • Ez a varázslat minden egyes használat után megismétlődik.
 • Sosem tapasztaltam irritációt, csípős érzetet, hámlást, a szemem környékén sem. (Megelőzési céllal oda is kenem.)
 • Bár a szérum sűrűbb, mint pl. egy koreai esszencia, könnyen eloszlik a bőrön, egyáltalán nem nehéz érzetű. A beszívódás is gyors, ragacsosságmentes.
 • Mivel kevés kell belőle, lassan fogy: közel három hónap alatt a negyedét sikerült elhasználni.
Negatívumok:
 • A csomagolás pipettás, nem tűnik annyira bombabiztosnak, mint a The Ordinary kiszerelései, nem szoktam utaztatni.
 • Az első használat (amely a marulaolajjal egyszerre történt) után kijött egy-két pattanásom. Lehet, hogy az ilyenkor szokásos tisztulás okozta, nem tudom. Azóta erre nem volt példa.
 • A pórusszépítés inkább instant: a következő retinolos estéig nem tart ki.
Összességében:

Biztos vagyok abban, hogy a retinol immár kirobbanthatatlan a rutinomból. Örömmel használom el ezt a szérumot, mert úgy látom, a retinol nagyon tetszik a bőrömnek, de a kíváncsiságom miatt nem biztos, hogy pont ezt fogom újravenni, hanem inkább a The Ordinary Advanced Retinoidját. (De ez a kérdés talán majd télen lesz aktuális, nyáron ugyanis nem fogok retinolt használni.)

Egy lehetséges alternatíva a pórusok tisztán tartására, retinol nélkül

Feltűnt, hogy az olajos lemosó+kíméletes, enyhén habzó lemosó kombinációja mennyivel tisztább pórusokat eredményez nálam, mint a micellás víz+habzó lemosó. (Nem mellékesen az arcmosás utáni húzódás problémája is teljesen megszűnt.) A double cleansing mellett pedig kipróbáltam a Clara012 által ajánlott egyik instant csodaszert, a Balea agyagot tartalmazó, pórusfinomító maszkját. Kétszer használtam eddig: szó szerint kiszippantott minden szennyeződést a pórusaimból. (Pedig az olajos lemosó után azt hittem, már nem lesz mit.) Hátránya, hogy – ahogy Clara012 is írta – alkohol is van benne, és a második használatnál kicsit könnyezni kezdett tőle a szemem. Ez kb. három percig tartott, amíg az agyag nagyjából meg nem száradt. A lemosás után hihetetlenül selymes és sima volt az arcom, és hogy ez tovább tartson, mint huszonnégy óra, egy kis COSRX BHA-val, illetve a niacinamidos COSRX Galactomyces esszenciával is megtámogattam az olajkontrollt. Könnyű hidratáló, szemkrém, alvás. Reggeli ámulat. Pont, mint a retinol után. (Igen, tudom, már Facebookon lelkendeztem a témában, de talán itt is belefér.)

IMG_20170426_115741

Az agyag pedig elkezdett érdekelni mint zsíros, tág pórusú bőrre ajánlott csodaszer. A Balea maszkja azért nagyon szimpatikus, mert nem nekem kell kikevergetnem, aztán meg mosogatnom utána. A DIY verziók ezért sem hoznak annyira lázba. Láttam, hogy népszerűek mostanában a L’Oréal Pure-Clay maszkjai. Szimpatikus, hogy nincs bennük alkohol, a Baleával ellentétben viszont illatosítottak. (És négyszer-ötször annyiba kerül egy ml a L’Oréalból, mint a Baleából.) Ha a költséghatékonyságot szem előtt tartva mégis házi megoldás lesz az agyagozás vége, akkor pedig szinte biztosan ki fogom próbálni a The Classy Cat blogon olvasott DIY szárazsampon-receptet is. Az agyag+BHA+niacinamid kombinációt pedig – megfelelő fényvédelem mellett – valószínűleg nyáron is rendszeresen be fogom vetni, különben nagyon “eldugulnának” a pórusaim.

Ha tetszett, amit olvastál, Bloglovinnal is követheted a blogot!

A Habos Kakaó Facebook-oldalát itt találod.

Éjszakai szépülés – Madre Labs Serumdipity Retinol szérum | Teszt” bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Szia Marcsi!
  Kicsit bugyuta lesz a kérdés, de nekem az jutott eszembe, hogy ha a retinol fényérzékeny, akkor lámpaoltás után érdemes csak föltenni?
  Ugyanis, én az esti rutinom befejezése után még viszonylag sokáig felvagyok, tehát lámpafény éri a retinolozott arcomat.
  Egyébként korábban olvastam valahol, hogy a C vitamint is valaki kifejezetten éjszakára ajánlotta, mivel meglehetősen fényérzékeny az is. Ezt ugye tudjuk. Hűtőszekrény, sötét üveg stb…Erre legtöbben nappalra javasolják, mert antioxidáns stb….

  Kedvelés

  1. Szia Erika! Én eddig csak arról olvastam, hogy az UV-fény deaktiválja a retinolt. A magam részéről nem gondolom fontosnak, hogy lámpaoltás után retinolozz. Ha még látod is a retinol pozitív hatását a bőrödön, akkor pláne nincs miért aggódni 🙂 A C-vitaminnál pedig, úgy gondolom, több szempontot is figyelembe lehet venni: 1. Ahogy te is írod, antioxidáns, hurrá, milyen jó nappalra, védi a bőrt a napkártól. ÉS: Mivel optimális esetben fényvédő követi, nincs miért aggódni a nappali használatnál, az SPF az antioxidánst is védi. 2. Készítenek olajos formulákat, ezek értelemszerűen jobban beilleszthetők az esti rutinba, hiszen nehezebben szívódnak be. Amennyire eddig láttam, általában ilyen olajos szérumok esetében javasoltál az esti használatot. (Pl. The Ordinary)
   Összességében pedig azt gondolom, ha bármelyik szérumodnak látod a pozitív hatását (és biztosan annak tulajdonítható), akkor jó a rutinod 🙂

   Kedvelés

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.