Éjszakai szépülés – Madre Labs Serumdipity Retinol szérum | Teszt

Nem olyan rég észrevettem, mennyire felgyűltek nálam a bőröregedést gátló kozmetikumok, miközben tavaly ilyenkor összesen egy fényvédőm volt erre a célra. Anyag tehát lenne bőven a blogposztokhoz, mégis nehezen szedem össze a gondolataimat, mert a szérumok az én bőrömön egy-két hónapnyi használat után általában még nem produkálnak látványos változást. Kivéve a Madre Labs retinolos szérumot.

retinol

Mit várhatunk a retinoltól, más néven A-vitamintól?

Angol és magyar nyelvű blogposztok sokaságában szerepel, hogy a retinol az egyik leghatékonyabb ismert bőröregedésgátló csodafegyverünk, a fényvédőzés mellett. Mindazok, akik a Szépségrecepteken szocializálódtunk a tudatos bőrápolás tekintetében, jól tudjuk, mire érdemes figyelni, ha retinolos szérumot keresünk:

 • Az A-vitamin biológiailag aktív formái a retinoidok.
 • A leggyengébb hatású az A-vitamin észter formája, a retinil-palmitát. (Ennek előbb retinollá kell alakulnia a szervezetünkben, majd retinállá, illetve retinolsavvá.)
 • Az erősebb felé haladva a skálán a retinil-palmitátot a retinol követi, majd a retinaldehid/retinál, végül a legerősebb a retinsav/retinolsav.
 • A retinolsavas készítmények vénykötelesek.
 • A retinolos kozmetikumok (is) serkentik az egészséges bőrsejtek képződését, hatással vannak a kollagénszintézisre, és az enyhén aknés bőrre is jótékonyak lehetnek. (A faggyúképződés csökkentése és a gyulladásgátlás miatt.)
 • Kismamák számára tiltólistásak a retinolos kozmetikumok.

Sem a vényköteles termékekkel, sem a táplálékkiegészítőkkel nem foglalkozom. Ennek a blogposztnak mindössze annyi a célja, hogy a könnyen hozzáférhető retinolos szérumokkal kapcsolatos általános tudnivalókat összegezze amellett, hogy magába foglalja a Madre Labs szérumának tesztjét.

A Swiftcraftymonkey-ról okosodva néhány kiegészítés, a koncentrációkkal kapcsolatban:

 • A retinol maximum 1%-nyi legyen a szérumban!
 • Retinaldehid: 0,05-1%.
 • Retinil-palmitát: maximum 2%.

A FutureDermön is találtam pár hasznos információt egy listán, amiket érdemes tudatosítani:

 • Mivel a retinoidok nem stabilak, egyes C-vitaminos szérumokhoz hasonlóan a fénytől elzárva, hűvös helyen érdemes tartani őket, például a hűtőben. A legjobb csomagolások természetesen a nem átlátszó, légmentesen lezárt, pumpás verziók.
 • A retinoltól fényérzékeny lesz a bőr, vagyis ilyen szérum használata mellett kötelező fényvédőzni. (Meg nagyjából egyébként is, de ezzel nem mondtam újat.)
 • Ha megváltozik a retinolos szérum színe és szaga, az nem jelenti azt, hogy teljesen hatástalanná vált (szemben sok C-vitaminos szérummal).
 • Izgalmas, hogy az erősebbnek tekintett retinolsav a bőr felsőbb rétegeiben fejti ki a hatását, a kisebb molekulaméretű retinol vagy a retinil-palmitát azonban akár egészen a dermis-ig is képes eljutni, ahol a kollagénszintézis történik.
 • A retinolos szérumok jól együttműködnek a niacinamiddal, ceramidokkal, illetve hialuronsavas hidratálókkal. A retinol ugyanis – ugyanúgy, ahogy a kémiai hámlasztók – irritálhatja a bőrt: a sejtek felgyorsult cserélődése és a transzepidermális vízvesztés miatt sokan szenvednek attól, hogy friss, puha a bőrük, de száraz.  (A skinlatte blogon például az szerepel a retinolos szérumok használatával kapcsolatban, hogy inkább a retinol előtt, mint után hidratáljunk, a FutureDermön ennek az ellenkezőjét írják.)
 • A retinol használatához érdemes fokozatosan hozzászoktatni a bőrt. A FutureDermön található egy táblázat is, kezdésként heti egyszer, 0,5%-os retinollal érdemes próbálkozni, és ez megy föl fél évig, amikor is az 1%-osat akár minden este kenhetjük. Szerintem ez csak akkor állja meg a helyét, ha a retinolon kívül semmi olyan elem nincs a rutinunkban, amely gyorsítani a sejtek kicserélődését (vagyis nem használunk kémiai hámlasztókat).
 • A legjobb retinolok mikrokapszulásak. (Igen, a FutureDerm írójának saját széruma is ilyen, de ilyen a The Ordinary Advanced Retinoidja is.) A mikrokapszula a FutureDerm szerint egyrészt megvédi az aktív hatóanyagot a fénytől, hőtől és levegőtől, másrészt lehetővé teszi a retinol elnyújtott felszívódását és fokozatos hatását.
 • Ne használjuk egyszerre a kémiai hámlasztókat és a retinolt. A kémiai hámlasztók a bőrsemlegestől savasabb pH-t igényelnek a működésükhöz, a retinol pedig bőrsemlegeset. Szerepel még itt az is, hogy a hámlasztó savakat használjuk reggel, a retinolt meg este, de a magam részéről biztosan nem követném ezt az ajánlást.

És mivel innentől csak egyes szám első személyben tudnám folytatni a bejegyzést, ez a mondat a tökéletes átvezetés ahhoz, én mit használok jelenleg, hogyan használom, és mennyire vált be.

iherb unboxing

A Madre Labs Serumdipity Retinol Facial szérum működése a gyakorlatban

A Krémmánia blogon a tág pórusok kezeléséről olvasott cikk hatására döntöttem el 2017 telén, hogy a kémiai hámlasztók mellé besuvasztom a rutinomba a retinolt és a niacinamidot valamilyen formában. E döntést megtámogatta, illetve segített gyakorlatra váltani az iHerb kihagyhatatlan akciója: kb. 20% kedvezményt adtak rá, és ingyenes szállítás járt mellé (az utóbbi akció jelenleg is él).

A szérumot február eleje óta használom, csakis az esti rutinban, általában hetente egyszer, nagyon ritkán kétszer. Ha kétszer retinolozok, akkor azon a héten kimarad valamelyik kémiai hámlasztó, általában a BHA. Sosem hámlasztok a retinollal egyszerre. Mindig kenek esszenciát és hidratálót a retinol után. (Az egyéb anti-aging szérum és az arcolaj opcionális.) Mindig figyelek arra, hogy minden hámlasztós és minden retinolos este után legyen egy-egy “maceramentes” este is.

Megjegyzés: igen, maceraként tekintek a hámlasztásra és a retinolozásra, nem passzióból “fürdetem” savakban a bőröm. Ne felejtsük el, hogy ha minden rendben menne, vagyis nem lenne túl olajos, tág pórusú, mitesszeres (de legalább szerencsére rezisztens) a bőröm, nem lenne szükségem ezekre, hanem elég lenne azt mérlegelnem, hogy a bőr öregedésének késleltetése érdekében mit kenjek magamra. Így pedig valamit valamiért.

DSCF3118

Tapasztalataim

A Madre Labs retinolos széruma aktív hatóanyagként retinolt tartalmaz, a krémmániás felhasználók szerint 1%-os koncentrációban. Ez a legmagasabb koncentrációja a retinolnak, amely vény nélkül kapható készítményekben használható. A szérum emellett tartalmaz hidrolizált jojoba észtert, amely okkluzívként működik a bőr felszínén, vagyis megakadályozza a vízvesztést. A glicerin és a hialuronsav sója vízmegkötő. Van még két további emolliens is a listán. A FutureDerm által említett problémák (bőrszáradás, vízvesztés) orvoslására tehát láthatóan odafigyeltek a formulázásnál. Került még a szérumba antioxidánsként E-vitamin, tökmag-, baracklevél- és árpakivonat. Egyedül a nátrium-aszkorbáttal nem tudok mit kezdeni, mert ahogy utánanéztem ennek az összetevőnek, azt találtam, hogy 5,6 és 7,7 között van az a pH-tartomány, amelyben működik, a Madre Labs szérumé viszont elvileg bőrsemleges, vagyis a C-vitamin e származéka valószínűleg nem tudja kifejteni így a hatását. Igaz, nem is hangsúlyozzák, hogy C-vitamin van benne, szóval lehet, hogy csak a tartósításhoz szükséges.

Pozitívumok:
 • Varázslatos élmény volt már az első használat utáni reggel a tükörbe nézni: valahogy annyira szépnek láttam a bőröm, pici pórusokkal, nagyon sima, nagyon egyenletes felülettel.
 • Ez a varázslat minden egyes használat után megismétlődik.
 • Sosem tapasztaltam irritációt, csípős érzetet, hámlást, a szemem környékén sem. (Megelőzési céllal oda is kenem.)
 • Bár a szérum sűrűbb, mint pl. egy koreai esszencia, könnyen eloszlik a bőrön, egyáltalán nem nehéz érzetű. A beszívódás is gyors, ragacsosságmentes.
 • Mivel kevés kell belőle, lassan fogy: közel három hónap alatt a negyedét sikerült elhasználni.
Negatívumok:
 • A csomagolás pipettás, nem tűnik annyira bombabiztosnak, mint a The Ordinary kiszerelései, nem szoktam utaztatni.
 • Az első használat (amely a marulaolajjal egyszerre történt) után kijött egy-két pattanásom. Lehet, hogy az ilyenkor szokásos tisztulás okozta, nem tudom. Azóta erre nem volt példa.
 • A pórusszépítés inkább instant: a következő retinolos estéig nem tart ki.
Összességében:

Biztos vagyok abban, hogy a retinol immár kirobbanthatatlan a rutinomból. Örömmel használom el ezt a szérumot, mert úgy látom, a retinol nagyon tetszik a bőrömnek, de a kíváncsiságom miatt nem biztos, hogy pont ezt fogom újravenni, hanem inkább a The Ordinary Advanced Retinoidját. (De ez a kérdés talán majd télen lesz aktuális, nyáron ugyanis nem fogok retinolt használni.)

Egy lehetséges alternatíva a pórusok tisztán tartására, retinol nélkül

Feltűnt, hogy az olajos lemosó+kíméletes, enyhén habzó lemosó kombinációja mennyivel tisztább pórusokat eredményez nálam, mint a micellás víz+habzó lemosó. (Nem mellékesen az arcmosás utáni húzódás problémája is teljesen megszűnt.) A double cleansing mellett pedig kipróbáltam a Clara012 által ajánlott egyik instant csodaszert, a Balea agyagot tartalmazó, pórusfinomító maszkját. Kétszer használtam eddig: szó szerint kiszippantott minden szennyeződést a pórusaimból. (Pedig az olajos lemosó után azt hittem, már nem lesz mit.) Hátránya, hogy – ahogy Clara012 is írta – alkohol is van benne, és a második használatnál kicsit könnyezni kezdett tőle a szemem. Ez kb. három percig tartott, amíg az agyag nagyjából meg nem száradt. A lemosás után hihetetlenül selymes és sima volt az arcom, és hogy ez tovább tartson, mint huszonnégy óra, egy kis COSRX BHA-val, illetve a niacinamidos COSRX Galactomyces esszenciával is megtámogattam az olajkontrollt. Könnyű hidratáló, szemkrém, alvás. Reggeli ámulat. Pont, mint a retinol után. (Igen, tudom, már Facebookon lelkendeztem a témában, de talán itt is belefér.)

IMG_20170426_115741

Az agyag pedig elkezdett érdekelni mint zsíros, tág pórusú bőrre ajánlott csodaszer. A Balea maszkja azért nagyon szimpatikus, mert nem nekem kell kikevergetnem, aztán meg mosogatnom utána. A DIY verziók ezért sem hoznak annyira lázba. Láttam, hogy népszerűek mostanában a L’Oréal Pure-Clay maszkjai. Szimpatikus, hogy nincs bennük alkohol, a Baleával ellentétben viszont illatosítottak. (És négyszer-ötször annyiba kerül egy ml a L’Oréalból, mint a Baleából.) Ha a költséghatékonyságot szem előtt tartva mégis házi megoldás lesz az agyagozás vége, akkor pedig szinte biztosan ki fogom próbálni a The Classy Cat blogon olvasott DIY szárazsampon-receptet is. Az agyag+BHA+niacinamid kombinációt pedig – megfelelő fényvédelem mellett – valószínűleg nyáron is rendszeresen be fogom vetni, különben nagyon “eldugulnának” a pórusaim.

Ha tetszett, amit olvastál, Bloglovinnal is követheted a blogot!

A Habos Kakaó Facebook-oldalát itt találod.

Reklámok

Éjszakai szépülés – Madre Labs Serumdipity Retinol szérum | Teszt” bejegyzéshez 15 hozzászólás

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s