Hűtőtakarítás – Spárgás tésztasaláta | Recept

Ha már a kozmetikumokkal néha átesem a ló túloldalára, és előfordul, hogy testápolók garmadája áll itthon különböző okok miatt, legalább a konyhában szeretnék kicsit hatékonyabban tudatos lenni. Általában hetente egyszer-kétszer vásárolunk, lista alapján, és egy ideje a heti menüt is előre megtervezzük. Ez a tésztasaláta ilyen-olyan maradékokból készült. 

Hűtőtakarítás

Szerintem nagyon izgalmas, hogy a spárgafogyasztással megismerhetjük a saját genomunk egy icipici részét, DNS-szekvenálás nélkül: a spárgában található metil-merkaptán kéntartalmú bomlásterméke eredményezi a spárgafogyasztás után a vizelet jellegzetes szagát, de a lebontáshoz szükséges enzimet kódoló gén nem mindenkiben található meg. Bennem például megvan.

A tésztasalátához javarészt tényleg csupa olyasmit használtam, amellyel már muszáj volt kezdeni valamit, vagy egyszerűen csak kevés volt belőle itthon. Ezt mi spájmesterkedésnek hívjuk.

Hozzávalók (kb. három adaghoz):

  • 1 evőkanál étolaj
  • 150 g penne
  • 250 g zöldspárga
  • 1 nagyobb retek (piros héjú)
  • 3-4 levél medvehagyma
  • 1 szem paradicsom
  • füstölt kolbász (opcionális)
  • 1 kávéskanál méz
  • negyed citrom leve
  • 3 nagy levél egy fej fodros salátáról

Elkészítés:

Amíg a tészta (sós) főzővize felforr, előkészítem a zöldségeket. Minden zöldséget megmosok. A spárgaszálak alsó egyharmadát meghajlítom, ahol eltörik, ott ér véget a fás rész, ezt eldobom. (Vannak, akik a zöldspárgát is meghámozzák, miután lepattintották a végét, én nem szoktam.) A spárgaszálakat ugyanakkorára vágom, mint amekkora a penne. A retket, a paradicsomot (és a kolbászt) vékonyan fölkarikázom, a medvehagymát apróra vágom.

Amíg a tészta fő, egy serpenyőben felforrósítom az olajat. Rádobom a spárgát, a retket és a medvehagymát. Kb. öt percig pirítom időnként megkeverve, közepes lángon majd hozzáadom (a közben karikákra vágott kolbászt,) a paradicsomot, egy kis sót és a mézet. Végül belecsepegtetem a citromot, és összekeverem a megfőtt, leszűrt pennével. A salátaleveleket apróra tépkedem, a tányér aljába szórom, erre az alapra szedem rá a tésztát.

IMG_20170424_135329

Ha tetszett, amit olvastál, Bloglovinnal is követheted a blogot!

A Habos Kakaó Facebook-oldalát itt találod.

Reklámok

Hűtőtakarítás – Spárgás tésztasaláta | Recept” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Milyen jó hogy lassan ebédidőben olvasom ezt a posztot. Megkóstolom, és szerintem alkalomadtán meg is főzöm, mint a zöldcsütörtökön posztolt receptet is. Örülök, hogy megosztod velünk, el is mentem a bejegyzést 🙂

    Kedvelik 1 személy

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s