{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Gyermeki lélekkel

Az olvasás a mindennapjaim részét képezi. Nem tudok eléggé hálás lenni a szüleimnek, hogy úgy neveltek, ahogy: rengeteg mesét olvastak nekem és a testvéreimnek, illetve még az általános iskola kezdete előtt megtanítottak olvasni. Azért írom ezt le, mert VKP van. 

vkp-uj-hivatalos-kep

A Vigyázz! Kész! Posztolj! kihívás  a Pillecukor blog írójának kezdeményezésére jött létre. A cél az, hogy a csatlakozó bloggerek egy adott témáról azonos időben fogalmazzák meg véleményüket. A mai téma a Gyerekkorunk filmjei, meséi. 

I. Rajzfilmek, sorozatok

Sokáig gondolkoztam, hogy megírjam-e a téma első részét. A könyveket és az olvasást sokkal fontosabbnak érzem ugyanis felnőttként, de arról sem feledkezhetem meg, hogy a testvéreimmel egészen hamar megtanultuk kezelni a videómagnót (de furcsa ez a szó, mi csak videónak hívtuk), kazettára rögzítettük a kedvenc meséinket, hatalmas gyűjteményt hozva létre. Úgyhogy íme, a legnagyobb kedvenceim, a teljesség igénye nélkül.

  • A vasárnap délutáni Disney-matiné kötelező és kihagyhatatlan volt. (Ha valamiért nem voltunk otthon, akkor maradt az időzített felvétel, esetleg a hétfői ismétlés, amíg nem kellett iskolába menni.) Hatalmas traumát jelentett nekünk (is), amikor Antall József miniszterelnök halálakor megszakították a Kacsameséket.
  • Szintén a Disney-univerzumból nagy hatást tett rám A szépség és a szörnyeteg, a megbűvölt, szirmait hullató rózsát az üvegbura alatt akárhányszor megnéztem volna. Egyszerre testesítette meg a szépséget és a személyre szabott fenyegetést. Arra gondolok, hogy akár homokóra is pereghetett volna, de  mennyivel ridegebb és könyörtelenebb lett volna a hatása, mint a rózsának! Mindig ez az első kép, amely eszembe jut, ha erre a mesére gondolok. Nem láttam még az élőszereplős verziót, de szeretném megnézni.
  • Szívesen néztük A farm, ahol élünket és a Váratlan utazást. Előbbi felnőtt szemmel már majdhogynem élvezhetetlenül gagyi. (Szerintem e hatásban nagy szerepe van annak, hogy a Charles Ingalls-t játszó Michael Landon rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként igyekezett valahogy minden epizódban saját magát állítani a középpontba.) Utóbbi viszont – bár lehet, hogy nagyon elfogult vagyok – szerintem ma is bájos.  Talán az az egyetlen dolog, amin mindig elcsodálkozom, hogy Alec gyakran megy tweed öltönyben a disznóólba. Sajnálom, hogy a szerződések miatt a hangsúly Saráról Felicity-re tevődött át, bár elismerem, hogy a szigetlakók életének bemutatása mellett már nem fért volna el még egy – szinte különálló – montréali szál is.

II. Könyvek, olvasás

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, akinek a délutáni altatáskor az apukája az Öreg néne őzikéjét mesélte. Pontosabban énekelte. Nem könyvből, hanem fejből. Egyszerű, monoton volt a dallam, a kislány talán azért is jegyezte meg olyan gyorsan a szöveget, és félálomban is kijavította az apukáját, ha az nem pontosan úgy mondta a mesét, mint máskor. (Az okoskodás nem a legelőnyösebb tulajdonságom.)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki utálta, ha fésülik a haját, és az anyukája csak akkor tudott gyorsan kibontani néhány kócot, ha közben egy mesével elterelte a kislánya figyelmét. (Sajnos fotódokumentációja is van ennek a korszaknak. Mármint a kócosnak. Megmagyarázhatatlan vonzalmat éreztem továbbá a hajráfok iránt.)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, akinek sötét, téli estéken diafilmről vetítettek meséket. A kedvence A törpekirály epreskertje volt. Történt egyszer, hogy a dédnagymama 90. születésnapján összegyűlt ünnepelni az egész, nagy család, és ez a kislány az egyik sarokban elkezdte mesélni A törpekirályt. Először csak néhány gyereknek, aztán egyre többen gyűltek köré, felnőttek is. (Máig fel tudom idézni az eper vibrálóan piros színét és a békák haragoszöldjét. A születésnapos sztorira nem emlékszem, – hároméves voltam -, a mesére is csak hézagosan, de a szülői büszkeség eleven őrzi mindkettőt.)

001

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, akinek a kedvenc meséskönyve a Csipkerózsika volt, egy különleges, kihajtogatható, 3D-s illúziót keltő, szépen illusztrált kiadásban. (Az intakt példányról nincsenek gyerekkori emlékeim, csak a megviseltről, amelyből már hiányzott ez-az. Éppen ez a hiány tette néha olyan borzongatóan izgalmassá a könyvet: például a királylány bölcsője fölött csak három üres ablak látszott, a tündérek nem. Úgy tűnt, mintha a tündéreket csak elképzelni lehetne, de ábrázolni nem.  Vagy az az oldal, amelyen Csipkerózsika titkos ajtót talál a kastély kertjében: a hattyú, páva, szökőkút, virágok, zöldellő gyep, illetve kopár ágak, komor varjak – hatásvadász – kettősének nem az egyszerre kíváncsi és elborzadó királylány a főszereplője, hanem a rémisztően vigyorgó, fogatlan boszorkány, aki csak akkor jelenik meg a képen, ha az olvasó úgy akarja, és a papírfigurát előhúzza a rejtekéből.)

e709_3_big
Semmi közöm a Vaterához, nem én árulom ezt a példányt, de csak itt (forrás) találtam meg ezt a képet.

Ugorjunk egy kicsit az időben! Fontosnak tartom ugyanis elmondani, hogy a mai napig olvasok meséket a magam örömére.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki egy különleges mesét olvasott az egyetemen. A Rügy – A tyúk, aki  a repülésről álmodott című kötet szerzője a koreai Sun-Mi Hwang. (Nem, nem a koreai kozmetikumok szeretete miatt írok róla.) Szabó T. Anna műfordítása és Földi Andrea gyönyörű, felkavaró rajzai által egy olyan állatmese elevenedett meg előtte, amely mintegy allegóriája a női létnek, a gyermek utáni vágynak és az anyai szeretetnek. (Ha a pár sornyi ajánló fölkeltette a figyelmed, ajánlom, hogy olvasd el ezt az alapos kritikát is!)

b1277363

Aki nem hiszi, hogy a Habos Kakaó Bloglovinon és Facebookon is követhető, az járjon utána! Aki pedig kíváncsi a többi VKP-résztvevő posztjára is, az – ha nem fél, hogy hamar megöregszik – kattintson a kék békára!

Kommentek

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.