C-vitamint a bőrödnek is! – Clara012 kedvencei | Vendégposzt

Clara012 ezúttal egy divatos és egyre könnyebben elérhető hatóanyagról, a C-vitaminról írt egy részletes bejegyzést, amelyben véleményezi az összes, eddig használt C-vitaminos szérumát, szám szerint ötöt. Ez a bejegyzés annyiban rendhagyó, hogy egy picit én is írtam hozzá, a Purito termékével kapcsolatban.

C-vitamint a bőrnek is-Vendégposzt

Ma egy, a szívemhez nagyon közel álló hatóanyagról lesz szó. Ez nem más, mint a C-vitamin.  Az első használattól kezdve egészen a mai napig ugyanannyira imádom és szükségesnek találom. Rendkívül sokoldalú hatóanyag: folthalványító, ráncmegelőző (kollagénszintézist serkentő) és antioxidáns hatású.

Az előző bejegyzésemből már tudhatjátok, hogy az egyik fő problémát nálam a pattanások utáni foltok okozzák. A foltok kialakulásának megelőzésére (is) a mindennapos fényvédőzés szolgál, ha viszont már megvan a baj, akkor a C-vitamin az egyik legjobb hatóanyag. Ennek segítségével a pattanás helye nem sötétedik be annyira, illetve gyorsabban is halványodik el. Kellemes mellékhatása, hogy a bőröm feszesebb tőle (bár 23 évesen amúgy sem rossz a helyzet, de érezhető a különbség) illetve a pórusaim is egyenletesebbé váltak, de ez csak rendszeres használat mellett ilyen, ha elhagyom, akkor visszatér az eredeti állapot.

Eddig összesen öt különböző szérumot próbáltam, időrendi sorrendben fogok róluk írni. Fő értékelési szempontjaim:

  • hatásosság,
  • kellemetlen tulajdonságok (pl. fura szag, ragacsosság),
  • ár-érték arány.

thumbnailC20 Original Pure Vitamin C20 Serum

Erről a kis szérumról csak pár mondatban szeretnék megemlékezni, ugyanis ez volt a legelső C-vitaminos szérumom. Sajnos etil-alkohol van benne (az INCI 3. helyén), ezért nem bátorítanék senkit arra, hogy ezt megvegye. Igazából én is sokáig töprengtem rajta,  de annyira kíváncsi voltam az összetevőre, hogy adtam neki egy esélyt. A bevezetőből már gondolhatjátok, hogy szerelem volt első használatra, és mire elfogyott, szerencsére megjelent a megújult változata.

thumbnail1C20 Pure Vitamin C 21.5 Advanced Serum

Ebből a változatból már számtalan üveggel elhasználtam, ha épp nem néztem ki újabb fajta szérumot, akkor biztosan ezt veszem meg. Egyszerűbb INCI, nincs benne alkohol, és hatását tekintve nagyon meg vagyok vele elégedve. Eddig csak egy jobbat próbáltam nála, de erről később. A pattanás utáni foltok ellen ez a csodafegyverem, természetesen a fényvédő mellett. Ezenkívül a bőröm is rugalmasabb rendszeres használata mellett, és a pórusaim is finomodtak. Enyhén sárgás színű, könnyen eloszlatható folyadék, felszívódás után is kicsit ragacsos felszínt hagy, ezért érdemes fölé kenni egy krémet (én reggel használom, így fényvédőt mindig teszek rá). A másik dolog, ami picit zavaró, hogy van egy kis furcsa fémes szaga, de nem erős, ha fölé kenek mást, akkor pedig már egyáltalán nem érződik. Ár-érték arányban nálam ez  a szérum a győztes.

thumbnail2Tindigo Siker anti aging szérum 15% C-vitaminnal

Amikor megjelent ez a szérum, nagyon izgatott voltam, mivel tartalmaz ferulasavat, E-vitamint, illetve édesgyökér-kivonatot is, amelyek tovább fokozhatják a C-vitamin hatásosságát. Reménykedtem benne, hogy nem fogom jobban szeretni, mint a C 21.5-öt, mivel már így is elég drága volt ez a „függőségem”, ez pedig még pár ezer forinttal rontott a bankszámlám állapotán. De már az első hét után biztos voltam benne, hogy fogok még ebből venni, mert leírhatatlanul csodálatos volt. Nem gondoltam volna, hogy sok hónapnyi C-vitamin-használat után lehet még jobb a helyzet. A foltjaim még gyorsabban halványodtak, a bőröm még feszesebb volt, a pórusaim is kevésbé látszottak, mint a C 21.5 mellet. További előnye, hogy ez egy teljesen színtelen-szagtalan folyadék, így az előbbinél említett problémák nem léptek fel. Az árán kívül semmilyen negatívumot nem tudok mondani rá. Ha követitek Tajti Ildit Facebookon, vagy olvastátok az erről szóló posztot, tudjátok, hogy volt egy kis zűr a szérum körül. Így én ebben a formában biztosan nem veszem újra, nem szeretném a pénzemmel Ildi exét támogatni .

thumbnail3Madre Labs Serumdipity Vitamin C Facial Serum

Ezt akkor sikerült beszereznem, amikor féláron adták. Nagyon örültem neki, hogy ennyire olcsón jutottam C-vitaminos szérumhoz, de az örömöm hamar elmúlt, mivel a hatása jóval elmaradt az előbbiekétől. Picit halványított a foltokon és picit a pórusaim is egyenletesebbek voltak, de a C 21.5-hez képest jelentősen rosszabbul teljesített. Eredeti áron semmiképp sem venném meg, de valószínűleg akciósan sem. Fehéres-opálos folyadék, színtelen, szagtalan, nem volt ragacsos utána a bőröm, elhasználtam de nem az igazi. Hasonló áron van, mint a C 21.5, így nálam nem kérdés, hogy melyiket venném meg, de ha Neked irritációt okozott a C 21.5, érdemes lehet ezt kipróbálni, mivel gyengédebb a bőrhöz.

thumbnail4Purito Pure Vitamin C Serum

Egészen véletlenül akadtam erre a szérumra nézelődés közben, és nem gondolkoztam rajta sokat, mivel elég olcsó a többihez képest, és 60 ml-es a kiszerelés. A csomagolása ennek a legpraktikusabb, mert pumpás. Bármennyire is cuki a többinél a pipettás kiszerelés, reggel félálomban tud bosszúságot okozni. És ezt még hűtőben sem kell tartani. Sajnos a termékről nem tudok ilyen szép dolgokat elmondani, ami szerintem annak is köszönhető, hogy a bőröm eléggé megszokta az erősebb szérumokat. Folthalványító és feszesítő hatásából én semmit nem vettem észre, viszont elég kifejezett fémes szaga van, ragacsos, a színe pedig erősen narancsos, amit én felkenve is látok magamon. (Persze smink után nem látszik, de nem sminkelek minden reggel, így nem szívesen használtam.) A kellemetlen hatásai miatt száműztem a reggeli arcápolási rutinomból, és este nyak-dekoltázs ápolására használtam el. Változást itt sem láttam, a minimális hidratáláson kívül, de hidratálásra ezer meg egy termék létezik.

Marcsi beleszól:

Egy rövid vélemény erejéig. A Purito szérumot január elején kezdtem használni. Mostanáig nem készült róla el az önálló bejegyzés. Egyfelől azért, mert a szérumok hatása általában nem egyik napról a másikra mutatkozik meg. Másfelől azért, mert nem akartam elhinni, hogy életem első C-vitaminos szérumával nem jár együtt a wow-faktor, így csak vártam és vártam. Úgy tűnik, ennél tökéletesebb alkalom már nem lesz a publikálásra.

Tapasztalataim:
DSCF1117
Pozitívumok:
  • Minden reggel ragyogónak látom a bőröm közvetlenül  a szérum fölkenése után. Önbizalomtuningnak nagyon jó.
  • Lehet, hogy azért, mert nincs összehasonlítási alapom, én a szérum illatát sem találom erősnek vagy zavarónak.
  • Gyorsan beszívja a bőröm. Nagyon sima, icipicit ragadós felületet hagy a folyadék maga után, erre könnyen lehet rétegezni hidratálókat, fényvédőt.
Negatívumok:
  • Nekem nincs túl sok pattanásfoltom, így nehéz a folthalványítást véleményezni. Talán kicsit segít abban, hogy ne alakuljanak ki a foltok, mert mostanában még a szokásosnál is kevesebb van. De nagyon bizonytalan vagyok, mert a legutóbbi hétvégén e szérum nélkül, viszont a COSRX Galactomyces esszencia és egy nagy pattanásfolt társaságában utaztam el. A folt két nap alatt egészen elhalványult, ugyanúgy, mint azok a foltok, amelyek máskor C-vitamint is kaptak. Tudom, ez így nem egy laborkísérlet, de foltok tekintetében hajlok a “nem oszt, nem szoroz” vélemény felé.
  • Smink nélkül az én arcom is narancssárga marad tőle.
  • Clara012-nek tetszett a csomagolás, nekem nagyon nem. Az ajándék mintákról szóló bejegyzésben már írtam, hogy a pumpa nem illeszkedik rendesen a fiola nyakára, így utaztatni nem érdemes, hacsak nem a bőröndünket, neszesszerünket szeretnénk kényeztetni egy kis aszkorbinsavval.
purito unboxing
Összességében:

Elhasználom, de biztos, hogy nem fogom újravenni. Akit az ára miatt vonz ez a szérum, annak szerintem érdemes lehet előbb néhány mintát kipróbálni, és azok hatása alapján dönteni.

A szó újra Clara012-é.

Összefoglaló:

A szubjektív véleményeim után most objektív szempontok szerint szeretném összefoglalni a termékeket.

(Megjegyzés: igazán hatékony C-vitaminos szérumot azért nem egyszerű találni, mert nem mindegy, hogy tiszta aszkorbinsav vagy valamilyen C-vitamin-származék van a fiolában. Mindegyik más koncentrációban, más pH-n és más formulában hatékony. Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a leghatásosabbnak az aszkorbinsav látszik, sokak bőrét irritálhatja abban a magas koncentrációban, és azon az alacsony pH-n, amely ehhez a hatásossághoz szükséges. A C-vitamin-származékok alacsonyabb koncentrációban, magasabb pH-n működnek, viszont nem biztos, hogy C-vitaminná alakulnak a bőrben.)

A C 21.5, a Siker szérum és a Purito egyaránt aszkorbinsavat (C-vitamint) tartalmaz, amely 3,5 pH alatt hatékony.

  • A C 21.5 szérum nem meglepően 21,5% aszkorbinsavat tartalmaz, hivatalos információt nem találtam a szérum pH-ját illetően de a lentebbi képeken látszik, hogy (valószínűleg) az optimális tartományba esik. Egyéb hasznos összetevők: panthenol (vízmegkötő), sodium hyaluronate (hidratáló).

c21,5

  • A Siker szérum 15% -os koncentrációban tartalmazza az aszkorbinsavat, ezen kívül E-vitamin és ferulasav is került bele, amelyek növelik a hatékonyságát. Az egyik forgalmazó oldalán megtaláltam, hogy a szérum pH-ja 3,1, tehát optimális az aszkorbinsav működéséhez. Egyéb hasznos összetevők: körömvirág-kivonat (gyulladáscsökkentő), édesgyökér-kivonat (folthalványító), panthenol (vízmegkötő), sodium hyaluronate (hidratáló).
  • A Purito szérumról sok információt nem tudok, pH-t is csak saját pH papíros mérés alapján tudok tippelni. Nekem a pH magasabbnak tűnik, mint 3,5, tehát szerintem az optimális tartományon kívülre esik (ami megmagyarázná, hogy miért nem vált be), de ha valaki esetleg tud hivatalos infót, ne tartsa magában! Egyéb összetevők: sodium hyaluronate (hidratáló), niacinamide (hidratáló, folthalványító), Human Oligopeptide-1 (a sebgyógyulást serkenti), növényi kivonatok. Erről egyébként a Krémmánia blogon volt egy részletesebb elemzés.

purito

A Madre Labs Serumdipity széruma Aminopropyl Ascorbyl Phospate-ot (AAP-t) tartalmaz, nem tudom, hogy milyen koncentrációban, és sajnos a pH-t sem mértem le, mikor ezt használtam. Ez a C-vitaminnak egy újfajta származéka, és ha minden igaz, alacsony pH sem kell hozzá*, így kíméletesebb lehet. Egyéb összetevők: sodium hyaluronate (hidratáló), csipkebogyó- és körömvirág-kivonat.

*Oh My Brush Viki tesztje alapján

c serumsAmiket szívesen kipróbálnék:

  • Mad Hippie Vitamin C Serum KM | iHerb (ingyenes postával)
  • Art Naturals Organic 20% Vitamin C Serum KM
  • The Ordinary – ennek többféle C-vitaminos terméke is van. Egyelőre sok jót nem hallottam róluk, de még olyan kevés teszt van, hogy nem húztam ki a listáról. KM | KM | KM | KMSkinsmart
  • Tajti Ildinek is lesz egy új C-vitaminos széruma, ha jól tudom. Tűkön ülve várom, biztosan ki fogom próbálni.

Ti próbáltatok már C-vitaminos termékeket? Meggyőzött Titeket is annyira, hogy része legyen az állandó rutinotoknak?

Ha tetszett, amit olvastál, Bloglovinnal is követheted a blogot!

A Habos Kakaó Facebook-oldalát itt találod.

C-vitamint a bőrödnek is! – Clara012 kedvencei | Vendégposzt” bejegyzéshez 19 hozzászólás

  1. Nagyon jó összefoglaló 🙂
    Kedvet is kaptam a Mad Hippie szérumához. Én is szeretem a c vitamint, szintén többféle szérumot próbáltam, én olyanokat, amikben c vitamin származék van, ascorbic acid-ost nem. A PC szérumából mintàt hasznàltam, annak a sűrű szilikonos állaga nem jött be, és elég drága is a teljes kiszerelés. Utána Instanatural, Art Naturals és most legutóbb Enchanted Waters szérumokat hasznàltam. A legjobb az Art Naturals volt, árban is jó, bár ebayen legutóbb nézegetve mindenhol elég sok a szàllítási költség. Amazonon fogtam ki egyszer egy nagyon jó akciót rá párban a retinolos társával, de ez meg nem mindig van… most az Enchanted waters széruma van itthon, viszont vmitől pirosas foltok és apró pattik jelentek meg rajtam:( nem tudom, ettől-e, ez az egyik új termék a rutinomban, a másik az Alverde Q10 olajos lemosó, most mindegyiket szüneteltetem kicsit.

    Kedvelik 1 személy

    1. Az Art Naturals-t én is néztem, hogy elég magas szállítási költséggel jár. Az iHerbön is fenn van a márka, de egyetlen termékük sem kapható. Viszont a Mad Hippie-t fölvettem a listámra.
      Az Alverde lemosóval milyenek a tapasztalataid?

      Kedvelés

      1. Az Alverde lemosó tetszene hatásában, kellemes használni, nem csíp, és szépen lehozza nekem a sminket, jobban tetszik mint a micellás víz. Ami nem tetszik benne, az az illata. Eleve minek illatanyag, ráadásul engem szúnyogriasztóra emlékeztet… most egy ideig ezt is félretettem, a pattik miatt, míg kiderül h mitől jöttek ki. Amúgy jó lenne, mert könnyen elérhető és nem drága.

        Kedvelik 1 személy

    2. Örülök, hogy tetszett és köszi az infót 🙂 A PC eddig sem volt szimpatikus, mert nem tudtam elképzelni az állagát, de nagyon nem tetszik a leírásod alapján. Az Art Naturals nagyon tetszene, de nem szoktam amazonról rendelni. így egy ideig még biztos kívánságlistát marad aztán meglátjuk 🙂 Remélem sikerül kideríteni, hogy mitől lettek patik, nekem egyszer egy krémtől rengeteg mitesszerem jött ki, elhagytam, kitisztult, újra elkezdtem és megint kijött 😦

      Kedvelés

      1. Most én is minimális dolgot használok az arcomra, és meglátjuk, mi lesz a pattikkal, ami most új termék volt, azt egyelőre hanyagolom.
        Én is örülnék, ha lehetne közvetlenül az Art Naturals honlapjáról rendelni. A retinolos szérumjuk is jó szerintem.

        Kedvelik 1 személy

  2. Visszajelzés: Három nem | Habos Kakaó

Kommentek

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .